EDUCACIÓ

La inacció de la Generalitat permet que la celiaquia segueixi puntuant per triar escola

Ensenyament no ha publicat el decret que havia de derogar aquest requisit en la preinscripció

zentauroepp22620820 comedor escolar180227171121

zentauroepp22620820 comedor escolar180227171121

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Els alumnes que tenen alguna intolerància alimentària, malaltia digestiva crònica o celiaquia seguiran obtenint 10 punts addicionals en la preinscripció escolar, com fins ara, malgrat que la Conselleria d'Ensenyament havia anunciat que se'ls retiraria aquesta prerrogativa. La mesura, que va ser acordada el gener del 2017 amb el Síndic de Greuges i una trentena d'organismes de la comunitat educativa, havia d'entrar en vigor el curs 2018-2019, però la inacció de la Generalitat no ho ha fet possible. Ensenyament no ha publicat, en tot aquest any, el decret que havia de derogar aquest requisit en la preinscripció escolar.

El que sí que faran els responsables educatius (almenys així ho ha anunciat el Consorci d'Educació de Barcelona) és establir una estreta vigilància sobre aquest assumpte en el pròxim procés de preinscripció escolar, perquè no es comentin casos de frau o picaresca. Previsiblement el termini s'obrirà a partir de la primera quinzena d'abril. La resolució que determina el calendari i que ratificarà que els requisits seran els mateixos dels últims anys hauria de sortir publicada al Diari Oficial de la Generalitat en les pròximes dues setmanes, segons Ensenyament.

Els punts suplementaris que reben els nens celíacs o amb alguna intolerància alimentària es remunten, segons ha explicat una portaveu del Consorci d'Educació, a l'època en què el control dels al·lèrgens no era una pràctica generalitzada als menjadors escolars, "i per això es va optar per facilitar que aquests nens fossin escolaritzats a prop dels seus domicilis perquè així poguessin anar més fàcilment a dinar a casa". Aquestes circumstàncies han canviat i ara les cuines que subministren a les escoles tenen amplis coneixements sobre aquestes malalties o disfuncions alimentàries.

Places socials repartides

Una altra de les novetats de la pròxima preinscripció té com a objectiu reduir la segregació escolar per raó d'origen socioeconòmic. Així, totes les escoles públiques i concertades de Barcelona reservaran el curs que ve un miler de places de P-3 per a alumnes amb necessitats específiques derivades de situacions socials desafavorides, que es distribuiran equitativament als centres de cada zona escolar.

La vicepresidenta del Consorci i tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, ha assegurat aquest dimarts que aquesta reserva se suma a la que ja es feia per a alumnes amb necessitats educatives especials per raó de discapacitat.

Notícies relacionades

Ortiz ha afirmat que el Consorci sabrà per endavant quantes famílies amb necessitats hi ha a cada zona escolar i reservarà un nombre de places determinat perquè totes les escoles tinguin un "reflex fidel" de l'entorn socioeconòmic i hi hagi equilibri entre els diferents centres del barri, en col·laboració amb els equips d'atenció psicopedagògica (EAP) de cada districte.

El Consorci preveu l'accés el pròxim curs a P-3 de 194 alumnes amb necessitats educatives específiques derivades de discapacitat i 1.004 alumnes amb necessitats derivades de situacions socials desafavorides.