CRÍTIQUES A UN PROJECTE DE L'AJUNTAMENT DE BARCELONA

Els odontòlegs de Catalunya consideren «publicitat enganyosa» el dentista municipal de Colau

El col·legi professional lamenta no haver sigut informat i censura que es faci pagar per «serveis que són gratuïts»

Dubten de «l'eficàcia, el rigor i la idoneïtat» de la iniciativa i no creuen que es pugui arribar a 36.000 ciutadans

dentista

dentista

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El dentista municipal impulsat pel govern d’Ada Colau va tenir dijous la previsible reprimenda política, en forma d’oposició acusant d’electoralisme a Barcelona en Comú. Però aquest divendres, 24 hores després que es conegués la iniciativa, la censura i el cop de matxet podrien considerar-se una mena de ‘foc amic’. El Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) ha compartit a través d’un comunicat el seu “ferm i total desacord” amb el projecte, al que acusen de ser “publicitat enganyosa”. El gremi lamenta, a més, que l’ajuntament no hagi buscat “el consens i la interlocució” amb els especialistes en la matèria.

El nou servei, presentat per la mateixa alcaldessa, podria començar a funcionar abans que acabi l’any, tot i que abans haurà de passar el tall del ple municipal, això és, aconseguir els 21 vots necessaris perquè tiri endavant (al govern li’n falten 10 per aconseguir-ho). La idea és atendre prop de 36.000 persones a l’any i que el preu estigui un 40% per sota de la tarifa habitual. Segons el consistori, el 12% de la població no acudeix al dentista “per motius econòmics”. “No és només una qüestió de salut física –va precisar l’alcaldessa–, sinó també emocional i psicològica”. 

Notícies relacionades

El COEC tomba punt per punt el projecte. Dubta que es pugui arribar a tanta gent i també posa en dubte la rebaixa promesa. Es queixa que se’ls va informar de la iniciativa dos dies abans de la roda de premsa, una trobada en què no hi va haver “concreció de detalls ni entrega de cap document o memòria que pugui justificar mínimament la idea, ja sigui en l’àmbit assistencial, social, econòmic o de la competència”. Els dentistes arriben fins i tot a dubtar del “rigor, l’eficàcia i la idoneïtat” de la mesura. Posen com a exemple que s’inclogui entre els serveis l’extracció dental “quan és una prestació coberta pel sistema sanitari públic”. És a dir, lliure de pagament. 

Els odontòlegs recorden que ja ofereixen, en col·laboració amb Creu Roja, un servei d’assistència gratuïta denominat Clínica Solidària que està destinat a “les persones més desfavorides”, i insten a rebutjar “models mercantils i mercantilitzats que, com sembla ser el cas, ara vol implantar l’ajuntament”. Proposen, com a alternativa, “ampliar les prestacions públiques en salut bucodental, polítiques de prevenció i educació sanitària”, i exigeixen “participar i intervenir” en l’elaboració del pla “per defensar la professió i la bona qualitat assistencial”.