BARCELONEJANT

Metro: els racons del control de bitllets

TMB desplega aquesta setmana desenes de controladors per a la tercera campanya de l'any

jcarbo45576967 metro181024131548

jcarbo45576967 metro181024131548 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal
Mauricio Bernal

Periodista

ver +

Si un usuari del metro fos preguntat per les campanyes de control de bitllets que de tant en tant tenen lloc a la xarxa del suburbà esmentaria probablement els anuncis per megafonia i els plafons lluminosos, i les brigades de controladors que durant una setmana es materialitzen en passadissos i vagons amb les seves maquinetes de comprovar coses, i els vigilants que els protegeixen del passatger iracund. Res més, perquè no veu més. Però fins i tot els controls de bitllets tenen bambolines. El metro va començar dilluns una d’aquestes campanyes extraordinàries, la tercera d’aquest any –per, en llenguatge institucional, "reduir el frau i garantir la convivència en el transport públic"–, i l’ocasió és idònia per parlar del que hi ha darrere. Una campanya no es cou ni s’executa de qualsevol manera.

La maquineta deixa de ser a partir d’aquí la maquineta. El seu nom oficial és EPI.

-¿Què és EPI? ¿Què significa?

-Són sigles. És l’equip personal d’intervenció –diu algú.

-D’informació –corregeix un altre.

-D’intervenció –insisteix el primer.

-D’informació.

-D’intervenció.

Baix perfil

La discussió té lloc en una sala marcada amb una placa que diu Departament d’Intervenció, als passadissos reservats per al personal en una estació del centre. Una responsable demana que no s’identifiqui l’estació, i no serà l’única indicació destinada a protegir aquesta unitat. Alguns prefereixen no sortir a la foto, i un controlador explica que una vegada es va trobar al supermercat amb un usuari que havia multat. No diu res més, però s’intueix que no va ser agradable: posant multes difícilment es fan amics. "Tot i que no s’ho cregui, en algunes estacions ens reben amb aplaudiments", diu la responsable.

Al final, EPI no és ni equip personal d’intervenció ni equip personal d’informació, sinó equip personal d’inspecció: l’aparell entorn del qual gira el control de bitllets. Cada controlador en porta un a sobre, a més d’una petita impressora per estampar les multes. A la sala de dimensions reduïdes que allotja el Departament d’Intervenció, els EPI són el paisatge. Per aquí passen tots els equips de controladors abans de dispersar-se per la xarxa. És el punt zero del desplegament.

El controlador deixa de ser a partir d’aquí el controlador: el seu nom oficial és ACI.

-¿Què és ACI? ¿Què significa?

-Auxiliar de control i informació.

Models d’intervenció

Els termes en què es duu a terme la "intensificació del control de bitllets a la xarxa del metro com a mesura de dissuasió del frau" –llenguatge institucional– suposen un canvi important respecte al que havia estat fent l’empresa de transport fins l’any passat. "La diferència és que durant una setmana toquem totes les estacions cada dia, que hi ha equips inspeccionant permanentment i que l’operació es duu a terme després d’una setmana d’avisos als usuaris", diu un portaveu. És una setmana excepcional i TMB ha mobilitzat la totalitat dels seus ACI –64, incloent-hi 11 comandaments i dos caps– i ha contractat desenes de reforços. En certa manera, és el més semblant a un estat d’excepció que hi pot haver al metro. La responsable d’Intervenció afirma que no hi ha afany recaptatori sinó educatiu ("es tracta de conscienciar"), i explica que si la la multa fos l’objectiu últim es portarien a terme operacions que aquesta setmana no estan veient els usuaris del suburbà.

Les operacions des d’aquí deixen de ser operacions. Són models d’intervenció.

No hi ha 'gàbies’

Notícies relacionades

Segons el tipus de desplegament, els ACI duen a terme fins a 11 tipus d’intervenció. N’hi ha unes de més agressives que d’altres: unes amb perfil més recaptatori, d’altres amb perfil més educatiu. "Per exemple: amb quatre punts de control es tanca l’estació de Paral·lel, però això no ho fem aquesta setmana, precisament perquè l’objectiu principal no és multar". No hi ha 'gàbies’, com les coneixen alguns –però no els ACI–. "Bàsicament es tracta que ens vegin".

Dades diverses. Les tres campanyes d’aquest any han detectat un augment sistemàtic en la compra de bitllets senzills. Els EPI detecten les targetes clonades. Les targetes clonades es detecten sobretot a les estacions de la perifèria. "S’han de comprar els bitllets en els punts autoritzats", recorda la responsable. Tota la campanya està dissenyada per endavant: tot ACI sap on serà d’aquí a diumenge. El metro deixa d’ingressar 9,6 milions d’euros anuals pel frau. Els controls a l’estiu tenen en compte l’estrès tèrmic.