preinscripció escolar

El 43% de les famílies de Barcelona es queden sense plaça de guarderia municipal

L'obertura de tres noves escoles el curs vinent elevarà l'oferta fins a les 8.400 places

Els barris més vulnerables comptaran amb més educadors de suport i menys alumnes per aula

cmontanyes43008986 encants180420184506

cmontanyes43008986 encants180420184506 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Uns 4.000 barcelonins d’entre zero i tres anys es quedaran, molt probablement, sense poder anar a una escola infantil de titularitat municipal el pròxim curs 2018-2019. Per falta de places. «Aquest any, al voltant del 43% de les famílies que van sol·licitar una plaça a la pública s’han quedat sense. Encara que el percentatge canvia segons els districtes: a Ciutat Vella la taxa d’estudiants sense plaça és del 28%, mentre que a l’Eixample arriba al voltant del 60%», va reconèixer ahir Miquel Àngel Essomba, comissionat d’Educació a l’Ajuntament de Barcelona. «La falta de places és la principal font d’inequitat que pateix el sistema d’educació infantil a la ciutat», va lamentar Laia Ortiz, tinent d’alcalde de Drets Socials.

Per això, van afegir els dos representants municipals, l’esforç inversor que ha fet el consistori en aquest àmbit ha sigut tan important. Des del 2015, van recordar, han augmentat les places públiques de guarderia i «el pressupost per atendre aquesta etapa educativa s’haurà duplicat durant aquest mandat fins als 20 milions d’euros», va subratllar Ortiz.

Per a la pròxima preinscripció escolar, que s’obrirà el 2 de maig, l’oferta serà de 8.411 places, 217 més que el curs anterior gràcies a la posada en marxa de tres nous centres educatius: el dels Encants (al barri de la Sagrada Família), el del Canòdrom (al del Congrés i els Indians) i l’Aurora (al Raval).

101 CENTRES / Amb les tres inauguracions previstes –dues el setembre vinent i la tercera, la de Ciutat Vella, el gener del 2019–, Barcelona comptarà l’any que ve amb un total de 101 llars d’infants municipals. «És la primera vegada que la ciutat supera el centenar d’escoles infantils, fet que suposa també l’oferta pública més gran per a l’educació 0-3 que hi ha a Espanya», va afirmar Ortiz.

«La previsió és que per al curs 2021-2022, quan es completi l’actual programa d’ampliació de la xarxa d’escoles infantils municipals, a Barcelona hi hagi més nens de fins a 3 anys escolaritzats en centres públics que en concertats», va postil·lar Essomba. Podria ser l’única etapa educativa en que això passi, va indicar, ja que a primària i secundària el pes de la privada continua sent superior al de la pública (encara que en els últims temps també s’estan aproximant).

«Cada escola infantil té un cost de 620.000 euros anuals i és incomprensible que l’esforç per finançar-les només recaigui en les famílies i en l’ajuntament, després que la Generalitat se’n desentengués completament», va prosseguir la segona tinenta d’alcalde de l’equip d’Ada Colau.

De moment, el consistori segueix a l’espera que els tribunals es pronunciïn sobre la demanda presentada el gener passat contra la Conselleria d’Ensenyament per l’impagament de 41,8 milions d’euros compromesos entre els cursos 2013 i 2017. «La primera infància hauria de ser una preocupació de tots, una corresponsabilitat del conjunt del país», va subratllar.

Entre les novetats per al curs vinent a Barcelona destaquen els plans socials que es desenvoluparan a la nova llar d’infants Aurora, que incorporarà dos projectes pilot: un de diversificació horària amb un grup de nens només de matí o només de tarda, i un servei d’espai familiar socioeducatiu per atendre les famílies amb nens en situació de risc que oferirà 45 places, va detallar Essomba. «Aquestes actuacions aportaran indicadors per estendre’ls a més guarderies de la ciutat», va afegir el comissionat.

Notícies relacionades

DEL 2 AL 14 DE MAIG / A més, en 19 guarderies situades en barris amb elevada vulnerabilitat social «es crearan espais socioeducatius per recolzar les famílies i es revisaran les ràtios per reforçar la tasca dels docents i millorar l’atenció als nens», va explicar. Alguns centres del nord de la capital catalana (com Ciutat Meridiana o Torre Baró) comptaran amb reforços d’educadors socials, que també tindran com a missió treballar conjuntament amb les famílies, va indicar Essomba.

La preinscripció, que durarà del 2 al 14 de maig, es podrà fer aquest any per via telemàtica, «de manera que el procés se simplificarà enormement». Es manté, així mateix, la via presencial tradicional, és a dir l’entrega de la documentació a la guarderia elegida en primer lloc. «El que sí que farem és reduir la paperassa», va garantir.