Barcelona demana l'abolició de la monarquia i reprova Felip VI

El plenari rebutja la defensa del Rei de l'actuació policial de l'1-O

rey

rey

1
Es llegeix en minuts
Alba Jaumandreu

L’Ajuntament de Barcelona ha demanat aquest divendres en el plel’abolició de la monarquia, mitjançant una declaració institucional promoguda per la CUP i avalada per Barcelona en Comú, el PDECat i ERC. El text també “rebutja i condemna el posicionament del rei Felip VI”, pel seu recolzament a la “violència exercida pels cossos policials” durant l’1-O.

El text aprovat també reprova “els actes repressius en contra de la ciutadania i les amenacesd’aplicació del 155 i de la il·legalització dels partits polítics catalans. També “reafirma el compromís amb els valors republicans. La declaració del consistori arriba després que el Parlament reprovés el Rei pels mateixos motius dies enrere.

L’aprovació de la declaració que rebutja el paper de Felip VI després de l’1-O ha tingut lloc després que el Govern es reafirmés en la seva decisió de recórrer la resolució del Parlament sobre el monarca, tot i que el Consell d’Estat conclou que no hi ha base jurídica que ho justifiqui.

 Ciutadans se’n va, el PP critica, el PSC no comparteix

Ciutadans ha demanat no abordar la declaració institucional sobre el Rei, així com una altra que demanava la posada en llibertat dels presos pel procés independentista, i una altra en defensa del dret dels cònsols honoraris a exercir la llibertat d’expressió, després que el Govern central forcés la destitució d’alguns.

Notícies relacionades

Com no han aconseguit evitar que es debatessin i votessin les declaracions, Carina Mejías i la resta de regidors del partit d’Albert Rivera han abandonat el ple. El PP ha optat per quedar-se i argumentar per què no subscrivia les declaracions. Alberto Fernández Díaz ha afirmat que els populars no han deixat el ple per defensar els ciutadans que no comparteixen les crítiques al Rei i la defensa dels independentistes empresonats: “Lamentem que les declaracions hagin tirat endavant amb el vot de l’alcaldessa; que recolza un menyspreu a la Corona”.

La socialista Carmen Andrés ha remarcat que el PSC no ha subscrit cap de les tres declaracions.