CREIXEMENT POLÈMIC

Cultura i Salut xoquen per la capella de la Misericòrdia

La Conselleria de Laura Borràs presenta un projecte per ampliar el CAP Nord a l'edifici actual i deixar l'església dessacralitzada per al Macba

El departament d'Alba Vergés ho descarta taxativament per una qüestió de terminis i d'idoneïtat; no li agrada la proximitat d'una subestació elèctrica

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Departament de Cultura colla. L’Ajuntament  s’ho mira. I la Conselleria de Salut no es mou. El tema és la polèmica creada al voltant de la capella de la Misericòrdia. Església dessacralitzada i en desús per on tothom vol créixer. Llegeixi's el Macba i el CAP Raval Nord. Els primers tenen, o tenien, el compromís municipal per poder ampliar el centre per allà. De fet, el consistori, propietari del solar i part del consorci del museu, el va cedir al Macba el 2013, per 30 anys, per acord del ple municipal. I el museu no vol renunciar a l'espai: "És imprescindible per créixer de forma raonable a un preu raonable", afirma el seu director Ferran Barenblit. 

Els segons, que són els que decideixen, tampoc no dubten: “Tenim una necessitat des de l’any 2006[...] Descartem taxativament la proposta presentada avui perquè necessitem el nou CAP ja". Ho tenen clar, tant que el 23 de novembre van manifestar la seva intenció d'ampliar el centre a partir de la capella de la Misericòrida, espai que l'ajuntament els va proposar abans de l'estiu sense tenir en compte la seva cessió prèvia al Macba. 

La nova proposta, la presentada aquest dimecres en el Consell General Extraordinari del Macba i rebutjada per Salut, arriba avalada per una comissió tècnica (Cultura i ajuntament) i planteja ampliar el Dispensari Antituberculós, construït en els anys 30 per Josep Lluís Sert i Bé Cultural d'Interés Nacional (BCIN), amb una nova construcció adossada i que la capella continuï com a apèndix del Macba. Segons la comissió, el projecte és viable i, a més, l'edifici de Sert mantindria el seu ús assistencial primigeni. Amb això, també s'aconseguiria acontentar totes les parts: "Supera el debat d'optar per una o una altra opció", segons Barenblit. Però, no. Salut ho "descarta taxativament". 

Fonts del departament que dirigeix Alba Vergés asseguren que aquest projecte ja els va ser abans que anunciessin la seva aposta "inamovible" per instal·lar el CAP Nord a la capella de la Misericòrdia. Els seus arguments per rebutjar-lo, abans i ara, són de temps i d'idoneïtat. El primer està directament vinculat a la necessitat de modificar el Pla General Metropolità: El solar per on creixeria el CAP està catalogat com a zona verda i hauria de modificar-se com a edificable. "Un procés lent i complex. En un canvi així hi ha moltes al·legacions i ningú ens garanteix un termini de temps. Anant bé, no seria menys d’un any i mig i nosaltres necessitem fer-ho ja”, asseguren. Instal·lar-se a la capella també requereix un canvi però és sobre el pla d'usos i, per tant, molt més fàcil. Es tracta de canviar la qualificació d’equipament d’ús cultural per la d’equipament d’ús sanitari. 

Notícies relacionades

Laidoneïtatestà directament vinculada amb lasubestació transformadora elèctricaque hi ha a sota. Encara no està construïda, però ho estarà a mitjà o llarg termini. "Implica entendre's amb Endesa, una mica complicat; i a més caldria posar-se d'acord a resoldre interferències d'instal·lacions", afirmen des de Salut. Però encara hi ha més coses: "Encara que no hi ha cap estudi científic que demostri o descarti rotundament alguna relació, no ens sembla apropiat posar un centre sanitari a sobre d'una macroestructura elèctrica". 

Ple municipal al febrer 

El no de la Conselleria de Vergés arriba hores després que la comissió tècnica presentés la proposta en el Consell General del Macba i que el departament que encapçala Laura Borràs assegurés que era un projecte desconegut fins ara per Salut. L’ajuntament, creador del problema a l’oferir primer l’espai a una conselleria i després a una altra, se’n renta les mans dient que acatarà el que diguin des de Salut, no en va ells decideixen: segons elPacte de Ciutat, l’ajuntament es comprometia a cedir un solar que encaixés amb les necessitats de Sanitat i Sanitat s’ocupa de la construcció de l’edifici. L'ajuntament manté les gestions per fer possibles totes dues opcions en marxa: La presentada aquest dimecres i la de revocar la cessió de la capella al Macba en el ple del febrer. 

propuesta cap raval nord

propuesta cap raval nord