EXPLOTACIÓ ANIMAL

El negoci dels 'gossos captaire' envaeix els carrers del centre de Barcelona

Els gossos són sistemàticament exhibits en la via pública amb finalitats lucratives, de vegades en condicions penoses

La Guàrdia Urbana no sol decomissar i, quan ho fa, reconeix que els animals tornen als seus explotadors

zentauroepp44659597 perros180823155300

zentauroepp44659597 perros180823155300

4
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

El negoci dels‘gossos captaire’, consistent en l’ús d’animals a la via pública com a reclam lucratiu per persones que es valen de l’aparença de sense sostre, es distingeix pels carrers del centre de Barcelona. La pràctica s’ha estès en eixos de gran afluència turística, a la recerca de benefici a costa de la llàstima que generen els gossos.

L’ordenança de protecció animal de Barcelona és taxativa: al seu article 10.l) prohibeix “exhibir els animals de manera ambulant com a reclam”. Sobretot si l’esmentada exhibició té “finalitats lucratives” [art. 10.k)], una cosa que la mateixa norma considera “infracció greu” [art. 59.3.e)] i sanciona amb multes de fins a 1.500 euros.

EL PERIÓDICO ha visitat els principals punts de Barcelona en què animals de raça –bichon maltès, terrier de Boston, pastor alemany– són explotats durant dies sencers a 30ºC a l’ombra i, en ocasions, sota efectes de substàncies que els mantenen en un “sospitós estat de letargia”, segons fonts de la Guàrdia Urbana.

Per a aquest reportatge no s’han tingut en compte persones sense llar que viuen al carrer amb els seus animals, sinó únicament individus que mostren signes inequívocs –cartrons de reclam, pots d’almoina– de pretendre lucre a costa dels gossos, indicis en funció dels quals actua la policia.

Gossos que apareixen i desapareixen

Durant els últims mesos, almenys una vintena d’individus han utilitzat habitualment gossos com a reclam lucratiu al centre de Barcelona. En una mateixa tarda, aquest diari ha pogut identificar fins a 10 d’aquests individus amb diferents gossos, de vegades més d’un per persona.

L’Ajuntament certifica la prohibició d’utilitzar gossos com a “reclam per pidolar”

Tot i que la Guàrdia Urbana no parla de “gran màfia”, sí s’ha pogut confirmar relació entre, almenys, quatre individus organitzats procedents de Romania que s’intercanvien gossos entre ells com a mera mercaderia.

Quan els gossos arriben a les seves mans, s’apressen en posar-los el xip per apropiar-se’ls, censar-los i explotar-los durant alguns mesos; després, els canvien per altres de nous. “¿On acaben els gossos explotats? Ho desconeixem”, expliquen fonts de la Guàrdia Urbana.

Un dels individus que exhibeixen gossos amb finalitats lucratives, amb dos cadells ensopits al carrer Pelai. / ADRIANA DOMÍNGUEZ

Plaça Catalunya, passeig de Gràcia i Pelai, punts calents

El que sí que se sap és d’on obtenen als animals: o els adquireixen en webs com ‘Milanuncios.com’, o provenen del seu país natal, com proven les cartilles a què ha tingut accés aquest diari.

Segons el gabinet jurídic i pericial Ex Aequo, que ha investigat una xarxa de tràfic de gossos que connectava Conca i Catalunya, “és penalment rellevant que es tracti d’un grup organitzat perquè hi ha la possibilitat que també s’estigui explotant als captaires”. El gabinet considera que la via administrativa –la de les ordenances municipals– es queda petita per al cas, “que hauria de ser traslladat per l’Administració a la via penal”. Juan Carlos Tejedor, advocat penalista amb experiència en temes de drets animals, agrega que “quan els gossos arriben a Catalunya des de l’estranger, solen existir irregularitats en el seu transport”.

Malgrat que els subjectes canvien d’ubicació, el circuit de punts calents d’explotació de gossos a Barcelona és fix. Els tres principals són la cantonada de passeig de Gràcia amb Gran Via de les Corts Catalanes; la cantonada de carrer Pelai amb la Rambla; i, amb molta diferència, la cantonada de plaça Catalunya amb la Rambla, lloc que l’associació de defensa animal Vigilància Solidària, que fa un any que investiga el tema, anomena “cartró calent” per la quantitat d’individus que passen per allà.

Un dels individus que exhibeixen gossos de manera ambulant com a reclam, al carrer de Pelai. / ADRIANA DOMÍNGUEZ

“Falta sensibilitat a l’ajuntament i la Guàrdia Urbana”

Segons fonts del’Ajuntament de Barcelona, que certifiquen la prohibició de l’ús lucratiu de gossos o l’exhibició “com a reclam per pidolar”, aquest 2018 s’han produït intervencions en 25 gossos i dos gats per aquests motius. “Els gossos intervinguts es traslladen al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia, on se’n gestiona l’adopció”, afirma el consistori.

Els activistes reclamen utilitzar la via penal per inhabilitar els explotadors i donar els animals en adopció

En sentit oposat, fonts de la Guàrdia Urbana coneixedores de les indagacions reconeixen que, en la majoria de casos, els decomissos d’animals són inútils ja que els seus explotadors acaben recuperant-los, a causa que les seves dades es corresponen amb els dels xips dels gossos.

Notícies relacionades

Els agents interpreten de manera laxa la normativa: no solen actuar quan els gossos són utilitzats com a reclam ambulant, sinó que exigeixen una intenció lucrativa expressa. “Valorem si podem perjudicar a l’animal i, si hem avisat moltes vegades, actuem”, argüeix un agent a peu de carrer. Segons el parer del lletrat Tejedor, “falta sensibilitat en Ajuntament i Guàrdia Urbana per actuar de forma més contundent. Si el consistori coneix el problema i no actua, pot incórrer en responsabilitats”.

“Amb les sancions administratives es dona voltes al mateix tema. Per això convé obrir la via penal: després de la denúncia, una sentència ferma per maltractament podria inhabilitar els explotadors i els animals podrien ser adoptats”, acaben a Ex Aequo.

Temes:

Animals Gossos