POLÍTICA MUNICIPAL

Colau s'oblida del tramvia però no renuncia a la multiconsulta

L'alcaldessa aparca el pla ferroviari però insta les iniciatives ciutadanes a recórrer el 'no' a les seves preguntes

La unió del Tram haurà d'esperar com a mínim al pròxim mandat per culpa del "pur partidisme"

zentauroepp42867987 barcelona  barcelon s  10 04 2018   sociedad    esta ma ana 180411171035

zentauroepp42867987 barcelona barcelon s 10 04 2018 sociedad esta ma ana 180411171035 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de la derrota, la calma. I les entrevistes. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va recórrer ahir al manual al donar la cara a la ràdio i la televisió l’endemà de la severa patacada que el ple municipal va assestar a dos dels seus projectes estrella per a aquest mandat. Colau va admetre que el tramvia de la Diagonal haurà d’esperar com a mínim fins al pròxim mandat i, sobre la multiconsulta, va lamentar que l’oposició la tombés al·legant motius jurídics que, segons la seva opinió, no es van concretar.

Va ser un dimarts de crispetes per a qualsevol amant de la política contemporània. El consistori tenia a sobre de la taula assumptes de ciutat que Barcelona en Comú (BC) havia assumit com a propis. ¿Potser massa? «Vam veure la pitjor cara del pur partidisme», va dir Colau a RAC1, en referència al ple, «el més trist del mandat», segons el seu criteri. L’alcaldessa va avançar que el projecte d’unir el Trambaix i el Trambesòs queda «lamentablement descartat en aquest mandat» (hi ha eleccions a mitjans del 2019) després que ERC votés en contra del protocol que havia de desencallar l’obra ferroviària entre les Glòries i Verdaguer.

Sobre les preguntes per a la multiconsulta de maig, que tampoc van passar el tall, Colau va recordar a la resta de grups municipals que eren iniciatives ciutadanes, no propostes del seu govern. Aquest va ser el punt que més va afectar la líder de BC, que fins a l’últim moment va confiar que fos aprovat. Però no. «Partits que hi havien de votar a favor es van fer enrere a última hora per desgastar-nos. El PDECat fa anys que defensa referèndums i dimarts ens va dir que la consulta no tenia garanties».

LES PRESSIONS D’AGBAR

L’alcaldessa, ahir, com ja va fer en el ple, va insistir en les seves crítiques a Agbar. Una de les preguntes plantejades versava sobre la possible municipalització de l’aigua a la capital catalana. En aquest sentit, Colau va sostenir que «les pressions d’aquesta empresa, que s’hi juga molts diners», juntament amb el «càlcul electoral», van ser definitives en el resultat. A TV-3 va insistir en la comparació amb el procés: «Els que han fet una declaració unilateral d’independència amb els lletrats del Parlament en contra, ara ens acusen a nosaltres».

Malgrat el revés, Colau va animar les iniciatives ciutadanes a realitzar reclamacions perquè les seves preguntes (també es va rebutjar la del canvi de nom de la plaça d’Antonio López) segueixin el seu curs i finalment puguin ser exposades a la ciutadania. «A mi em va caure la cara de vergonya», va admetre.

Notícies relacionades

Al fer balanç sobre el transcurs del ple, l’alcaldessa va arribar a la conclusió que en la sessió «va començar la campanya de cara a les municipals» de l’any que ve. Preguntada sobre les seves pròpies intencions, va dir que tenia clara la seva voluntat de repetir com a candidata de BC, encara que va confessar: «Hi ha dies que et preguntes si val la pena».

Els grups municipals de l’oposició no van perdre tampoc ahir l’oportunitat de reaccionar al desenvolupament del ple. Jaume Collboni (PSC) va acusar l’alcaldessa de «falta de lideratge». Alberto Fernández Díaz (PP) va proposar a la resta de grups «un pacte de ciutat» al marge de Colau. I Carina Mejías va censurar el «victimisme» de la líder dels comuns.