ENQUESTA MUNICIPAL

L'accés a la vivenda, el principal problema dels barcelonins

El turisme queda desbancat com la primera preocupació per als ciutadans, tot i que està directament relacionat amb els efectes de la pressió immobiliària

La seguretat s'erigeix com la inquietud més gran als barris

rjulve4794836 barcelona 2 07 2006 manifestacion por una vivienda digna org181030124422

rjulve4794836 barcelona 2 07 2006 manifestacion por una vivienda digna org181030124422 / CARLOS MONTANES

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

L’accés a la vivenda s’ha convertit per primera vegada en el problema més greu per als barcelonins i ha desplaçat del podi el turisme, l’assumpte més preocupant en anys anteriors. Així queda reflectit en els resultats de l’Enquesta de Serveis Municipals 2018, presentada aquest dimarts a l’Ajuntament de Barcelona.

Segons l’estudi, les dificultats amb la vivenda són el problema més important alsbarris  que han patit processos degentrificació, per la qual cosa existeix un vincle directe entre el conflicte del turisme i la qüestió immobiliària. 

“Això és motiu de preocupació. Tenim l’obligació de millorar les condicions de la ciutat i també de col·locar la defensa de la vivenda en primer lloc”, ha assenyalat Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcaldia, durant la presentació del baròmetre municipal.

La seguretat, un problema als barris

La seguretat ciutadana en el conjunt de la ciutat ha sigut valorada amb un 6,3. No obstant, aquest assumpte no ha obtingut el mateix resultat quan es parla delsbarris. Els barcelonins situen la seguretat com el problema més greu a la majoria dels districtes. Aquest assumpte preocupa especialment a Ciutat Vella Nou Barris, mentre que a Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia és on els habitants se senten més segurs

"La percepció global és que Barcelona és una ciutat segura. El que passa és que en alguns barris concrets sí que hi ha aquesta preocupació, cosa que justifica les polítiques que hem dut a termeúltimament. Ahir, a Ciutat Vella, vam dur a terme una operació macropolicial inèdita de coordinació entre Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana”,ha dit defensant-se Pisarello, que ha assenyalat que “des de l’any 2016 s’estan multiplicant les inversions a Ciutat Vella en matèria policial, d’educadors  i d’equips de salut”per solucionar la situació.

Es pot puntualitzar que aquest estudi es va dur a terme entre els mesos d’abril i juliol, per la qual cosa es podria deduir que, si fos més recent, l’assumpte de la seguretat ciutadana podria haver obtingut uns resultats molt més preocupants, tenint en compte els últims successos a la ciutat, on ha incrementat considerablement la delinqüència en els últims mesos, d’acord amb les xifres presentades recentment pels cossos policials.

Els serveis més ben valorats

Amb una nota de 8,3 sobre 10, el servei municipal més aplaudit són els bombers, que, a més, és el primer any que apareix en l’estudi; i els segueixen les biblioteques públiques i els centres cívics, amb un 8 i un 7,7 respectivament. Aquestes dues últimes qualificacions són més altes que les del 2015, el primer any de mandat del govern d’Ada Colau, quan aquests serveis van obtenir unes notes de 7,8 i 7,5 punts.

L’aparcament segueix suspès

Notícies relacionades

Els ciutadans suspenen únicament els aparcaments  amb una nota de 3,9. En la primera enquesta d’aquest mandat també va ser l’únic  servei per sota del 5, tot i que aquest any ha millorat lleugerament la seva valoració (fa tres anys va obtenir un 3,7).

Els següents serveis més mal valorats són la circulació i el soroll, que han aprovat amb un 5,5 i un 5,6 respectivament, notes que també han millorat una mica si les comparem amb el primer mandat.