MESURA DE GOVERN

Barcelona renova les àrees de jocs infantils "amb ulls de nen"

Colau preveu tancar el mandat invertint més de 20 milions en la creació i la renovació de més de 200 zones lúdiques

El pla preveu també crear cinc nous espais amb grans elements singulars i que els mateixos nens participin en el disseny dels seus espais

zentauroepp42205384 barcelona 19 02 20018  parques infantiles ni os y ni as juga180219190621

zentauroepp42205384 barcelona 19 02 20018 parques infantiles ni os y ni as juga180219190621 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ada Colau voldria ser recordada com l'alcaldessa que va fer de Barcelona una ciutat més amable amb els seus veïns. Amb tots els seus veïns. També amb els nens, els grans oblidats. Una ciutat en què els cartells de prohibit jugar a pilota, que encara dominen en moltes places de la ciutat, formin part del passat. Amb aquest objectiu ha presentat aquest dilluns una mesura de govern que part de la necessitat de "repensar la ciutat amb ulls de nen". El nou enfocament que pretenen que impregni totes les polítiques urbanístiques -i no només urbanístiques- implica "ampliar la mirada i no centrar-se únicament en les àrees de joc, sinó obrir-se també als voltants i els accessos a aquelles àrees designades per al joc, concebudes com a espais lúdics on crear vida comunitària, així com a l'entorn urbà del conjunt de la ciutat", ha assenyalat l'alcaldessa.

La mesura pretén, en paraules de la tinent d'alcalde de Janet Sanz, "promoure la llibertat de jugar a la ciutat; que el joc impregni els carrers". "Per això treballarem en tres àmbits: en les àrees de joc més clàssiques, en els "espais lúdics multifuncionals i els seus accessos" i en la ciutat jugable", ha resumit.

Una de les línies estratègiques del pla ha sigut l'elaboració set criteris preliminars a tenir en compte en el disseny de les noves àrees de joc, fruit del treball transversal fet amb els diferents agents, entre els quals destaquen els espais de joc inclusius "per edats, gènere, cultures i discapacitat", el contacte amb la naturalesa, el verd i "l'exploració amb elements naturals" i la necessitat de potenciar el joc compartit i col·laboratiu. "És a dir, en lloc de col·locar un tobogan a l'ús, col·locar un tobogan gran, pel qual puguin llançar-se diversos nens alhora", ha exemplificat Colau. Perquè els nens s'aïllin ja tenen els mòbils i les tauletes. 

(Necessari) debat ciutadà

Ja a principis de mandat van obrir un debat ciutadà sobre els reptes i les múltiples i evidents millores necessàries en l'espai públic perquè Barcelona sigui una ciutat més apropiada per créixer i viure la infància i l'adolescència. En aquest marc es va organitzar la jornada 'Els drets dels nens a la ciutat. Millorem el nostre espai públic' i un diagnòstic preliminar de les àrees de joc que ha derivat en l'elaboració dels criteris preliminars abans citats.

Quan s'acabi el mandat Barcelona preveu haver creat 69 àrees de joc noves. Les noves urbanitzacions d'espais públics entre el 2015 i el 2017 han incorporat gairebé 59 àrees de joc, i les 10 intervencions actualment en procés de licitació i construcció per a executar-se entre el 2018 i el 2019 inclouen 10 àrees de joc més. A més, el govern municipal té previst acabar el mandat havent renovat 150 àrees de joc (ja se n'han renovat 111 i n'hi ha 39 més que es preveuen renovar durant aquest any).  

Pel que fa a aquestes 39 renovacions pendents, Colau ha explicat que es faran amb una visió que ja té en compte aquest nou enfocament: incorporaran jocs inclusius per a nens amb discapacitat- una de les grans assignatures pendents d'aquests espais-, mantindran sempre que sigui possible elements naturals com terra i prioritzaran les estructures de fusta on poder escalar, gronxar-se, arrossegar-se...  Ser nens, en definitiva, malgrat viure envoltats d'asfalt.

Nous projectes singulars

Notícies relacionades

El municipi preveu crear 20 nous "espais lúdics" entre aquest any i el que ve, dos dels quals es codissenyaran amb els nens i cinc tindran grans elements singulars que els facin famosos a tota la ciutat, una de les grans assignatures pendents (tenir parcs on els nens vagin expressament des de l'altra punta de la ciutat per la seva particularitat).  "La nostra idea és crear un circuit de parcs", ha apuntat Sanz. Els dos primers, els que reflectiran les idees i somnis dels petits del barri, seran al parc de la Pegaso, a Sant Andreu, i al Parc Central de Nou Barris. Els cinc dotats amb elements singulars estaran ubicats a la plaça del Sol, a Joanic, als jardins de la Indústria, als jardins de Celestina Vigneaux i a la Meridiana, en el tram Glòries-Aragó. Aquests parcs són de fa anys comuns en països de referència en el joc en l'espai públic, com França, Dinamarca, Croàcia, Anglaterra i Suècia.

Aquesta mesura de govern amb ulls de nen presentat avui al matí per Colau i Sanz compta amb una inversió prevista de 20,17 milions. Quatre i mig en la creació de les 59 àrees de joc que ja són una realitat, 3,7 milions en les renovacions dels 111 àrees ja realitzades i 0,75 milions en la creació de 10 àrees de joc.

Pendents de l'ordenança cívica

Tot i que tant <strong>Colau com Sanz</strong> han insistit a dir que la idea del pla és<strong> descriminalitzar el joc,</strong> fins que es modifiqui l'ordenança del civisme -<strong>una de les promeses de Colau </strong>abans d'arribar a l'alcaldia-, la norma segueix sancionant la pilota a les places. I l'actualització de l'ordenança no sembla que tingui una data d'aprovació pròxima, encara menys després de la sortida del PSC del govern. <strong>Un PSC que va ser el pare d'aquesta ordenança, </strong>per la qual, als seus ulls, no és "criminalitzadora".