CITA ANUAL

Pride Barcelona 2018 | El Orgullo Gay summa recursos i espectacularitat per créixer

El pregó d'aquest dijous obrirà una edició encara més reivindicativa i festiva

Edificis icònics s'il·luminaran amb els colors de la bandera arc de Sant Martí

zentauroepp39230500 pride orgullo gay180626190739

zentauroepp39230500 pride orgullo gay180626190739 / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

L’objectiu és fer arribar més alt, més clar i més lluny el missatge: un 'allmyloving' que recuperi –a cop d’amor– "l’orgull del’Orgull de Barcelona". O sigui, que el Pride BCN multipliqui el seu eco reivindicatiu en el marc del Dia mundial de l’orgull LGTBI (lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals, intersexuals), que se celebrarà aquest dijous. Aquell mateix dia la convocatòria barcelonina obrirà amb el seu pregó tres dies centrals de celebració amb un cartell artístic molt millorat i la promesa de més espectacularitat en la marxa central de dissabte.

Amb una organització més professionalitzada, la cita espera créixer fins als350.000 assistents en el conjunt d’activitats i augmentar el seu impacte econòmic fins als64 milions d’euros, un 60% per sobre de l’edició anterior. Com explica el seu nou director, Eloi Morte, la celebració de la diversitat estrena imatge i l’ambició d’assolir un impacte més gran, tenint en compte que la capital catalana figura entre les destinacions principals LGTBI del món, juntament amb Nova York, Tel Aviv, Copenhaguen, Londres i Berlín, destaquen a Turisme de Barcelona, que aquest any ha reforçat la seva campanya promocional sobre això. El consorci ha impulsat una acció amb periodistes i agents de viatges del Japó, Corea i Taiwan perquè visquin en primera persona el grau de "sensibilització social" de la societat catalana i es reuneixin amb 40 empreses locals amb les quals col·laborar en la captació turística.

Públic local

I això que el desplegament del Pride apunta essencialment al "públic local", mentre que es calcula que un 20% dels assistents seran viatgers, emfatitza Morte. És també director d’Acegal  (l’Associació Catalana d’Empreses per a Gais i Lesbianes que organitza el muntatge), organitzadora del Pride, i que treballa amb 37 entitats del mateix àmbit per dotar-lo de contingut social i activitats. L’associació –presidida ara per Juan Julià– ha renovat equip i ha incorporat més empreses, la qual cosa li permet aquest any ampliar agenda i previsions.

De fet, diverses iniciatives s’engloben en el Pride des del passat dia 23, encara que serà el pregó del 28 el que doni pas a les més multitudinàries. Començarà a les 19.00 hores a la plaça de la Universitat, amb La Terremoto de Alcorcón, Sharonne i Merche Mar. Una de les novetats arribarà a partir de les 21.00 hores, amb la il·luminació amb els colors de la bandera de l’arc de Sant Martí d’edificis coneguts, com la Casa Batlló, l’Hotel W, la torre de Glòries, el centre Las Arenas i El Molino, en suport dels seus drets.

L’activitat principal a partir d’aquell moment tornarà a l’avinguda de Maria Cristina, després de dos anys en el Moll de la Fusta (de menor aforament). Divendres conviuran la divertida cursa de talons (19.00) i espectacles de música i humor amb els millors Drags sobre l’escenari. A la nit, el cartell musical inclou guanyadores d’Eurovisió com Conchita i Loreen.

Dissabte hi haurà temps per a esport matutí, amb l’objectiu de batre un rècord d’assistència a un entrenament d’alt rendiment, mentre que el punt àlgid arribarà a la tarda. Per evitar la banalització de la celebració i reforçar el seu final reivindicatiu, la desfilada de dissabte s’identificarà com a "manifestació" en tota la seva envergadura. A més de promoure la tolerància i la igualtat del col·lectiu, cada any es posa èmfasi en alguna problemàtica específica, en aquesta ocasió sota el lema 'Per les persones refugidades LGTBI'. La marxa transcorrerà des del parc de Les Tres Xemeneies pel Paral·lel fins a Maria Cristina, on es llegirà el manifest 'Orgull és acollir', en presència de representants polítics.

Notícies relacionades

La tradicional caravana sumarà aquesta vegada unes 30 carrosses, més espectaculars sota la direcció artística de Ferran Poca, i amb presència destacada del muntatge de Casa Batlló, i de la companyia Music has no limits, amb 60 ballarins i acròbates sobre l’escenari just abans de la festa final, amb més cantants eurovisius, 'triunfitos' (Natalia) i superveus com la diva Rebeka Brown.