el problema de l'heroïna

Desmantellats dos narcopisos a tan sols 200 metres de l'Ajuntament de Barcelona

Les dues vivendes de la droga, en què hi havia una quinzena de drogoaddictes, eren al Gòtic Sud

Els veïns denuncien que els alts lloguers generen pisos buits al cor turístic de Barcelona

zentauroepp42686866 traginers narcopisos180327171354 / FERRAN NADEU

zentauroepp42686866 traginers narcopisos180327171354
zentauroepp42686863 traginers narcopisos180327171332

/

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Uns 200 metres en línia recta, uns 350 metres a peu pel camí més curt, quatre minuts de passejada. Aquestes són les distàncies que hi ha entre l’Ajuntament de Barcelona, a la plaça de Sant Jaume, i els dos narcopisos desmantellats ahir per la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. No hi ha millor símbol de la magnitud del problema que pateixen Barcelona en general i Ciutat Vella en particular.

  

 També és simbòlic que l’operatiu policial es fes al Gòtic Sud i no al Raval, el barri del districte on fins ara s’havien concentrat les batudes. Urbans i mossos van entrar a primera hora de la tarda en dos habitatges de la droga ubicats als baixos del número 7 de la plaça dels Traginers i de l’1 del carrer de l’Hostal d’en Sol.

  

 «¡Bé per la policia! ¡Aquest és el barri que volem!», cridava entre aplaudiments des d’un balcó una veïna mentre la Guàrdia Urbana s’emportava detingut un dels narcotraficants. A més de detenir una segona persona, els agents van decomissar petites quantitats de cocaïna i heroïna. En el moment de l’escorcoll hi havia una quinzena de persones que s’injectaven, fumaven o esnifaven una droga o altra. La imatge de sempre, vaja.

    

El baix de la plaça dels Traginers ja feia cinc mesos que estava ocupat per traficants. «Ha sigut horrible. S’enfilaven pel celobert, et trobaves xeringues a terra, robaven a les botigues... I portaven guiris a punxar-se», va afirmar Tizziana, una veïna de la plaça. Segons els comerciants de la zona, el baix de Traginers ja feia uns quants anys que estava desocupat. Asseguren que el propietari demanava uns 2.000 euros pel lloguer d’un local de 70 metres quadrats. «I òbviament estava buit», va lamentar aquesta veïna.

    

«Per aquí abunden els pisos i els locals buits perquè els amos demanen lloguers molt elevats. Aquest local feia 10 anys que estava sense gent a l’interior», va certificar un comerciant de la zona que, per seguretat, va preferir mantenir-se en l’anonimat. Forma part del Grup de Comerciants i Veïns Afectats pel Tràfic d’estupefaents a Traginers i rodalia. «De seguida vam veure que és un problema més gran que afecta tot el barri. Ara mateix hi ha dos narcopisos més al número 4 del carrer d’en Groc i al número 4 del carrer del Correu Vell», va assegurar.

    

Aquest comerciant va aterrar a Traginers el 2001. «Aquesta plaça va ser un dels últims guetos del Gòtic. Aquí es consumia heroïna fins fa 20 anys», va explicar. Ara l’heroïna torna a aquesta plaça ubicada, no només al cor de Ciutat Vella, sinó al cor del negoci turístic de la ciutat.

    

«Aquest problema és un tema social. Hi ha màfies aprofitant-se de toxicòmans. Està passant també en altres ciutats d’Espanya i d’Europa», va explicar aquest comerciant afectat pels narcopisos i que els últims mesos s’ha estat documentant sobre el fenomen.

    

Mentre els veïns expliquen els horrors de conviure amb els narcopisos, un grup de 15 turistes arriben en monopatí a la plaça i miren, sense entendre res, els agents (alguns amb passamuntanyes) custodiant els dos narcopisos que, des d’ahir, ja no ho són. Perquè tant la plaça dels Traginers com el carrer de l’Hostal d’en Sol estan enganxats a la muralla medieval de Barcelona. És a dir, són una zona de pas obligat per a tot aquell estranger que decideix visitar la ciutat, a diferència de les profunditats del Raval.

    

Els veïns d’aquesta zona del Gòtic, que al seu moment van presentar queixes i denúncies, creuen que els narcotraficants de la plaça dels Traginers i del carrer de l’Hostal d’en Sol tenien relació entre si. Van saber de seguida que aquest últim local havia quedat buit després de morir l’inquilí.

ROBATORIS I ESTREBADES

El local de l’Hostal d’en Sol va ser ocupat al desembre. «Hi havia baralles al carrer, alguna amb ganivets. El portal feia pudor d’orina... Era una situació de degradació humana», va explicar Martí, administrador d’aquest baix. Els veïns de l’immoble avalen les seves paraules. «Cada dia hi havia robatoris, estrebades, gent dormint a l’escala... A mi em van entrar a robar a casa. Era impossible sortir al carrer perquè hi havia molta inseguretat», va denunciar una veïna que va optar per no identificar-se.

Notícies relacionades

    

El veïnat, no ho amaga, està visiblement espantat i per això la majoria opta per mantenir-se en l’anonimat. «Càmeres, no», van demanar alguns. Això sí, volen parlar amb la premsa. «Aquí, a partir de les vuit del vespre, no s’hi podia ni estar. Calia tancar-se a casa perquè això feia por. Semblaven morts vivents», va comentar una veïna de la plaça dels Traginers que treballa a Sant Antoni. Aquest últim detall no és banal, ja que aquest barri també està afectat pels narcopisos des de fa poc. La plaga, imparable, ja ha sortit del Raval. 

<span style="font-family: PTSerif-Regular, serif;"><p/></span>