ACUSACIÓ DE VIOLÈNCIA IMMOBILIÀRIA

Una família denuncia haver patit un avortament a causa de l'assetjament de Desokupa

El matrimoni bangladeshià ha portat davant el jutge l'empresa acusant-la d'haver provocat la pèrdua del fill que esperaven

Les entitats socials i el consistori, coneixedors del cas després d'haver-se produït el judici, mostren suport a la família

zentauroepp41929305 barcelona  barcelon s  06 02 2018    sociedad       rueda de180206132232

zentauroepp41929305 barcelona barcelon s 06 02 2018 sociedad rueda de180206132232 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ

Salah Salahuddin s'ha assegut aquest dimarts davant la premsa secundat per representants del teixit associatiu del Raval, Ciutat Vella i la ciutat. Aquest veí del número 13 del carrer de la Riereta ha denunciat públicament que la seva família --ell, la seva dona, Joly Aktar, i la seva filla d'1 any i mig--, han patit durant mesos l'assetjament de l'empresa Desokupa. "Un cas greu de violència immobiliària, ni de lluny aïllat al barri, que en aquesta ocasió ha arribat a provocar l'avortament de Joly, per la por i l'estrès produïts per l'agressivitat d'una de les seves visites", explica l'activista Iñaki García

"Va ser el 6 d'octubreVaig arribar a casa de treballar a la una del matí, treballo de cuiner en un restaurant i no ens deixen mirar el mòbil, i em vaig trobar la meva dona a terra i envoltada de sang, i la meva filla allà, sense haver pogut menjar res en set hores", relata Salah. L'endemà va anar a denunciar els fets a la comissaria dels Mossos d'Esquadra i el 31 de gener passat es va celebrar el judici, per un delicte lleu. "Salah va anar al judici sense cap assessorament ni suport. Nosaltres vam conèixer el cas quan ja s'havia celebrat, de manera que no els hem pogut ajudar. Per això ens plantegem recórrer quan surti la sentència, que segur que no farà justícia, o fins i tot presentar una nova demanda", apunta Irene Escorihuela, directora de l'Observatori Desc, plataforma que va interposar una querella contra Desokupa per pràctiques semblants, però en fase d'instrucció.

Salah i Joly, aquest dimarts a la seu de la FAVB. / DANNY CAMINAL

Salah, originari de Bangla Desh i veí de Barcelona des de fa 16 anys, explica que va llogar el pis, on encara resideixen, a un home pakistanès, que va dir que n'era el propietari. "Em va fer un contracte que tenia tota l'aparença de legal i em va cobrar una fiança de 3.000 euros", narra. Va resultar que no ho era, notícia que va rebre, prossegueix l'home, en la primera visita d'un treballador de Desokupa. "Abans del dia de l'avortament, en què primer ens van tallar la llum, a les onze del matí i després van tornar a la tarda a clavar cops a la porta, havíem rebut diverses visites. També van venir just abans del judici, per oferir-nos diners perquè retiréssim la denúncia, però nosaltres no volem diners, volem justícia", sentencia.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, descriu el cas com "el més bèstia de brutalitat immobiliària" de tots els que han vist per part de Desokupa. "Vam saber els fets dijous passat, quan la família va anar a l'Oficina d'Habitatge, una vegada ja celebrat el judici. Quan surti la sentència, l'estudiarem, i si cal, recorrerem i ens presentarem nosaltres mateixos com a acusació", prossegueix la regidora. El consistori ha presentat cinc episodis protagonitzats per Desokupa davant la fiscalia i s'ha personat en dos.

"Des de l'ajuntament volem enviar tres missatges. Als propietaris, que aquestes no són maneres d'actuar, a Desokupa, insistint que no permetrem aquestes pràctiques a la ciutat, i als veïns, que quan pateixin un cas d'aquests el denunciïn a l'Oficina d'Habitatge", explica Pin. El propietari de Desokupa, Daniel Esteve, ha assegurat que la versió d'aquesta família és falsa i ha explicat que l'actuació dels seus empleats està gravada en un vídeo que, assegura, mostra que va ser correcta, informa Efe.

Males pràctiques també a Aragó, 477

En paral·lel, la PAH ha denunciat aquest dimarts la inundació dels pisos del principal i l'entresol de l'edifici al 477 del carrer d'Aragó, propietat de Norvet SL i les obres de la qual van ser aturades per l'ajuntament el mes de novembre passat per no complir la normativa.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca també ha denunciat la retirada dels comptadors de l'aigua d'alguns pisos "recuperats" a la finca, cosa que ha deixat les famílies sense aquest subministrament bàsic. "Segons la llei 24/2015 cap família vulnerable pot patir cap tall de subministraments. Des de la PAH Barcelona, amb l'Aliança contra la pobresa energètica, vetllarem perquè així sigui. Hem sol·licitat comptadors temporals per solucionar aquesta situació fins a la regularització total de les famílies", assenyala el col·lectiu en un comunicat.

Feliciano, a l'escala del seu pis, al 12 del carrer de Murillo. / LUAY ALBASHA

Notícies relacionades

Segons els càlculs de la PAH, a la capital catalana hi ha 78 edificis comprats per fons d'inversió

Segons el consistori, 38 d'ells presenten algun conflicte, vinculat amb la pressió --exercida de múltiples formes-- als inquilins actuals. Aquest dilluns el consistori ha anunciat la paralització de les obres de dos fons d'inversió per vulnerar els drets dels inquilins.