POLÈMICA ACTUACIÓ

«Cap policia va matant gossos pel carrer»

La plantilla de la Guàrdia Urbana fa pinya amb el policia que va disparar a la Sota

Els agents denuncien l'«abandonament» de l'alcaldessa i de l'equip municipal

zentauroepp46374578 28 12 2018 sociedad pintadas em contra de la guardia urbana 181228212738

zentauroepp46374578 28 12 2018 sociedad pintadas em contra de la guardia urbana 181228212738

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“Cap policia va matant gossos pel carrer”. Contundent. La plantilla de la Guàrdia Urbana de Barcelona fa pinya amb el policia municipal que el 18 de desembre va matar la Sota d’un tret al cap després que rebés una mossegada al braç. Va disparar, segons la versió de l’agent, quan l’animal, l’amo del qual és un home d’origen estonià de 26 anys que viu en la indigència, va saltar per abalançar-se de nou sobre ell. Va pensar que l’anava a mossegar al coll o la cara i va prémer el gallet.L’atestat policial afirma que va témer per la seva vida a causa de l’agressivitat del gos i la velocitat amb què aquest es va llançar cap a la seva persona. Des d’aquell dia, l’agent està de baixa laboral. El seu entorn professional explica que evita sortir del seu domicili per no ser reconegut i que algú executi les amenaces fetes.

La mort del gos ha ocasionat una onada de protestes que ha mobilitzat a centenars de persones i ha provocat que associacions i partits animalistes denunciïn l’esdeveniment als jutjats. Les xarxes socials també s’han fet ressò d’aquesta indignació. Alhora, des d’alguns comptes de Twitter s’han llançat greus amenaces de mort contra l’agent i la seva família i en algunes parets han aparegut pintades. “Guàrdia Urbà malnascut”, diu una d’elles descoberta dijous al Teatre Grec. La majoria dels improperis cap al policia es fan, com és habitual en aquest tipus de polèmiques, des de comptes anònims. “En un d’aquests missatges a internet es deia que anaven a matar l’agent i que després li posarien unes orelles de gos perquè se sabés per què l’havien assassinat”, relata un policia local.

Amenaces denunciades

Els sindicats CSI-F i el Sapol han anunciat que denunciaran aquestes amenaces per un presumpte delicte d’odi envers l’agent i envers la mateixa Guàrdia Urbana de Barcelona. En aquesta recull d’indicis està participant, segons ha pogut saber aquest diari, un grup de policies municipals no adscrits a cap organització. La “inacció dels comandaments” policials ha motivat la seva iniciativa. “Alguns companys han rebut en un sol dia més de 70 trucades al telèfon de la comissaria per recriminar-nos la mort del gos. En alguns moments hem hagut de baixar el volum de l’aparell perquè no podíem treballar”, afirma el mateix agent. “Ningú de nosaltres s’aixeca al matí amb la intenció de matar un gos”, insisteix.

Falta de recolzament institucional

Notícies relacionades

Jordi Rodríguez, del sindicat Sapol, relata la “desagradable” sensació que recorre el cos policial, més quan la Guàrdia Urbana sempre ha defensat la protecció dels animals, fins i tot abans que existissin lleis sobre aquest aspecte. “Sempre hem tingut aquesta sensibilitat. La policia municipal està per protegir els ciutadans i el seu entorn i aquí hi entren els animals domèstics”, afirma. Aquest agent es queixa de les amenaces al seu company, però també de la informació “falsa o malintencionada” que corre per internet. “Alguns missatges estan encoratjant un odi exacerbat envers la Guàrdia Urbana i actuarem”, afirma, per després incidir que no han tingut recolzament de la direcció ni del Govern municipald’Ada Colau. “Ens sentim abandonats per l’alcaldessa”, remata.

Eugenio Zambrano, del CSI-F, denuncia també aquesta “solitud” que han patit per la “falta de recolzament institucional” del govern municipal. “Desànim” i “neguit” són dues de les paraules utilitzades per descriure el malestar dels agents de la Guàrdia Urbana. Defensa per tots els mitjans l’agent implicat. “La seva intervenció s’ajusta a dret. Demanem a la societat barcelonina que no es deixi manipular per les associacions animalistes que tenen un interès polític. La investigació dirà si hi ha hagut una mala pràctica”.