En marxa el desallotjament dels campaments de la plaça de Catalunya

L'ajuntament els havia donat un ultimàtum perquè deixessin l'espai buit per Sant Jordi

desalojocortadellas

desalojocortadellas
zentauroepp42981088 barcelona  18 04 2018  desalojados los campamentos de la pla180418131109
zentauroepp42981112 barcelona  18 04 2018  desalojados los campamentos de la pla180418131103
zentauroepp42981081 barcelona  18 04 2018  desalojados los campamentos de la pla180418131028

/

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez / Barcelona

En compliment de l'últimàtum donat per l'Ajuntament de Barcelona, agents de la Guàrdia Urbana han començat aquest dimecres a les 7.45 del matí el desallotjament de les dues acampades reivindicatives (la independentista i la de persones sense sostre) ubicades a la plaça de Catalunya des de fa mesos. Els agents han començat desallotjant els sensesostre, una acampada de la qual a les 10.30 hores gairebé no quedava cap rastre.

Les persones sense llar van rebre aquest dimarts l'ultimàtum per aixecar les tendes de campanya i els cartells en què demanen la protecció dels seus drets, que, diuen, es vulneren dia rere dia.

L'ajuntament els ha retret en diverses ocasions que es neguin a utilitzar els serveis municipals de què disposen, mentre que els manifestants asseguren que no són suficients.

"¡No tenim casa! ¡Això és dret de manifestació!", cridaven aquest matí dues persones sense llar a la plaça de Catalunya minuts abans que comencés el dispositiu de desallotjament. Altres, no obstant, obeïen els agents i recollien les seves tendes.

Miky, portaveu de l'Acampada X Drets, llegeix al centre de la plaça i en veu alta diferents articles de la Constitució Espanyola, que en teoria els protegeix. "Això és una coacció a la llibertat d'expressió i l'exercici de manifestació", ha dit Miky. Mentrestant, el dispositiu de desallotjament, del qual de moment només és objecte l'acampada de sensesostre, segueix amb normalitat, sense resistència ni oposició.

Notícies relacionades

"No recolliu les tendes. Les tendes són la nostra protesta, ¡no tenim casa!", crida Miky. El portaveu intenta motivar els seus companys d'acampada ("no ho desmunteu, no els ho regalarem") sense gaire èxit. La majoria dels acampats ja estan recollint les seves coses. "¡Cap ordenança municipal està per sobre de la Constitució!", crida Miky.

Fonts de l'ajuntament expliquen que no portaran els sensesostre desallotjats a cap lloc concret, però asseguren que la ciutat té "prou recursos" per donar-los resposta. "Falta que aquestes persones vulguin anar als serveis". Segons el consistori, en els últims dies una desena de manifestants van acceptar fer ús d'aquests recursos. A més, un equip de serveis socials va anar a la plaça cada matí i cada tarda per informar les persones sense llar dels tipus d'ajudes que se'ls ofereixen. Els sensesostre que es manifesten insisteixen que els serveis socials no són suficients per a tots i que cada dia dormen al carrer de Barcelona més de 1.000 persones.