MEDI AMBIENT

Endesa retirarà 5,6 quilòmetres de cables aeris a Collserola

La companyia substituirà el 19% dels cables aeris al parc fins al 2019 per substituir-los per línies subterrànies

zentauroepp43880983 barcelona 21 06 2018 barcelona retirada de torres y cableado180621151429

zentauroepp43880983 barcelona 21 06 2018 barcelona retirada de torres y cableado180621151429 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Felipe Valenzuela

La companyia elèctrica Endesa retirarà del Parc Natural de la Serra de Collserola 5,6 quilòmetres de cables aeris, el 19% dels cables que creuen els seus boscos, en les 37 operacions previstes fins al 2019 amb el Pla Collserola, que té per objectiu disminuir l’impacte que tenen les torres elèctriques al paisatge natural. "Estem substituint el cablatge visible per un de subterrani perquè així no tingui gaire efecte en el medi ambient", explicava avui Manuel González, tècnic de l’empresa.

Amb aquest projecte, el paisatge del parc millorarà notablement però també es potenciaràl’efectivitat  de les instal·lacions elèctriques. "Hem tancat tots els controladors en un centre que controlem a distància -explica González-. Un espai totalment aïllat per garantir més seguretat control en el subministrament elèctric. Si hi ha qualsevol problema, ho podem gestionar des de la mateixa central". 

Més de cinc quilòmetres de cablatge retirat

Notícies relacionades

El Pla Collserola té previst reduir el cablatge aeri en un 19% i substituir-lo per un sistema trenat que minimitzi la presència de la xarxa al parc. Aquest dijous s’ha fet una de les 37 operacions a prop del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB). Endesa ha retirat el cablatge aeri a la zona de Sant Cebrià (a prop del metro Vall d’Hebron), un altre de situat al costat del CAACB i un tercer que arribava fins al mirador de la Magarola. El procediment ha requerit tancar part de la carretera, mesurar la tensió dels cables, tallar-los i posteriorment recollir-los per portar-los a la deixalleria. "En algunes zones hem hagut d’instal·lar mecanismes de geocompactació per poder accedir-hi. Creem camins accessibles fent servir resina biodegradable. Després, el mateix pas el podran utilitzar la Guàrdia Urbana, Bombers de Barcelona...", afirma el tècnic.

El Pla Collserola, dotat amb 4,5 milions d’euros, desmuntarà en total més de 5,6 quilòmetres de cablatge, 31 pals de fusta, 6 de formigó i 9 de metàl·lics i 342 aïllants. El projecte va començar a funcionar el maig del 2017 amb la renovació tecnològica d’una línia elèctrica a Molins de Rei, i des d’aleshores han fet més d’unadesena  d’actuacions  al llarg del territori metropolità. En aquestes accions s’ha retirat més de dos quilòmetres de cablatge i diverses torres metàl·liques a Sant Cugat del VallèsBarcelonaCerdanyola del Vallès Sant Just Desvern.