Fins al novembre

Mosquit tigre a Barcelona: ampliades les zones de vigilància per controlar-lo

La campanya s'allargarà fins al novembre per vigilar els espais públics i que no arribin altres espècies

zentauroepp40656221 mosquito tigre171023184407

zentauroepp40656221 mosquito tigre171023184407 / Picasa

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha ampliat aquest estiu a 60 el nombre de zones de vigilància de control del mosquit tigre ('Aedes albopictus') a la ciutat, on també vigila que no hi arribin altres espècies de mosquits transmissors de malalties.

Segons ha explicat a Efe el responsable del Programa de Control del Mosquit Tigre de l’ASPB, el biòleg Tomàs Montalvo, la campanya de control s’allargarà fins al novembre per vigilar els espais públics i que no arribin altres mosquits, com l’'Aedes aegypti', que ja s’ha localitzat en punts de Madeira (Portugal) i de manera puntual a les Canàries.

"El control de l’insecte és clau i la ciutadania hi té un paper rellevant, ja que moltes vegades el mosquit cria en entorns residencials privats", ha apuntat Montalvo.

Invasors

Tot i que la vigilància del mosquit tigre es fa durant tot l’any, a l’estiu s’intensifiquen els controls "per vigilar la possible arribada de mosquits invasors", com l’'Aedes aegyti', transmissor de malalties, quan el clima és favorable a la seva reproducció i les femelles posen els seus últims ous.

Cada any, l’ASPB gestiona més de 130 incidències referides al mosquit tigre i efectua prop de 1.100 intervencions de control a la ciutat de Barcelona.

"Coneixem les zones de risc i fem visites mensuals que ens permeten prevenir que l’espècie no s’estableixi al lloc ni es reprodueixi en abundància", ha assenyalat Montalvo.

Aquest any han augmentat les zones de risc, sobretot en hospitals, on poden arribar viatgers encomanats per alguna malaltia exòtica.

"Abans manteníem vigilats els hospitals de referència, com el Clínic, la Vall d’Hebron i l’Hospital del Mar, però aquest any hem ampliat el camp d’actuació a altres hospitals, com la Dexeus, Sant Pau i l’Hospital de Barcelona, per a una millor prevenció", ha informat el responsable del programa.

Transmissors de malalties

Segons Montalvo, "és important tenir en compte el risc de transmissió de malalties com ara el zika, el chikungunya i el dengue que es poden encomanar a través d’una picadura de mosquit, per això vigilem les zones on ha sigut una persona encomanada abans d’anar a l’hospital".

Durant l’any passat, es van detectar a Catalunya 24 casos de zika, 9 de chikungunya i 62 de dengue, dels quals el 30% van ser a Barcelona, segons dades de l’ASPB.

L’ASPB ofereix informació sobre el mosquit tigre junta amb l’ app Mosquito Alert "per orientar les diferents actuacions de control a partir de mapes que es van actualitzant a temps real i on els ciutadans poden advertir de punts de cria".

Segons Montalvo, "la incorporaciód’elements tecnològics ha millorat l’eficàcia i permet a l’ASPB elaborar informes a partir de la informació proporcionada pels ciutadans".

"Prioritzem les actuacions en aquells barris amb unes condicions socioeconòmiques més baixes i que pateixen més desigualtat, intensifiquem la informació perquè arribi de la millor manera possible", ha explicat Montalvo.

Divulgació a escoles

Segons el responsable del programa, el mosquit tigre es troba en el 60% dels casos en propietats privades i el 40%, a la via pública, per la qual cosa ha dit que "és important vigilar terrasses, balcons i patis, i no deixar recipients amb aigua perquè és on els mosquits posen els ous".

Notícies relacionades

Des de l’any passat, l’ASPB ha dut a termetallers educatius per a nens de segon i tercer d’ESO per conscienciar i informar de l’aparença i detecció del mosquit tigre.

En total, prop de 350 alumnes de cinc centres educatius de la ciutat van fer una 'sortida safari' sobre el terreny per posar en pràctica els coneixements apresos.

Temes:

Mosquit tigre