NEGOCIACIÓ EN CURS

Colau accepta rebaixar les tarifes de les guarderies per salvar els pressupostos

L'alcaldessa necessita l'abstenció del PDECat, d'ERC i del PSC per aprovar el projecte econòmic

Trias explica que el govern també accepta retirar dels comptes el projecte constructiu del tramvia

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

Xavier Trias ha explicat aquest dijous quines són les cessions que el govern d'Ada Colau està disposat a fer per aconseguir que el PDECat s'abstingui en la votació sobre els pressupostos que tindrà lloc al ple municipal del divendres 26 de gener. Perquè aquests pressupostos siguin aprovats per la via ordinària, Colau necessita l'abstenció del grup de Trias, d'ERC i del PSC, a més de la del regidor no adscrit Gerard Ardanuy.

La negociació segueix viva i tindrà com a primer i previsible efecte que la comissió extraordinària que aquest divendres servirà per abordar les al·legacions dels grups al projecte de pressupost acabarà en taules: es preveu que diversos grups optin per fer una reserva de vot i posicionar-se directament en el ple.

El que ha quedat clar és que Colau accepta tornar a rebaixar la tarifació màxima de les guarderies, que va rectificar per a l'actual curs amb l'objectiu que els que tinguessin més recursos aportessin més: des del setembre, els pares que paguen més han d'abonar 395 euros mensuals. L'acord amb el PDECat, que també s'hauria de tancar amb ERC i amb el PSC, rebaixaria aquest màxim a 290 euros mensuals.

La comissió del tramvia

Trias ha presentat la llista d'al·legacions principals que el govern està disposat a acceptar-li si l'acord serveix per salvar els comptes. A més de la tarifació social de les guarderies, destaca la retirada dels pressupostos de la partida d'una mica més de 400.000 euros prevista per costejar la redacció del projecte constructiu de la connexió dels tramvies per la Diagonaluna iniciativa que el PDECat rebutja frontalment al consistori, encara que no a la Generalitat.

La regidora Sònia Recasens ha precisat que l'acord passa per deixar tot el debat del tramvia a la comissió creada per a aquesta finalitat. Si al final, la comissió aprova la connexió per la Diagonal, la partida pot incloure's mitjançant una modificació pressupostària.

Notícies relacionades

ERC, que també està negociant, està en una posició similar a la del PDECat, ja que, de fet, els dos grups van prometre a l'alcaldessa que si feia fora el PSC del govern municipal li prestarien el seu suport per no paralitzar la ciutat. Pel que fa als socialistes, si al final opten per un no als pressupostos, tancaran les portes a aquests acords perquè l'aritmètica no permetrà que siguin aprovats al ple de gener.

Qüestió de confiança

Si  passa això, si al final totes aquestes filigranes no funcionen i Colau no aconsegueix la majoria, optarà per tirar endavant els comptes de la mateixa forma que l'any passat, mitjançant una qüestió de confiança. Això li donaria una imatge d'aïllament, però li permetria aprovar el projecte com vulgui el seu govern.