CONFLICTE DE CONVIVÈNCIA

La Barceloneta bloquejarà aquest dissabte els accessos al barri en senyal de lluita

Els veïns es mobilitzen per exigir a Colau una resposta efectiva contra la inseguretat

Denuncien que els últims dies hi ha hagut un apunyalament, una baralla amb una pistola i assetjament sexual

protestas-en-la-barceloneta-bueno / periodico

protestas-en-la-barceloneta-bueno
jgblanco44679772 180816233905

/

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Quatre anys després del convuls estiu del 2014, la Barceloneta tornarà a alçar el crit de guerra demà dissabte, des del convenciment que “les coses són encara pitjor” i amb l’exigència que l’ajuntament d’Ada Colau respongui amb recursos proporcionals a la crisi d’incivisme i inseguretat. Els veïns s’estan organitzant des de diferents fronts sota la consigna de ‘la Barceloneta en Lluita’, amb l’objectiu de tallar els principals accessos al barri mariner per simbolitzar el seu afartament i emprenyament. 

Com va avançar ahir a la nit aquest diari, gairebé 200 veïns van sortir ahir dijous al carrer de forma espontània i a través de crides des de les xarxes socials. La cirereta han sigut aquesta setmana incidents com un apunyalament, baralles i assetjament sexual a joves del barri. L’últim, una bronca a la carrera entre presumptes venedors de drogues, uns dels quals hauria tret una pistola en plena plaça del Poeta Joan Boscà dijous a la nit. 

Amb els ànims encesos, aquell dia es va celebrar una improvisada assemblea a la plaça de la Barceloneta. Els reunits (molts ni tan sols vinculats a entitats veïnals) van decidir fer una primera acció que va tenir lloc passades les vuit del vespre, consistent a tallar el trànsit al carrer de Joan de Borbó. Des d’allà es van dirigir a la comissaria d’aquesta mateixa via per reclamar a plens pulmons “més seguretat” i “més policia”.   

Era només el preàmbul de la mobilització prevista per a demà dissabte (18.00 hores). Els afectats es proposen concentrar-se de nou a la plaça de la Barceloneta i des d’allà pujar per Joan de Borbó per tallar “pacíficament” l’accés, tret per a vehicles de serveis, emergències i busos. També permetran la sortida de vehicles de veïns. 

Diuen “prou”

Fonts veïnals indiquen que si la concentració és prou nombrosa es tallaran també els accessos des del passeig Marítim, des de l’altura de l’Hotel Arts. Un forrellat temporal que vol significar que el barri es planta. Diu prou a actituds irrespectuoses per al veïnat (orins al carrer, sorolls, torsnudisme, ‘botellón’ a qualsevol hora, vehicles de mobilitat personal fora de les rutes autoritzades, venda ambulant a preu fet...) i diu prou a la inseguretat que acompanya la massificació de visitants a la zona (furts, baralles, venda de drogues, robatoris, oferiment d’alcohol a menors...). A més de l’evidència –el tràfec de maletes els delata– que centenars de pisos turístics il·legals continuen funcionant. Una situació que creuen que es podria afrontar amb més voluntat i recursos municipals.

Notícies relacionades

La revolta d’aquest estiu a la Barceloneta es va començar a cuinar al principi de mes, com va avançar aquest diari, quan els veïns van decidir moure fitxa per suplir la suposada “deixadesa” que denunciaven del districte de Ciutat Vella. L’Associació de Veïns de la Barceloneta va editar i va repartir 2.000 fullets en diversos idiomes demanant educadament als visitants que es comportessin amb civisme. A aquesta entitat s’integren ara alguns membres que fa uns anys van participar en el moviment La Barceloneta diu Prou, i que observen que “res ha millorat”. No obstant, la rebel·lió d’aquest cap de setmana s’ha forjat des de diversos grups veïnals organitzats a Facebook, que han decidit passar a l’acció, i als que dona suport “al 100%” l’associació de veïns de la Barceloneta. 

El portaveu dels grups mobilitzats, David Riojo, és veí de tota la vida i assegura no haver sentit mai tanta sensació d’inseguretat com en l’actualitat. Alerta de la greu situació que viu el parc de la Catalana (convertit en campament d’estiu), del vandalisme cap als cotxes aparcats al carrer i els robatoris. “Molts no pertanyem a cap associació ni la protesta ni ens movem per cap color polític, però això no pot seguir així", clama. 

Temes:

Barceloneta