auditoria interna

Un informe de la Diputació de Barcelona afirma que Puigcorbé maltractava els seus subordinats

Un estudi de la corporació li atribueix «supèrbia i menyspreu» als treballadors

El regidor d'ERC, que ja no vol dimitir, nega l'acusació i l'atribueix a «una o dues opinions»

zentauroepp40691613 barcelona  barcelon s   26 10 2017  sociedad   pleno municip180627224753

zentauroepp40691613 barcelona barcelon s 26 10 2017 sociedad pleno municip180627224753 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

La pel·lícula de Juanjo Puigcorbé amb ERC no tindrà un final feliç. Ha estat un rodatge discret: l’antic actor –que ara es fa anomenar Joan Josep– tot just ha tingut dimensió mediàtica en la seva gestió cultural a la Diputació de Barcelona. Se’l veia als plenaris municipals, on solia fer alguna pregunta. Fa uns dies, el 8 de juny, la trama va fer un gir inesperat: Puigcorbé va anunciar en un comunicat la seva decisió de dimitir “per raons personals”. Però hi havia altres raons substancials. Així ho indica un informe de la diputació que determina que el regidor d’ERC mantenia un tracte dur als seus subordinats, que els maltractava. Es tracta d’un informe provisional de la diputació, elaborat per una empresa externa, que comptarà amb una versió definitiva.

L’informe provisional, al qual ha tingut accés aquest diari, versa sobre “la situació psicosocial de l’àrea de gerència de serveis de cultura” i la seva elaboració es va iniciar el passat 14 de febrer. El text no cita directament a Puigcorbé, a qui defineix com “el polític relacionat amb la gerència”, i li atribueix haver generat “situacions emocionals que afecten a part del col·lectiu de treballadors”.

“Algú està molt interessat que dimiteixi”, denúncia l’encara edil del grup republicà

Entre les queixes que aquests han abocat destaquen alguns elements: la pèrdua de decisió en el treball per part dels tècnics per “ingerències polítiques”falta de confiança en els treballadors i “poc respecte dels polítics pels tècnics”; tasques “sobrevingudes” per exigència del polític, i l’assumpció obligada de funcions inusuals i d’ordres contradictòries, entre d’altres.

Escenes incòmodes en públic

Una de les queixes dels empleats és que el coordinador d’àrea va quedar totalment desdibuixat perquè “el polític”, perquè Puigcorbé, es va menjar el seu espai i va centralitzar la relació amb els subordinats. També s’indica que donava ordres que es contradeien amb les dels tècnics, l’opinió dels quals quedava relegada. “El polític assumeix i vol assumir tots els papers de l’organigrama i supervisa i controla qualsevol de les tasques de la gerència que li interessin”, afirma l’informe, que descriu el tracte de Puigcorbé al personal com a clarament inadequat: “El tracte personal del polític cap al personal de la gerència no és correcte, denota menyspreu, superba, poder i autoritat. I porta aquesta situació a un nivell públic”.

Una actitud, sempre segons l’informe, que va provocar efectes imprevistos, com el que treballadors de la casa s’absentessin del seu espai de treball per no assistir a humiliacions de companys; situacions de menyspreu a la tasca realitzada en presència de terceres persones; “estrès, malestar i nervis” per part d’empleats que s’havien de relacionar amb Puigcorbé.

Renúncia revocada dimecres

Coneixedora de la situació, ERC, la principal figura de la qual en la diputació és el seu vicepresident, Dionís Guiteras, va intervenir en l’assumpte. Guiteras i Alfred Bosch, cap de files dels republicans en el consistori, van comunicar a Puigcorbé que el partit no estava disposat a acceptar les situacions denunciades en el dossier i van sol·licitar-li que renunciés. El 8 de juny passat, l’encara regidor va anunciar la seva renúncia a l’ajuntament i la diputació “per motius personals”. Es va donar de baixa com a regidor, però aquest mateix dimecres ha revocat la renúncia.

Notícies relacionades

Contactat per aquest diari, Puigcorbé ha negat que l’informe provisional sigui significatiu, ha minimitzat les queixes que recull –que el regidor atribueix a comentaris d’una o dues persones– i ha remarcat que segons la seva opinió ha fet un bon treball en la diputació. “Algú està molt interessat que dimiteixi”, afirma. També denúncia que s’ha trencat la confidencialitat que envolta a aquest tipus d’informes que, remarca, mai es fan públics.

Puigcorbé, que recalca la seva condició d’independent en el grup d’ERC, està convençut que algú intenta que renunciï i està igualment convençut de no prendre aquesta decisió, malgrat que inicialment estava disposat a anar-se’n. La seva intenció és reprendre aquest dijous la tasca com a membre de la diputació i acudir divendres al ple com a regidor d’ERC. Ara cal veure si els republicans, que ja donaven per feta la renúncia de l’edil, la intenten forçar, i si aquest acaba com a regidor no adscrit. El desenllaç està per escriure.