LA DROGA AL RAVAL

'Belleza', 'Dalla' i 'Guiri', els àlies de la màfia dels narcopisos

La investigació policial apunta el Belleza com el líder amb més ascendència dins de l'organització

el-prenda-este / periodico

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Els agents de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra, amb els cascos a les orelles i el bolígraf a la mà, anotaven a la llibreta els noms que sonaven en les converses telefòniques que havien punxat: “Guadaña, Gordo, Guiri, Belleza, Franki...” Mai utilitzaven el seu nom de veritat. Eren els responsables de l’organització criminal dominicana que havia aconseguit el control dels narcopisos del Raval de Barcelona utilitzant àlies.

L’intendent Toni Rodríguez ha explicat aquest dilluns en roda de premsa que van provar d’esbrinar si aquesta màfia era una mutació de les antigues bandes llatines d’origen dominicà, com la delsTrinitarios. Una hipòtesi que es va descartar. Els grups que s’havien organitzat a Ciutat Vella estaven liderats per delinqüents consolidats, la majoria amb nombrosos antecedents per tràfic de drogues i per extorsions, amenaces o lesions.

Més de 30 anys, amb antecedents 

Notícies relacionades

A partir dels interrogatoris, els investigadors van anar estrenyent el cercle sobre un d’ells: ‘Belleza’. Fonts policials situen aquest home, de més de 30 anys i nascut a la República Dominicana, amb nombrosos antecedents gairebé sempre vinculats a assumptes de narcotràfic, com la figura amb més ascendència en l’organització. Però aquesta no era una màfia “com la georgiana”, s’ha afanyat a subratllar l’intendent Rodríguez, que també ha instat a aclarir que, malgrat que la majoria dels implicats en aquesta xarxa són dominicans, convé fer un esforç “per no criminalitzar la comunitat resident a Catalunya”.

A diferència de les màfies de l’est, estructurades a partir d’una jerarquia fèrria, aquesta organització no comptava amb un cap amb un rang ostensiblement superior a la resta de líders. Tot i que, segons fonts policials, l’home a qui ningú s’atrevia a tossir era ‘Belleza’. Precisament aquest traficant, corpulent i de cap rasurat, va ser un dels detinguts el trasllat dels quals fins al furgó policial van captar els periodistes gràfics el 29 d’octubre, durant el desplegament del’operació Bacar.  

Temes:

Narcopisos