MISSATGE A FACEBOOK DE L'ALCALDESSA

Ada Colau: "Menys lluites identitàries embolcallades en banderes"

L'alcaldessa sosté que els autèntics valors republicans són la "igualtat i la fraternitat"

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha elogiat la política de petites intervencions als barris en un missatge a Facebook a la ciutadania, davant les polítiques basades en "obres faraòniques" d'alcaldes que volen deixar "empremta" del seu mandat o les que es basen en "lluites identitàries embolcallades en banderes". Colau ha adjuntat un llarg comentari a un vídeo en què mostra diferents actuacions al barri de la Trinitat Vella. Segons l'alcaldessa, l'esperit de comunitat dels barris és just el contrari, l'antídot, de la "polarització" que en la seva opinió es dona no sols a Catalunya, o entre Catalunya i Espanya, sinó també a tot el món, amb manifestacions com el brexit o la victòria de Trump.

"És tristament habitual que els governants d'una ciutat vulguin deixar “empremta” del seu mandat, i per això moltes vegades s'han impulsat obres faraòniques, que han produït grans beneficis a uns quants, molts deutes a les arques públiques, i grans desigualtats entre barris. No obstant el principal repte que té Barcelona és reduir les desigualtats generades per dinàmiques globals que escapen del nostre control (especulació de fons d'inversió amb la vivenda, reformes laborals que precaritzen, etc.) i això és impossible resoldre-ho amb una única actuació “estrella” de la qual poder presumir amb inauguracions pomposes", comença a argumentar l'alcaldessa. Davant d'aquesta política de grans obres, advoca per "una acció complexa, que faci incidència en altres administracions (per exemple perquè l'Estat reguli el preu dels lloguers o ens cedeixi la competència per fer-ho nosaltres) i distribueixi els recursos disponibles per tota la ciutat".

"Menys edificis d'arquitectes famosos, i més actuacions a petita escala que arribin a qui més ho necessita. És en aquesta estratègia que des de l'inici del mandat hem impulsat el Pla de Barris, un pla gairebé “quirúrgic” que comença a produir grans canvis. Volem que la gent se senti orgullosa del barri on viu", afegeix.

L'alcaldessa passa a enumerar les actuacions del seu Govern municipal que van en aquesta direcció: "Volem que els barris no solament siguin llocs on dormir o treballar, sinó autèntiques comunitats amb qualitat de vida. Per això estem injectant diners en projectes als barris que precisament fan això: reactiven l'economia, estrenyen relacions, fomenten la cultura, creen comunitat. Per exemple, gimnasos perquè els adolescents no hagin de passar les tardes voltant pel carrer; accions de suport al comerç de proximitat, a la creació de cooperatives, a l'activació de polígons industrials, així com plans específics d'ocupació per a joves o desocupats de llarga durada; orquestres infantils que apoderen nens i nenes a través de la música; tallers de costura perquè dones i homes de diferents orígens s'ajuntin a teixir… i un munt de petites inversions d'aquest tipus que, sumades, són una enorme inversió: la de teixir relacions, establir vincles, igualar des de baix, ajuntar, unir, cosir".

La "tendència egoista que guanya terreny al món"

Notícies relacionades

Però la part de la reflexió de l'alcaldessa que ha aixecat més polèmica entre els nombrosos comentaris que ha rebut és aquella en què critica a les polítiques basades en l'identitari. "La pertinença a un barri pot ser un gran antídot a la polarització que viu avui Catalunya. Fer comunitat és el contrari a barallar-se per la identitat. La identificació comença amb la gent que tens més a prop, amb els teus veïns i veïnes, siguin qui siguin, vinguin d'on vinguin. Menys lluites identitàries embolcallades en banderes i més “fer comunitat” és el meu objectiu i la meva gran reivindicació en aquests temps de crisi i confrontació, no només a Catalunya, no només entre Catalunya i Espanya, sinó a atot el món. És el contrari a Trump, el contrari al brexit i el contrari a aquesta tendència egoista que guanya terreny al món. La tendència de 'primer jo, primer els meus, els altres són una amenaça'”.

"L'antídot -prossegueix- ha de ser necessàriament la tendència contrària, diguem-ne “primer la comunitat, que ningú es quedi enrere”. Tant de bo Barcelona pugui convertir-se en el model d'aquesta segona tendència. Tant de bo a Barcelona hi hagi cada vegada més fraternitat i més igualtat, valors profundament republicans però poc practicats en general. Tant de bo Barcelona sigui, a més d'aquesta gran ciutat que és, una gran comunitat d'iguals que s'ajuden i que se saben més forts quan estan junts/as malgrat les seves diferències. Que aquestes diferències ens enriqueixin en lloc de dividir-nos. Us deixo un vídeo preciós. És part de la campanya per explicar el Pla de Barris. Veure gent de la Trini orgullosa del seu barri fa que em senti esperançada i orgullosa d'aquesta ciutat".