PROTESTA

Els defensors de la gossa Sota mantenen el pols a Colau a Barcelona

Uns 2.000 d'animalistes tornen a manifestar-se contra l'urbà que va executar el gos

Demanen la inhabilitació de l'agent i la rectificació, i fins i tot dimissió, de l'alcaldessa

sota / periodico

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Unes 2.000 persones, moltes d’elles acompanyades dels seus gossos, s’han tornat a manifestar aquest dissabte en defensa de la gossa Sota, que va morir a causa de dos trets d’un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona el passat dia 18. Sota el lema ‘Justícia per a Sota’ els manifestants han arrencat la seva protesta a la plaça d’Espanya, han travessat el barri de Sants i l’han finalitzat davant la font màgica de Montjuïc.

“Som aquí per demanar que aquest agent no treballi més al cos de la Urbana. És un perill públic. Ique Colau faci un pas enrere:una alcaldessa no pot defensar-lo sense saber què ha passat”, ha denunciat Toni Solana, president de SOS Animals Maresme, associació que ha convocat la protesta. La d’aquest dissabte ha discorregut amb tranquil·litat i sense incidents, a diferència de la de dissabte passat a la plaça de Sant Jaume, on es van produir diverses detencions. 

Solana ha titllat de “ridícules” les explicacions de la Guàrdia Urbana, la qual sosté, en paraules del Sindicat d’Agents de Policia Local, que l’actuació amb la gossa Sota va ser “necessària, proporcional, ajustada a dret i en defensa de la integritat física” de l’agent. “Continuem pensant que va ser una actitud desproporcionada”, ha insistit el president de SOS Animals Maresme. 

Però el sindicat de la Guàrdia Urbana té una altra versió dels fets. Segons la versió policial, un agent va resultar ferit per la Sota després d’un aldarull amb el seu amo, Tauri Rusaluus, una persona sense llar d’origen estonià. Rusaluus, sempre segons la policia, hauria continuat atiant la gossa perquè ataqués l’agent fins i tot després d’haver-lo mossegat. El fet, segons l’atestat policial, es va produir el 18 de desembre a les 12.05 hores davant el número 320 de la Gran Via de Barcelona.

Tot va començar quan l’urbà va amonestar Rusaluus perquè estava fumant-se un porro de marihuana mentre la gossa caminava solta. SOS Animals Maresme rebutja, amb tot, la culpabilitat de Rusaluus, demana que es retiri la denúncia contra ell i assegura tenir “testimonis” de l’ocorregut que declararan davant del jutge.

Tal com va informar aquest diari, la Sota havia protagonitzat una altra agressió el passat 14 de juliol contra un vianant, després que aquest li donés unes monedes a Rusaluus. Aquest últim, segons la denúncia posada un mes després, el va colpejar, li va trencar el canell mentre la gossa li mossegava el dit d’una mà. Cap cos policial va actuar malgrat la denúncia. 

‘Els nostres fills no es toquen’

“Dues picades de mosquit”. Així, malgrat les explicacions policials, ha definit aquest dissabte Toni Solana la mossegada de la Sota a l’agent que va acabar executant-la. O “assassinant-la”, en paraules dels manifestants, que han proferit crits com “¡Assassins!”,“Sota, germana, aquí hi ha el teu ramat” i “Els nostres fills no es toquen”. Tampoc l’alcaldessaAda Colaus’ha deslliurat de les crítiques: a ella li han dedicat càntics com “Ada Colau, ens l’has ‘colau’” i, fins i tot advertències com “Estàs acabada”.

L’actuació de Colau és rebutjada per les dues parts del conflicte. D’una banda els manifestants animalistes li retreuen que hagi defensat l’agent de la Guàrdia Urbana i que només hagués intentat recular després de la gran manifestació de dissabte passat a la plaça de Sant Jaume. Després d’aquesta protesta, l’alcaldessa va demanar “testimonis” de l’ocorregut amb la Sota, posant així en dubte l’actuació de l’urbà. “Ada Colau, amb la seva ambigüitat, ho ha tornat a aconseguir. Davant de la pressió de les xarxes socials, ha tornat a deixar tirada, una vegada més, la Guàrdia Urbana”, va denunciar el divendres el Sindicat d’Agents de Policia Local en un comunicat.

Meritxell Caparrós, presidenta de l’Associació 4 Petjades Animals que rescata els animals abandonats, ha sigut una de les manifestants d’aquest dissabte. “Estem en contra de la brutalitat policial i de com va actuar aquest agent. No hi va haver tacte. Demanem que es regulin els protocols d’actuació i que la policia es formi perquè no hi hagi morts inútils”, ha denunciat. “Si el gos és perillós, cal estar preparat per no matar-lo. Es poden utilitzar dards tranquil·litzants o llaços de captura professionals”. Quant a la reacció de Colau davant de l’ocorregut, Caparrós ha dit que li sembla “insulsa” i “molt freda”.

“Colau, callada com sempre”

Notícies relacionades

“"Jo no coneixia la Sota, però no crec que fos perillosa”, ha dit per la seva part l’Eva, acompanyada de la seva gossa Laika. La majoria dels manifestants no van conèixer mai la gossa, però alguns han declarat desconfiar de la seva perillositat partint d’uns vídeos del gos que circulen per les xarxes socials. L’Eva, que demana la “inhabilitació” de l’urbà que va matar la Sota, té quatre gossos i dos gats. “Els qui tenim animals entenem que Tauri Rusaluus només tenia aquesta gossa com a família. I Colau, callada com sempre. Estem esperant que surti a dir alguna cosa”.

L’enuig amb l’ajuntament dels comuns és manifest i cal veure si això afectarà o no a Colau en les eleccions municipals del pròxim maig. El cert és que, de manera imprevisible, l’actuació de la Guàrdia Urbana amb la gossa Sota ha aconseguit mobilitzar i treure al carrer l’electorat animalista. És un petit sector que Barcelona en Comú comparteix (o ja no) amb Partit Animalista contra el Maltractament Animal (Pacma).