La batalla per Barcelona

Ada Colau considera Valls el candidat de les elits econòmiques

El PSC el veu amb "posicionaments conservadors" i volent-se fer passar per "progressista"

gstzuij9u2tsireuiwcty21100 / periodico

4
Es llegeix en minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que estarà "encantada" de "confrontar el model de ciutat" que defensa Barcelona en Comú amb el de l’ex primer ministre de França Manuel Valls, després que ahir anunciés la sevaManuel Valls candidatura per ser "el pròxim alcalde de Barcelona". L’alcaldessa ha assegurat que és el candidat de les elits econòmiques. En canvi, Ciutadans i el PP han donat la benvinguda al candidat, mentre que el PSC el veu amb "posicionaments conservadors" i volent-se fer passar per "progressista". ERC, d’altra banda, el considera un candidat que "ni té projecte per a la ciutat ni coneix la ciutat".

Valls va comparèixer ahir i va anunciar que pretén presentar-se a les eleccions municipals del 2019 amb una plataforma ciutadana, en un acte en què va carregar contra "els populismes, els nacionalismes i la demagògia" i, sobretot, contra el procés independentistaque ha sumit Barcelona, segons va dir, a una "cruïlla d’incerteses".

En declaracions als mitjans, l’alcaldessa de Barcelona ha assegurat que no la sorprèn la candidatura de Valls, i que des de la seva formació són "molt conscients que el govern de canvi que representen a la ciutat de Barcelona" ha tocat "els interessos de determinades elits econòmiques".

Les "elits econòmiques"

"Sabíem que evidentment vam arribar aquí per confrontar contra els interessos especulatius de la vivenda i els privilegis de grans corporacions com les elèctriques. Vam arribar aquí per combatre el frau fiscal i acabar amb polítiques corruptes. Les elits econòmiques no podien quedar-se de braços plegats", ha explicat Colau.

Per a l’alcaldessa, "aquestes elits econòmiques han trobat una aliança amb Ciutadans i un candidat a França, i aquest candidat s’ha presentat a Barcelona. Estaré encantada de confrontar el nostre model de ciutat amb el de Manuel Valls".

"M’agradaria saber si el senyor Valls votaria aquest divendres a favor del 30% de vivenda social de les noves promocions privades a Barcelona. ¿Què faria el senyor Valls? ¿El senyor Valls perseguiria el frau fiscal de les grans corporacions com està fent la ciutat de Barcelona?", ha plantejat, entre altres qüestions, l’executiva de Barcelona.

"El candidat de la dreta"

L’alcaldessa ha afegit que "no permetran" que el candidat a l’alcaldia de la capital catalana "associï la ciutat amb el caos i el desordre", al "col·locar una etiqueta que no es correspon amb la realitat".

Sí que ha reconegut que hi ha "problemes de seguretat en qualsevol gran ciutat" i ha assegurat que s’han d’afrontar amb "serietat, complexitat i rigor".

"Se sap que el senyor Valls s’està mobilitzant per aconseguir molts diners. Nosaltres no ens vam haver d’endeutar amb cap banc ni amb ningú, la nostra candidatura només es deu a la ciutadania. Veurem el que Valls pot mobilitzar, perquè aquesta ciutat té orgull, projectes i ànima. El senyor Valls és el candidat de Ciutadans, de la dreta", ha afirmat Colau.

Més reaccions

Després de l’anunci de Valls, les reaccions no s’han fet esperar.  El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha afirmat aquest dimecres que la "convergència ideològica i de valors constitucionals" amb l’ex primer ministre francès Manuel Valls és "absoluta", i ha restat importància a la fórmula concreta d’aquesta candidatura.

En una roda de premsa en el Congrés, Rivera ha dit sentir-se "molt orgullós" que Valls "hagi fet el pas de voler ser alcalde" de Barcelona, que és la ciutat natal de tots dos, "la segona capital més important d’Espanya i la capital de Catalunya". "És un pas valent que l’honra", ha afegit.

Segons el seu parer, aquesta decisió, anunciada per Valls aquest dimarts en un acte a Barcelona, representa "una gran notícia per als demòcrates espanyols, "perquè l’excap del Govern francès "defensarà els valors constitucionals i una Barcelona oberta, cosmopolita i que miri a Europa".

Des de les files del PP català, el president del grup municipal a Barcelona, Alberto Fernández, no ha tancat la porta a arribar a acords amb la candidatura de Valls. Fernández ha constatat que cap grup tindrà majoria absoluta i que, per tant, caldrà arribar a acords d’investidura. En aquest sentit, el popular ha evitat aclarir si se sumaran a la candidatura "transversal" de Valls i ha assegurat que el PP té un "projecte", una "trajectòria" i un "compromís" amb Barcelona. Fernández ha fet una crida a Valls a "sumar des de projectes diferents" per "barrar el pas" del "populisme extrem" de l’alcaldessa, Ada Colau, i de l’independentisme, "que vol convertir l’Ajuntament de Barcelona en un casal independentista.

Crítiques des dels socialistes

El PSC, d’altra banda, manté que no s’unirà a la candidatura de Valls a l’alcaldia de Barcelona. El president del grup municipal del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha acusat l’ex primer ministre francès de voler "rellançar la seva carrera" política a Barcelona i de "blanquejar una operació" de Ciutadans en la "transversalitat". Ha dit que la candidatura de Valls a l’alcaldia de Barcelona és un "engany" perquè "amaga" els "recolzaments polítics" de Ciutadans i de la fundació FAES.

Collboni ha dit que Valls pretén "passar per progressista", però que "amaga les seves idees més íntimes". En aquest sentit, ha recordat els posicionaments conservadors de l’ex primer ministre francès respecte a la immigració i les "polítiques de retallades en drets socials". "Crec que és evident que ens trobem davant d’una operació de màrqueting", ha remarcat, després de dir que "tothom veurà que és de tot menys progressista". 

ERC "Cs hi és darrere"

Notícies relacionades

El portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas, ha criticat aquest dimecres que l’ex primer ministre francès Manuel Valls "no parteixi d’una ideologia clara ni tingui projecte per a la ciutat ni conegui la ciutat", i que es presentarà com a candidat a l’alcaldia quan a França està mal considerat, segons ell.

Ha assegurat en una roda de premsa que, tot i que Valls digui que es presentarà com a independent, "tots saben que C’s hi és darrere, i al final s’acaba alineant amb un partit que no fa fàstics a rebre vots de l’extrema dreta", i ha augurat que cap altre partit democràtic amb representació a l’Ajuntament se li sumarà.