RECERCA DE SOLUCIONS PER AL PRINCIPAL PROBLEMA DE BARCELONA

Les entitats tracen un pla de xoc per augmentar la vivenda pública

Presenten una moció en què demanen que s'obligui les noves promocions i les rehabilitacions integrals a cedir el 30% del sostre a lloguer de gestió municipal

Busquen el suport de tots els grups polítics, que en principi diuen veure-la amb bons ulls, per aprovar el text definitiu en el ple del pròxim dia 23

2
Es llegeix en minuts
Helena López

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), el Sindicat de Llogaters, l’Observatori Desc, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), cinc de les entitats socials amb més múscul de Barcelona, es van asseure ahir davant de tots els grups polítics per presentar-los la moció municipal per forçar l’ampliació del parc públic de vivenda que han redactat. I que pretenen que el consistori aprovi per consens en el ple del dia 23 de febrer.

L’ambiciosa moció es divideix en quatre punts. El primer, i el que crida més l’atenció, obliga els promotors a destinar el 30% del sostre dels edificis de nova construcció i els sotmesos a rehabilitació integral –casella de sortida en tot procés de gentrificació– a vivenda de protecció oficial de gestió pública. Calculen que això permetria arribar al 15% del parc de vivenda pública en 10 anys. «La llei de la vivenda ho permet. Només falta que l’ajuntament adapti la seva norma urbanística per incloure-hi aquesta obligació, que ens sembla justa, tenint en compte que s’emmarca en processos de negoci immobiliari», va assenyalar Irene Escorihuela, directora del Desc.

El segon punt, presentat per l’ABTS, res és casual, planteja l’obligació als nous establiments i vivendes d’allotjament turístic a reservar l’equivalent del 40% del seu sostre a vivenda pública al mateix districte, mesura que es podria incloure en el batallat pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT).

ÀREES ESPECIALS

La portaveu del Sindicat de Llogaters, Irene Sabater, va desgranar el tercer punt: «La declaració de certes zones àrees de conservació i rehabilitació a partir d’un informe previ de tot el municipi», per garantir un ús adequat de la vivenda –evitar les buides–, promoure la regeneració del teixit urbanístic i la conservació de la vivenda, així com «evitar processos d’especulació immobiliària que comportin riscos per a la cohesió social».

Plantegen també la conversió de finques de titularitat pública destinades a usos no residencials en edificis d’ús residencial. El portaveu de la FAVB, Joan Balañach, va posar l’exemple de la victòria aconseguida a Via Laietana, 8, edifici d’oficines que, gràcies a la pressió veïnal, es convertirà en vivenda pública.

   

Futura pública a la Via Laietana, fruit de la pressió veïnal. / danny caminal

 Per últim, les entitats van exposar la necessitat d’acompanyar la moció amb la creació d’un grup de treball per fer-ne un seguiment i intentar que no quedi, com tantes vegades, en paper mullat.

TOTS MENYS EL PP

Notícies relacionades

Després de la resumida exposició de la moció, les entitats van donar la paraula als grups polítics presents, tots menys el PP. I tots, sense excepció, van celebrar que la societat organitzada pressioni per prendre mesures que garanteixin el dret a la vivenda, el principal problema de Barcelona. Tots –els presents, és clar– van anunciar que es reuniran amb els impulsors entre avui i demà per treballar el text, l’objectiu final del qual –ampliar el parc públic de lloguer– aplaudeixen.

La intenció de les entitats és obtenir el vistiplau dels diversos grups –una cosa que, malgrat que es tracta d’una proposta ambiciosa, per les paraules expressades ahir en públic pels representants de les forces polítiques sembla factible– i entrar el text en el ple com a declaració institucional.