ESPAI PÚBLIC

Nova clatellada a la gestió de Colau amb les terrasses de Sants

Una sentència declara il·legal la restricció horària imposada l'any 2017 a la plaça d'Osca

L'oposició ha forçat un ple extraordinari demà dimecres sobre la situació dels vetlladors de Ciutat Vella

lpedragosa31651700 plaza osca  huesca170612210924

lpedragosa31651700 plaza osca huesca170612210924

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

La gestió de l’ajuntament d’Ada Colau de les terrasses de bars i restaurants acaba de rebre una altra clatellada judicial. Segons ha explicat el Gremi de Restauració de Barcelona avui dijous, una sentència anul·la la retallada horària dels vetlladors de la plaça d’Osca, a Sants-Montjuïc, imposat el 2017. La notícia arriba just un dia abans que el consistori celebri un ple extraordinari sobre manera en què s’està aplicant (o no) la modificació de la controvertida ordenança de terrasses a Ciutat Vella

Quan l’ajuntament va reduir una hora l’horari de les terrasses en aquest enclavament de Sants per raons de contaminació acústica, ja comptava amb el precedent d’un revés judicial a la zona de Blai i Blesa (Poble-sec) que havia anul·lat la retallada horària en el marc de la seva ordenació com a zona singular. Per aquest motiu, el districte va optar per reajustar l’hora de tancament llicència per llicència, fet que va ser replicat amb la interposició simultània i coordinada de cinc recursos contenciosos administratius idèntics.

En aquesta primera sentència sobre aquest tema, la magistrada retreu a l’ajuntament no haver fet “una tasca prèvia d’identificació dels locals de negoci l’activitat accessòria dels quals –terrassa– incompleix la normativa en matèria de contaminació acústica” i, en canvi, haver reduït l’horari de forma generalitzada sense apuntar individualment als presumptes infractors, es queixen els empresaris. El gremi argumenta que “el mateix estudi d’impacte ambiental fet pel consistori admetia que la superació dels límits sonors es devia als lladrucs dels gossos”. 

Horari únic

La decisió judicial emfatitza de nou l’existència d’un únic horari de terrasses per a tot Barcelona: de diumenge a dijous de 8.00 a 00.00 hores; i divendres i vigílies de dia festiu de 8.00 a 1.00 hores de l’endemà, ampliable en quatre supòsits únics (zones turístiques, temporada d’estiu i dates d’interès de districte i ciutat).

Davant d’aquesta victòria, la patronal afirma que els restauradors afectats reclamaran a l’ajuntament “la corresponent indemnització” per les pèrdues econòmiques que han patit amb la retallada. Segons fonts del Gremi de Retauració, “per no incrementar la quantia que haurà d’assumir la hisenda municipal, seria recomanable que l’ajuntament acatés la sentència i no interposés recurs d’apel·lació”.

Notícies relacionades

El col·lectiu recorda que, a més del cas de Blai-Blesa, la justícia també els va donar la raó mitjançant una suspensió cautelar de la supressió de terrasses en l’entorn de la Sagrada Família. Altres processos estan encara pendents de sentència. 

En aquest marc de desacords entre el sector i l’ajuntament, està previst que el ple extraordinari de demà dimecres aprovi la creació d’una comissió especial que estudiï l’eliminació de terrasses a Ciutat Vella en els últims mesos. Els afectats afirmen que des del segon semestre del 2018 una de cada quatre terrasses ha passat a estar amenaçada perquè la regidora Gala Pin no estaria complint les mesures introduïdes en la modificació de l’ordenança de terrasses. A l’esmentada zona ja hi ha dos recursos judicials, als quals en els pròxims dies “es podria sumar una acció col·lectiva de reclamació patrimonial”, destaquen.

Temes:

Terrasses