Els veïns de Sagrada Família: "Que es mullin d'una vegada i diguin si ens fan fora"

Els propietaris d'un edifici que pot quedar afectat per la reurbanització de la zona demanen una decisió

"El pitjor per a tots nosaltres és la incertesa, fa anys que arrosseguem la inquietud", expressa un llogater

zentauroepp45511771 sagrada familia181018182917

zentauroepp45511771 sagrada familia181018182917 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Imma Fernández

"Que es mullin d’una vegada i ens diguin què serà de nosaltres. Si ens fan fora o què", clamava aquest dijous, sota una intensa pluja, un veí de l’immoble més afectat per la prevista reestructuració urbanística de l’entorn de la Sagrada Família. Així estan, com els els personatges de Beckett Vladímir i Estragó d’'Esperant a Godot', els llogaters de l’Edifici Núñez Navarro Sagrada Família, al carrer de Mallorca, 410-414. Esperant notícies del Godot de torn.  

"Aquí hi ha gent que hi té casa seva, els seus negocis, i també hi ha pisos turístics. Volem saber què passarà. No s’han volgut mullar i fa anys que arrosseguen el problema. A l’hora de demanar diners, tothom, però quan es tracta de d’invertir-hi diners, no apareix ningú", exposa l’advocat José Gutiérrez, amb despatx a l’immoble, encaixonat entre comerços de souvenirs. "Han parlat de traslladar-nos a llocs pròxims, com els locals d’Aigües de Barcelona, el de Mirurgia o el del cine Niça, però ara fa temps que no es diu res i hi ha molta inquietud. Volem solucions", continua el lletrat, que recorda que va ser l’Ajuntament de Barcelona qui, als anys 70, va atorgar els permisos a Núñez i Navarro per edificar en una zona verda.

Gutiérrez entén que la reurbanització de l’entorn del temple "quedaria molt bonica", però insisteix: "El pitjor per a tots nosaltres és la incertesa". De diners, diu, no en falten. "Cada setmana es veuen camions blindats que porten les recaptacions. De 15 a 29 euros l’entrada, amb la quantitat de turistes, imagini’s. Des de la visita del Papa s’han triplicat". 

Assegura que tant ell com molts dels veïns de l’immoble acceptarien un trasllat a un lloc de la mateixa zona si tingués almenys les mateixes condicions. "I si fos un espai més gran, no m’importaria pagar la diferència", afegeix. 

Una veïna septuagenària, que va estrenar el pis el1979, rebat la seva opinió. Ja no puc seguir aquest ritme. "Socmolt gran per traslladar-me a un altre lloc. De tota manera, crec que portarà temps. No ho veuré". Segons el seu parer, el "mal ja està fet. Els pisos s’han devaluat". 

No opina el mateix una altra propietària que fa 37 anys que és a la comunitat. "Fa cosa d’un any van vendre un àtic de 70 metres per uns 400.000 euros. No està gens malament. I n’han venut uns dos més, tot i que no sé per quin preu. Hi ha moviment", informa, i fa càlculs. A l’edifici són 64 veïns i hi ha 400 places de pàrquing. "I si ho volen fer bé, perquè no quedi un bunyol, hauran de demolir altres pisos, com els del passatge de Font, no només aquest. Necessitaran una milionada per fer-nos fora a tots".

Pisos i apartaments turístics

Notícies relacionades

La senyora, que vol quedar en l’anonimat, explica que quan va comprar la vivenda una clàusula especificava que en cas de veure’s afectada l’hi pagarien a preu de mercat. "Hi ha coses que no s’entenen. A més dels pisos turístics, hi ha dos edificis remodelats a l’illa per a apartaments turístics. Esperen el permís per obrir. Havien suggerit de demolir tota l’illa. ¿Què pretenen fer llavors?".

Una altra propietària, a tocar de la jubilació, expressa la seva demanda: "M’agradaria una solució realista, acceptable per als que fa dècades que som aquí i que mai hem especulat." Ha viscut la transformació del barri, i en fa un breu repàs. "A finals dels 70 era un barri molt gris i trist, els negocis tancaven els dissabtes a la tarda, però hi havia moltes botigues locals i una carpa, a la zona del llac, on es feien festes. Avui tenim les molèsties dels turistes i tots els negocis són comerços i bars per a ells". La dona confessa: "Per dins la Sagrada Família ha quedat preciosa, però jo no vull que l’acabin".