BARCELONA GLOBAL

Ramón Estrada: «La marca Barcelona permet atreure talent de primer nivell»

ealos45881753 barcelona  13 de noviembre 2018  retrato a ramon estrada par181124183100

ealos45881753 barcelona 13 de noviembre 2018 retrato a ramon estrada par181124183100 / juan camilo moreno

3
Es llegeix en minuts
Pol Roca

EL PERIÓDICOfa, ambBarcelona Global,entrevistes a professionals internacionals que han triat viure i treballar a Barcelona. Són persones nascudes i formades a l’estranger que per experiència, capacitat i creativitat poden donar una visió diferent de la capital. 


Ramón Estrada Torrescano,42 anys, casat i amb un fill de sis anys i una nena de tres. Nascut a Ciutat de Mèxic, ha viscut a Monterrey, Madrid i Lisboa, abans de mudar-se fa dos anys a Barcelona. És copilot de líders. Utilitza la seva experiència al món de l’empresa i les seves certificacions en ‘coaching’ executiu per acompanyar emprenedors i intraemprenedors perquè desenvolupin el seu lideratge i la seva capacitat d’innovació. Ha sigut directiu internacional, cinc vegades emprenedor i una vegada intraemprenedor.

¿Per què va escollir Barcelona?

És la segona vegada que visc a Barcelona. La primera vegada, que vaig venir per estudiar un MBA a l’IESE Business School, em va semblar una ciutat ideal, sobretot per la seva bellesa i per la seva escala. Ara visc aquí de nou amb la meva dona, a qui vaig conèixer mentre estudiava, i els nostres dos fills, perquè ens permet ser més a prop de la família i ens facilita el desenvolupament de la nostra activitat professional i econòmica.

¿Quins aspectes positius destacaria de la ciutat?

Malgrat ser una ciutat amb una alta densitat de població, té una bona mobilitat i planificació urbana. La marca Barcelona és molt visible al món i permet atraure talent de primer nivell per desenvolupar noves ‘start-ups’ i serveis innovadors a escala mundial.

¿Quins aspectes de la ciutat creu que podrien ser millorables?

En primer lloc, l’accés a una vivenda assequible. Vaig treballar molts anys en el sector immobiliari i els preus aquí són una bogeria, tant els de compra com els de lloguer. Caldria desincentivar les segones vivendes al centre de la ciutat. En segon lloc, em preocupa l’apropiació de l’espai públic per a finalitats polítiques. La marca Barcelona ha sigut creada per la capacitat d’expressió artística i cultural de la seva societat, qualitats bàsiques per atraure el millor talent, i és primordial que es mantingui l’obertura i el respecte a la diversitat d’opinions, sense apropiacions de cap tipus.

¿Quina sent que és la seva ciutat?

Ciutat de Mèxic és on més temps he viscut i sempre la prenc com a referència. M’encanta el seu caos, però s’ha tornat agressiva per a la vida familiar, especialment per als nens petits. Al cap de pocs mesos d’haver vingut a Barcelona, el meu fill gran em va dir totalment sorprès: “Pare, ¿ja has vist que els nens de la meva edat caminen sols pels carrers?”. Això no es pot imaginar a Ciutat de Mèxic...

¿Quin aspecte del seu sector destaca positivament de la ciutat?

Barcelona és una de les ciutats del món on més creativitat es respira, palpable en l’arquitectura, el menjar, la pintura, la música i ara en tot l’ecosistema emprenedor. Com a ‘coach’ executiu i formador, observo com cada vegada més professionals estan creant noves empreses o innovant des d’empreses existents per solucionar problemes importants de la societat, generant retorns financers als seus inversors i cuidant fins i tot el medi ambient.

¿I les carències en el seu sector?

Moltes persones es van reinventar professionalment per sobreviure a la crisi financera del 2008. Barcelona es va convertir en una ciutat amb una alta oferta de ‘coaches’ i formadors, i ara el repte s’ha convertit a diferenciar-se dins d’aquesta gran oferta. Existeixen els ‘coaches’ eventuals i els que s’hi dediquen professionalment i, òbviament, això incideix en el preu que el mercat està disposat a pagar i desafortunadament en la qualitat del servei rebut.

Notícies relacionades

¿Recomanaria a algú viure a Barcelona?

Per descomptat. Barcelona és una ciutat de contrastos increïbles. Existeix un nucli social local de tota la vida que conviu amb grups de persones internacionals. El talent se suma per crear una millor Barcelona.