AJUNTAMENT DE BARCELONA

L'oposició a Colau força un ple extraordinari sobre Ciutat Vella

Els grups municipals coincideixen en que el districte viu una "degradació" a tots els nivells

El PSC denuncia una "autèntica crisi de ciutat" i el PDeCAT parla de "barris abandonats"

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Quan encara no ha passat una setmana des del ple que va tombar dos dels plans estrella del primer mandat d'Ada Colau (tramvia per la Diagonal i multiconsulta) l'oposició ha tornat a unir forces per (intentar) donar un altre dur cop a la línia de flotació del govern de Barcelona en Comú. La resta de grups municipals, a excepció de la CUP, ha recolzat la proposta del PSC de convocar un ple extraordinari sobre la degradació de Ciutat Vella

L'objectiu del ple -recolzat per PDeCAT, Ciutadans, ERC i PP- és reprovar l'acció del govern municipal al districte més canalla de la capital catalana, en especial al barri del Raval, i demanar mesures urgents i integrals. Els cinc grups han destacat l'acord per convocar el ple extraordinari en les rodes de premsa que aquest dilluns han convocat per separat per presentar les iniciatives que portessin a les comissions municipals d'aquesta setmana.

Pel president del grup municipal socialista, Jaume Collboni, "estem davant una autèntica crisi de ciutat, perquè Ciutat Vella és el cor de Barcelona i si no batega pateix el conjunt de la ciutat". "La situació està fora de control", ha afegit Collboni, perquè "per primera vegada no s'adopten mesures clares per resoldre el problema".

Llista de clàssics

Aquest ha sigut el seu diagnòstic dels fenòmens que s'han vist en els últims mesos al Raval, com la proliferació de narcopisos, explotació sexual, ocupacions i inseguretat, que ha subratllat que "fa anys que no es veien", "s'estan estenent a altres barris de Ciutat Vella" i "posen en perill el llegat que van deixar a la ciutat els ajuntaments democràtics" que van invertir més de 570 milions d'euros a rehabilitar el districte.

Collboni ha denunciat que "els veïns se senten sols, les entitats estan desbordades, la Guàrdia Urbana es troba en una desmotivació sense precedents i no se sent prou recolzada per la seva alcaldessa". "Emplacem la senyora Colau a abandonar la passivitat i a rectificar i, en concret, que posi sobre la taula un pla d'acció" amb inversió urbanística i mesures "extraordinàries" i "contundents en matèria d'acció policial i seguretat publica", ha explicat el socialista. La resta de grup municipals també han denunciat la situació de Ciutat Vella i han carregat contra l'alcaldessa Colau.

El portaveu del grup Demòcrata, Jaume Ciurana, ha assenyalat que a "Ciutat Vella s'està patint un procés de degradació social i dels serveis municipals" pel "doble fracàs" de Colau en polítiques socials i seguretat i perquè el govern municipal, segons la seva opinió, ha "abandonat" el districte.

"Deixadesa municipal"

Per la seva part, la presidenta del grup de Ciutadans, Carina Mejías, ha assegurat que "la situació a la ciutat se segueix degradant" per "deixadesa municipal" mentre que l'alcaldessa Colau "canvia el nom de carrers i va a manifestacions independentistes al costat dels responsables del 3%". Mejías ha recordat que a iniciativa del seu grup, el ple va aprovar per unanimitat un pla de xoc al Raval amb mesures de seguretat, socials i sanitàries que ha reclamat que s'implementi. 

Notícies relacionades

Per la seva part, el president del grup del PP, Alberto Fernández ha assenyalat que el PSC ha recolzat la petició d'un ple extraordinari sobre Ciutat Vella ara que és a l'oposició i no ho va fer al setembre, quan els populars van proposar un plenari per abordar el fenomen dels narcopisos.

Per  Fernández "el deteriorament de la convivència i la falta de resposta i serveis municipals ja no és exclusiva del Raval i s'estén per Barcelona", que en la seva opinió ara està com en "els pitjors anys 80".