EDUCACIÓ

El nou institut 22@ s'instal·larà sobre una biblioteca

El cinquè centre de secundària del Poblenou compartirà edifici a Can Saladrigas

La proposta del districte permet evitar la instal·lació de barracons

zentauroepp31413013 can saladrigas180313180425

zentauroepp31413013 can saladrigas180313180425

2
Es llegeix en minuts
Ernest Alós

Les biblioteques ja no són els temples aïllats de silenci i lectura que eren, i cada vegada incorporen més activitats o estan integrades en complexos culturals amb altres usos: l'últim cas, la nova Biblioteca de les Corts, annexa a un ateneu de fabricació. A partir de setembre, la Biblioteca Manel Arranz, al Poblenou, viurà una nova experiència: instal·lada a la primera planta de l'antiga fàbrica tèxtil Can Saladrigas del carrer de Ramon Turró, lectors i bibliotecaris tindran al damunt del cap un institut de secundària, el 22@, amb quatre grups d'alumnes de primer d'ESO. Probablement durant quatre anys, en lloc de l'any previst inicialment, termini que el districte de Sant Marti dona per fet i que el Consorci d’Educació no vol confirmar, a l'espera de la reunió d'aquest dimecres amb els pares.

Notícies relacionades

De moment, el procés de licitació de la primera fase, que inclou les dependències comunes i quatre aules d'ESO que ocuparien dues terceres parts del segon pis de Can Saladrigas, ja ha sigut publicat al butlletí oficial de la Diputació i el termini per presentar ofertes es va tancar aquest dilluns, amb un pressupost de 892.000 euros. El projecte executiu preveu que la resta de la segona planta, i la tercera, s'habilitarien en una segona i una tercera fases. El districte assumiria la inversió d'aquesta primera fase, tenint en compte que una vegada transformades les dues plantes en el futur podran tenir altres usos veïnals o com a ampliació de la biblioteca.

Evitar els barracons

El solar reservat davant de Can Framis per a l'institut 22@, que és imprescindible que s'obri per donar continuïtat a les promocions que arriben de les escoles construïdes els últims anys al barri, està ocupat ara pels barracons de l'institut Maria Espinalt, l'edifici definitiu del qual està en construcció al carrer Antic de València i no estarà acabat encara el setembre vinent. Però fins i tot quan el Maria Espinalt alliberi l'espai, si s'hi ubiquessin els barracons del 22@ a partir del seu segon any d'obertura com estava previst inicialment, no seria possible emprendre alhora les obres de l'institut i d'una piscina també prevista. Ha sigut el districte de Sant Martí el que ha proposat com a alternativa l'ocupació de la planta superior de la biblioteca, i no només durant el primer any sinó fins que el 22@ vagi al seu destí final, de manera que s'evitaria el pas per barracons.

La plaça interior de Can Saladrigas podria acollir el pati

Els nous alumnes de 12 anys necessitaran evidentment un pati escolar. Can Saladrigas disposa d'una plaça a l'interior de l'illa, accessible des del complex, que pot ser tancada i habilitada com a pati. En l'actualitat, l'antiga fàbrica acull un Casal d’Avis, el centre d'imatgeria festiva, una sala polivalent i la biblioteca municipal. Les dues plantes disponibles per a l'institut havien de ser ocupades per un centre museístic sobre el patrimoni industrial però en l'actualitat només són utilitzades com a magatzem per associacions del barri.