SANITAT

La plaça Terenci Moix, alternativa per ampliar el CAP Raval Nord

Els veïns reuniran 3.500 firmes per obligar els partits a pronunciar-se en el ple municipal sobre la pugna amb el MACBA

Si els arquitectes del CatSalut ho veuen viable, l'edifici annex ocuparia part del passatge Sant Bernat i actuals pistes de bàsquet

ealos44391078 barcelona 20 07 2018 el personal sanitario del cap raval nor180805173900

ealos44391078 barcelona 20 07 2018 el personal sanitario del cap raval nor180805173900 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Marta Alcázar

El nou Centre d’Atenció Primària (CAP) del Raval Nord podria quedar-se on és. Els arquitectes del Servei Català de la Salut encara tenen sobre la taula com una de les alternatives l’ampliació del CAP mitjançant la construcció d’un edifici annex que ocuparia part del passatge de Sant Bernat i les pistes de bàsquet de la plaça Terenci Moix, segons la informació que disposen alguns dels participants en el debat públic celebrat aquest dimecres per la Plataforma Raval Nord. Si els tècnics decideixen que el projecte és viable podria resoldre’s la pugna que veïns i personal sanitari mantenen amb el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) per la Capella de la Misericòrdia, la destinació preferida per a l’ambulatori tant per a ells com per a l’Ajuntament i la Conselleria de Salut.

Els representants del CatSalut en un debat veïnal van considerar "urgent" que el centre disposi d’un nou edifici

L’alternativa és complicada atesos els precedents. El districte de Ciutat Vella, a petició del Consorci Sanitari de Barcelona, es va plantejar diversos emplaçaments per a la construcció del nou centre de salut, com la seu del districte o l’edifici okupa del passatge Sant Bernat desallotjat el desembre passat, però cap ha superat els requisits tècnics.

El nou CAP Doctor Lluís Sayé “ha de tenir un espai de 3.000 metres quadrats”, segons CatSalut, ser a la zona nord del Raval i donar servei a 21.300 usuaris. Pocs llocs ofereixen aquesta capacitat en un barri de tanta densitat. A més, l’edifici actual del CAP Raval Nord ostenta la màxima catalogació de Patrimoni Cultural i l’Ajuntament hauria de rebaixar-la per autoritzar la reforma.

Polèmica entre Ajuntament i el món cultural

El govern d’Ada Colau llançava l’ofensiva contra el MACBA al juny al proposar la Capella de la Misericòrdia per al nou CAP. Aquesta havia sigut cedida al museu el 2013 per situar allà la seva exposició permanent. A canvi, va proposar altres ubicacions per al MACBA i fins i tot l’intercanvi d’edificis. La Conselleria de Cultura i l’oposició van fer pinya amb el MACBA: la capella era irrenunciable i el projecte artístic seguia endavant.

Els veïns exhortaran els partits a votar en el ple municipal la destinació de la Capella de la Misericòrdia

A l’octubre, la consellera Meritxell Borràs i el ministre de Cultura José Guirao van aprovar la inversió per al creixement del MACBA a través de la capella, “a l’espera que l’Ajuntament desbloquegi el tema”, segons fonts del departament de Cultura.

La pilota està en mans d’un grup de treball compost per tècnics de CatSalut, el MACBA i l’Ajuntament que estan buscant l’alternativa per ampliar els dos espais. Les alternatives es faran públiques abans que acabi l’any. “Donarem suport a la decisió dels arquitectes del CatSalut”, explicava la regidora de Ciutat Vella Gala Pin a aquest diari.

Situació de ‘violència’ per a metges i infermeres

Que el nou CAP del Raval Nord és una necessitat no té contestació per part de cap grup municipal. Però la polèmica sobre la seva ubicació s’ha convertit en un duel entre el dret a la sanitat o a la cultura. La Plataforma Raval Nord i els treballadors del centre organitzaven un debat públic dimecres passat al Centre Aragonès. Hi van participar Ciutadans, ERC, la CUP, el PSC i Ajuntament. El PDECat, el PP i el museu van declinar la invitació.

“Som en un barri amb els pitjors indicadors de salut de la ciutat i el CAP no pot ser cap altra de les causes”, explicava Nuria Villanueva, infermera i adjunta de direcció del centre sanitari. “És urgent. Tenim el finançament i només necessitem un espai” argumentaven representants del CatSalut. La Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) els recolza: “Una assistència sanitària digna és prioritària i el Raval ja té molts equipaments culturals”, asseveraven.

L’edifici del CAP Doctor Lluís Rayé pateix goteres, plagues i una apressant falta d’espai: “Hi ha sales sense finestres ni ventilació. La meva consulta és tan petita que el pacient no té intimitat per despullar-se» va explicar la Laura Romera, metge de família del centre. A aquestes carències s’uneix la llarga espera que comporta qualsevol reparació a causa de la seva catalogació. El centre d’atenció primària ocupa un antic dispensari antituberculós, construït el 1933 per Sert, Subirana i Torres Clavé i és l’obra racionalista més important de la ciutat.

Votació en ple municipal

Notícies relacionades

Malgrat la recerca d’alternatives, la Capella de la Misericòrdia és l’única opció factible per a veïns i personal sanitari. La volen sense més demores després que el CatSalut aprovés l’ampliació del centre el 2006. En les pròximes setmanes començaran una recollida de firmes per traslladar aquesta decisió al ple municipal del febrer. “Estem farts d’estudis i alternatives que no fan més que allargar la decisió”, argumenta l’Iñaki García, veí del Raval. “Interpel·lem que partits i Ajuntament votin públicament sobre la destinació de la Capella”, afegeix. La decisió del ple pot anul·lar el conveni anterior que cedia la capella al MACBA.

La captació de recolzaments serà ràpida, necessiten 3.500 firmes per portar la decisió al ple, i ja tenen el recolzament de la FAVB. El compromís polític és més complicat: La CUP i Comuns votarien a favor del trasllat a la capella; mentre que ERC ho faria si és l’única alternativa. Els tres grups sumen 18 vots dels 21 necessaris. Fa falta el recolzament del PSC, el PP, Ciutadans o el PDECat, que fins ara s’han postulat en contra.