EXPERIÈNCIA INTEGRADORA

De la manta a Santa Llúcia

La cooperativa Diomcoop, formada per 15 migrants africans procedents del 'top manta', ven els seus nous productes en set mercats nadalencs

L'empresa treballa per adaptar els seus dissenys amb teles del Senegal al gust europeu

zentauroepp41228052 barcelona 07 12 2017 marie y dame en la parada que ha instal171208103905

zentauroepp41228052 barcelona 07 12 2017 marie y dame en la parada que ha instal171208103905 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

.

L’ambient al local on Diomcoop té les oficines i el show room és el que es pot esperar en qualsevol comerç poques setmanes abans que arribi Nadal. Frenètic. Precioses bosses de colors molt virolats que acaben d’arribar del Senegal esperen destí encara amuntegades a les caixes, mentre els socis es divideixen fires i torns. Aquest desembre, la cooperativa, que es va posar en marxa al març per regularitzar 15 migrants africans procedents del top manta, participarà en set mercats de Nadal de la capital catalana. Hi vendran des dels cridaners collarets que els caracteritzen –dels 15 socis, tres són dones, entre elles, la presidenta– fins a artesania, instruments musicals africans i roba per a la llar.

Fatou Mbaye, presidenta de la cooperativa, somriu. Explica que dels 13 socis fundadors que van començar sense papers –dos els tenien necessàriament abans de començar, per poder formalitzar la cooperativa–, 11 ja els han obtingut. Entre ells, ella mateixa. «Només en falten dos, i ja s’estan tramitant, esperem resoldre-ho aviat», prossegueix contenta. Tot i que a Barcelona Fatou s’havia dedicat sempre a la venda ambulant –«arribes aquí i t’adones que res és com esperaves, que no tens alternativa»– , aquesta jove senegalesa és llicenciada en Màrqueting i Comunicació. Diomcoop no podia tenir una presidenta millor.

EXPANSIÓ DIFÍCIL

«Set mercats pot semblar que són molts, però no en són tants. Ens agradaria participar en molts més. Encara ens costa aconseguir un lloc propi; ens és molt difícil entrar», prossegueix la jove.

En nombrosos mercats, el motiu que els donen per justificar el veto és que els productes que venen són importats –fets i comprats al Senegal–, no artesanies fetes per ells aquí, a Barcelona. La nova línia de productes en què treballen els permetrà superar aquest escull. Per desenvolupar-la han fitxat el Kebba, senegalès de 33 anys, tot i que al seu passaport hi posa gambià.

«Vaig néixer a Gàmbia accidentalment, perquè els meus pares estaven allà treballant», puntualitza el Kebba, exultant amb el nou projecte. «Soc sastre amb experiència. M’han fitxat perquè faci patrons i confeccioni peces amb les nostres teles, que són la nostra senya d’identitat, però amb una línia més europea, més adaptada als gustos d’aquí; al capdavall la roba ha de ser perquè la gent se la posi i se senti còmoda», explica el jove. Busquen fórmules. Estudien també col·laborar amb dissenyadors locals i encarregar a cosidors d’allà dissenys pensats aquí.

ARTESANIA AFRICANA

«Anem veient què es ven més i què menys, i anem adaptant el gènere. No tenim ni un any. Els productes de segona mà, per exemple, que veníem al principi, hem vist que no funcionen. El que tenim clar que volem seguir venent és artesania portada del Senegal, perquè també volem col·laborar en el desenvolupament econòmic del nostre país; però anem combinant i provant coses noves. També està bé teixir part de la producció aquí per donar feina a altres companys que ho estan passant malament», explica la presidenta de la cooperativa. Diomcoop la van formar 15 socis, però van aspirar a aconseguir una plaça 85 persones, totes elles també en situació de vulnerabilitat, que esperen així mateix una oportunitat.

Notícies relacionades

En menys d’un any s’han reunit amb més de 100 entitats de la ciutat. «Volem ser una peça més en la xarxa d’economia social i solidària. Per això estarem també presents a la fira de consum responsable de la plaça de Catalunya [del 22 de desembre al 4 de gener] i per això treballem amb Alencop, projecte germà, que també ha servit per ajudar persones vulnerables que es dedicaven a la ferralla», assenyala Fatou.

Aquests dies estan presents a la tradicional Fira de Santa Llúcia, compartint parada amb dues entitats més, i també a la fira de Nadal de la Diagonal (entre els carrers de Gandesa i Numància). El cap de setmana pròxim estaran també a les fires prenadalenques de la Vila Olímpica, el Guinardó i el Besòs, i a partir del 28, a la de Gràcia. De visita obligada per a un amic invisible original i solidari. També és possible celebrar un Nadal manter anant a la llibreria Veus amb Veu, al carrer d’En Roig, al Raval, on té un punt de venda fix la marca Top Manta, impulsada pel Sindicat Manter.

Dissenys propis en què treballa Diomcoop, al seu 'show room'. / RICARD CUGAT