DEBAT TARIFARI

El Govern contempla congelar les tarifes del transport després de la pressió de Colau

L'alcaldessa adverteix l'Executiu català que no votarà a favor d'un augment a l'ATM

El consistori afirma que si hi ha pacte de Pressupostos hi haurà 40 milions per evitar-ho

metro-plaza-espaa

metro-plaza-espaa

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

La data és propera: el consell d'administració de l’Autoritat del Transport Metropolità  (ATM) es reunirà dijous i ha de prendre una decisió rellevant: si apuja les tarifes del transport o si les congela. L’Ajuntament de Barcelona està exercint tota la pressió possible perquè hi hagi congelació i en el consistori no obliden l’increment de l’any passat, que va fer que el preu de la T-10, el títol més utilitzat a Barcelona i el seu entorn,depassés la xifra simbòlica dels 10 eurosfins a situar-se en 10,20. Per això,Ada Colau va ser objecte de severes crítiques per part de l’oposició.L’alcaldessa va assenyalar com a causant de la situació el Govern central i a la falta de més recursos estatals, però no li va evitar un tràngol que no vol repetir.

Aquest any, fa temps que Colau adverteix que resulta clau per evitar un altre augment que prosperi l'acord de pressupostos tancat pel Govern de Pedro Sánchez i Podem, que necessita, entre d’altres, el suport dels grups d'ERC i el PDECat per prosperar. L’alcaldessa dona per fet que si aquest pacte fructifica l’Executiu central aportarà 40 milions d’euros a l’ATMque permetran congelar les tarifes.

Reunió en 48 hores

Per tot això, i a 48 hores per a la reunió de dijous, Colau ha advertit aquest dimarts al Govern de Quim Torra que el consistori té intenció de votar en contra d'una pujada de preus si aquesta és la sortida que proposa l'Executiu català, que és el participant majoritari en l'ATM, amb un 51%. Si aquesta amenaça es compleix i si el Govern de Torra no veu cap altra opció que l’increment tarifari, es veuria obligat a votar-ho en solitari. Hores després que l’alcaldessa pronunciés l’amenaça, en declaracions a la cadena SER, la consellera de Presidència, Elsa Artadi, va assegurar, en la roda de premsa posterior a la celebració del Consell Executiu, que el Govern estudia ara congelar les tarifes: “S'estan estudiant les mesures, tenint en compte tant l'impacte en la despesa com els recursos disponibles per a la Generalitat”.

Sense acord de pressupostos en el Congrés, segons adverteix Colau fa mesos, l'ATM deixaria de rebre 40 milions d'euros que hauria reclamat el consistori. El conseller de Territori, Damià Calvet,va declarar a finals de novembreque no té cap constància que aquesta quantitat estigui prevista.Calvet també va qualificar de “populista” que es demani congelar les tarifes del transport en un any electoral –falten cinc mesos per a les eleccions municipals–, però es va mostrar a favor de fer-ho.

Les maneres d'evitar l'augment

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz,va defensar la posició del consistori i va remarcar que la Generalitat està en condicions de recolzar la congelació tarifària. Si això no passa, va afirmar, l’ajuntament té molt clara la seva posició: votarà en contra d’un augment, cosa que no ha passat mai fins ara. La manera més clara d’evitar els augments és obtenir més recursos del Govern central. Sanz va xifrar la quantitat necessària entre 23 i 30 milions d’euros,per sota dels 40 que vindrien si hi ha pacte pressupostari.

Si el Govern central no n’aporta més, la Generalitat pot generar deute, crear un impost o revisar partides, recorda Janet Sanz

Notícies relacionades

En vista que aquest pacte no se sembla fàcil, ja que el context polític no indica que ERC i el PDECat estiguin a favor de donar suport als pressupostos al Congrés,Sanz recorda que la Generalitat compta amb tres vies més per aconseguir els recursos necessaris i congelar les tarifes.Una és crear un impost o taxa que serveixi per recaptar els diners que falten. Una altra és generar deute. La tercera és revisar el repartiment de partides i treure la quantitat d’altres finalitats. El cas, remarca Sanz, és que el consistori no té intenció de variar la seva posició.

Colau ha deixat clar que si l'assumpte es torça no té intenció d'assumir culpes en aquesta ocasió, i esgrimeix la seva pressió en la negociació pressupostària Podem-PSOE per justificar-se: “Nosaltres hem fet la feina. Hem anat a buscar els diners i els hem trobat”. La pel·lícula tindrà el seu desenllaç dijous. Si no va bé, cal veure si a qui li toca el paper de dolent en aquesta ocasió.