ZONA DE LLEURE

38 detinguts en un operatiu policial contra la inseguretat al Front Marítim

Han sigut arrestats 23 persones per furt, 10 per robatori amb violència i 4 per drogues

El dispositiu ha durat tota la nit i ha comptat amb mossos i urbans de paisà

abertran44636631 barcelona 12 08 2018 botell n incivismo en la playa del som180812132700 / FERRAN NADEU

abertran44636631 barcelona 12 08 2018  botell n incivismo en la playa del som180812132700
abertran44636647 barcelona 12 08 2018  botell n incivismo en la playa del som180812132604

/

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Les queixes dels veïns i dels mateixos operadors de l’oci nocturn del Front Marítim oci nocturn del Front Marítimde la Barceloneta pels problemes d’incivisme i inseguretat en l’entorn han sigut escoltades i replicades amb 38 detinguts la matinada d’avui diumenge. L’operatiu policial arriba oportunament en un estiu calent per a Ada Colau, després que la setmana passada fos reprovada pels grups de l’oposició per la seva gestió al respecte.

Un dispositiu de seguretat ciutadana en què han participat elsMossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, la majoria vestits de paisà, ha permès realitzar els arrestos entre les 00.30 i les 8.00 hores d’avui diumenge. La majoria de treballadors i visitants de la zona ni se n’han adonat. Segons l’ajuntament, la intervenció significa "enviar un missatge als infractors que circulen per la zona", alhora que "alleujar la pressió" en l’entorn i el barri.

El dispositiu perseguia prevenir delictes contra el patrimoni i contra la salut pública, en aplicació de les lleis de seguretat ciutadana, el codi penal i l’ordenança cívica. Però el resultat ha sigut més rotund del que es podia esperar: 23 persones detingudes per delictes de furt, 10 per delictes de robatoris amb violència, 4 per delictes contra la salut pública i una per un requeriment judicial. Un total de 10 persones han sigut denunciades per delictes lleus de furt.

I això que no era una nit especialment atrafegada, ja que bona part del públic habitual s’havia traslladat a la zona del Parc del Fòrum, on se celebrava el festival alternatiu de música electrònica i art DGTL. 

Segons el consistori, els 38 detinguts estaven aquest diumenge pendents de passar a disposició judicial. Una altra dada: els detinguts per furt han sigut interceptats tant als voltants dels negocis de lleure de la zona com a la platja.

Delinqüència nocturna

No obstant, i malgrat el desplegament, cap a les sis del matí aquest diari ha pogut constatar a l’anomenat Front Marítim de la Barceloneta com joves delinqüents (diversos, menors) continuaven sotjant per la zona per robar per distracció els que sortien dels locals de moda o volien fer un capbussó a la platja a trenc d’alba. Mentre seguien les seves carreres amb el botí, també hi havia individus controlantla distribució de drogues als carrers de la zona. 

Segons relata un empleat d’uns dels establiments, el modus operandi dels delinqüents sol ser o bé per distracció a les platges o, cada vegada més, envoltant entre uns quants la seva víctima en ple carrer, a qui desvalisen. "Molts tenen 15 o 16 anys, s’acosten sobretot als turistes i els roben", sobretot rellotges aquest estiu, tot i que mòbils i carteres també van que volen.  

Els veïns de la Barceloneta i la Vila Olímpica s’han queixat reiteradament dels incívics que prenen el barri per les nits, per anar a la zona de lleure del passeig Marítim o a celebrar el seu propi ‘botellón’ a la platja o a les zones verdes del perímetre, deixant un rastre d’escombraries i orines, com va informar EL PERIÓDICO el passat dia 3. Però també denuncien la inseguretat que es genera pels delinqüents que acudeixen a fer l’agost venent drogues o robant turistes i barcelonins que acudeixen a aquest eix. Fins fa molt poc, hi havia fins i tot un focus de prostitució.

Afluència de públic de ‘botellón’ al litoral de Barcelona, aquest diumenge. / FERRAN NADEU

Per la seva part, els locals de lleure i restaurants fa anys que han contractat vigilància privada específica per controlar els excessos en el seu perímetre, però en temporada alta la gran afluència de públic en la via pública els supera. Per aquest motiu, els empresaris de la zona, on conflueixen discoteques, restaurants i clubs de prestigi internacional, juntament amb els del carrer Tuset van demanar recentment a través de la Síndica de Barcelona més vigilància policial. El col·lectiu no vol morir d’èxit ni veure entelada la seva imatge. 

Des de juny i després d’aquesta queixa, la patronal Fecasarm havia constatat una presència més gran de Mossos, amb una dotació aposta a la zona. Una presència que no pot impedir cap altre fenomen massiu al litoral, com és la venda de llaunes de cervesa per part de desenes de venedors ambulants.  Ahir a la nit, la venda era contínua també als voltants del Port Olímpic.

Ubicar el lleure

Notícies relacionades

L’ajuntament de Colau és crític amb les concentracions de lleure, que en aquest cas generen una cinquena part de les denúncies recollides a Ciutat Vella. No obstant, anteriors governs municipals han sigut partidaris d’aglutinar una part de l’oferta barcelonina en punts del litoral -la part baixa del passeig Marítim- amb un suposat menor impacte del que tindria dispersar-lo per carrers més residencials.

Però la gestió d’aquesta activitat és complexa en vistes de l’habitual dèficit de Mossos i de Guàrdia Urbana que pateix la capital catalana als seus carrers i que implica no poder controlar els fluxos a la seva arribada i sortida dels locals, o si s’instal·len en els seus espais públics. 

La reprovació, els manters i la precampanya

Les queixes dels veïns per l’incivisme que s’han viscut a la Barceloneta van ser, juntament amb la proliferació de la venda ambulant il·legal i l’agressió de manters a un nord-americà, un dels motius que va portar l’oposició a posar-se d’acord per reclamar una comissió municipal extraordinària de Presidència per abordar la qüestió.<strong> La van recolzar el PDECat, Ciutadans, ERC i el PSC. El PP, malgrat estar d’acord amb les queixes per la gestió de l’alcaldessa, Ada Colau, en seguretat i civisme, no va subscriure la petició per considerar que no només s’havia de culpar a l’ajuntament, que també s’havia de reclamar el Govern de Quim Torra que aporti més agents dels Mossos a la vigilància de les zones que viuen més conflictes.</strong>