CANDIDATURA

Colau considera Valls el candidat de les elits econòmiques

L'ex primer ministre francès anuncia que la seva plataforma es denominarà Barcelona, capital europea

"Respecte a l'alcaldessa, dirigir una ciutat no és fàcil. Sobretot si no estàs preparat", afirma

zentauroepp45203414 barcelona 26 9 2018 manuel valls rueda prensa foto de julio 180926123048

zentauroepp45203414 barcelona 26 9 2018 manuel valls rueda prensa foto de julio 180926123048
zentauroepp45203430 barcelona 26 9 2018 manuel valls rueda prensa foto de julio 180926123025

/

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L’alcaldessa de Barcelona,Ada Colau, estarà “encantada” de “confrontar el model de ciutat” que defensa amb el que encapçalaManuel Valls, una vegada que l’ex primer ministre francès ja ha confirmat que es presentarà a l’alcaldia. Així ho ha assegurat aquest dimecres al comentar l’anunci de Valls, del qual ha assegurat que és el candidat de les elits econòmiques, i ha criticat que en la seva intervenció parlés d’una ciutat amb problemes: “No permetré a Valls ni a ningú que embruti el nom de Barcelona associant-lo al caos”.

Colau es pren la candidatura de Valls comla resposta dels que defensen “els interessos de les elits econòmiques”descontentes pel fet que el govern de Colau hagi prioritzat altres coses: “No podien quedar-se creuats de braços”. El comentari de l’alcaldessa va ser replicat pel mateix Valls, que en la seva segona aparició com a candidatva anunciar el nom del que, de fet, serà l’associació que després s’haurà de convertir en la seva plataforma electoral, Barcelona, capital europea, i va respondre a l’alcaldessa amb un dard considerable malgrat advertir prèviament que no dedicarà temps a atacar els seus rivals. L’ex primer ministre francès va negar inicialment haver parlat de caos, però després va reblar: “Respecte a Colau. Dirigir una ciutat no és fàcil. Sobretot si no s’està preparat”.

L’alcaldessa es ha preguntat també què votaria el candidat divendres en el ple quan arribi el moment de decidir-se a favor o en contra de la mesura que imposarà als constructors dedicar un 30% de les seves promocions a pisos socials.

Elogis i crítiques

La candidatura de Valls ha rebut l’elogi de Ciutadans i del PP i les crítiques d’ERC i del PSC. Els elogis d’Albert Rivera, que es donaven per descomptats, segueixen en la línia de mostrar-se submís als plans que tingui Valls, donant a entendre que més que un fitxatge del partit és ell qui ficarà Ciutadans a la seva plataforma, si bé no falten les denúncies que les dues parts es cuiden de refredar els seus vincles per evitar que les perjudiqui electoralment.

El republicà Jordi Coronas ha afirmat que el francès “no parteix d’una ideologia clara ni té projecte per a la ciutat ni coneix la ciutat”. El socialista Jaume Collboni s’ha mostrat més dur: “És una gran operació de màrqueting i un engany”.

Rivera i la ultradreta

A més d’anunciar el nom de la seva candidatura, Valls ha explicat queal novembre donarà més detalls del projecte, l’eix del seu programa electoral i part de l’equip que l’acompanyaràen l’aventura inèdita que suposa que un ex primer ministre opti a l’alcaldia d’una ciutat d’un país en el qual no ha desenvolupat la seva carrera política.

Preguntat per si el recolzament de Ciutadans a la seva candidatura quedarà en segona línia, Valls ha replicat: "Ningú ha d’amagar-se". De fet, ha defensat el partit de Riveraa l’assegurar que, contra algunes denúncies, no pot ser considerat d’ultradreta.

"El debat pot ser dur, animat, s’ha de fer balanç dels últims anys i parlar de propostes, però no baixaré al nivell de l’insult. No diré de ningú que li desitjo un desastre polític o personal. No diré de ningú que tacarà la ciutat», ha declarat en resposta a Colau. També ha contestat a l’acusació de ser el candidat dels rics. "Jo sempre he viscut de la política. Tothom sap el que guanya un diputat. No parlaré de la pensió de la meva mare ni de la de la meva germana". El projecte de Colau, ha recordat, va néixer per "atacar la pobresa". "¿Aquest aspecte ha millorat? ¿Hi ha menys pobresa? N’hi ha més. ¿Ha millorat la vivenda? Han pujat els preus. Jo soc el candidat de la moderació”.

Els seus enemics, ha dit, no són els rivals, ni els turistes, ni Brussel·les, ni Madrid, sinó els problemes de la ciutat. "Vull ser l’alcalde de tothom", ha afirmat insistint a defugir enfrontaments. “Barcelona és una ciutat estat”, ha destacat per defensar la necessitat de centrar-se a treballar pels seus interessos.

De París al carrer de París

Notícies relacionades

A Valls li han preguntat pel conflicte dels manters. "¿Hi ha un problema de manters? Sí. ¿Un problema d’ocupació de l’espai públic? Sí. ¿Se'ls ha de tractar de forma brutal? No, però sí resoldre els problemes. Sí soc alcalde resoldré aquests problemes. No és una qüestió d’imatge, són problemes reals”, ha denunciat, abans de recordar l’agressió de manters a un turista. “Amagar aquests problemes és afavorir l’extrema dreta, com ha passat a Europa.” 

Valls ha ensenyat la clau del seu pis a Barcelona, per recalcar que es queda a viure a la ciutat. "Viuré a París. Al carrer de París". Preguntat sobre si ha de témer alguna cosa en relació amb la crisi dels màsters, ha afirmat: "No tinc màsters. Tinc el batxillerat. El meu màster és el de la vida".

El PP reobre la possibilitat d’afegir-se a la plataforma de l’ex primer ministre

Els populars no descarten cap escenari per presentar-se a les eleccions municipals barcelonines. Tot i que en públic reiteren que la seva preferència és forjar una candidatura pròpia, veus del partit reconeixen que la posada en escena de Manuel Valls, sense res que l’identifiqués directament amb el seu fins ara únic soci, Ciutadans, els va agradar, i que podrien respondre a la picada d’ullet de l’ex primer ministre francès quan va asseverar que volia encapçalar "plataforma transversal".