MEDI AMBIENT

Municipis i transport públic tindran 48 hores per preparar-se davant episodis de pol·lució

L'aplicació se saldaria amb una reducció d'un 18%, tant de NO2 com de partícules en suspensió PM-10

1
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Les administracions i els operadors de transport públic disposaran d'un marge de 48 hores per preparar el dispositiu necessari per donar resposta a episodis d'alta contaminació ambiental per diòxid de nitrogen (NO2). Un marge que amplia en 24 hores les inicialment previstes per orquestrar el protocol per a aquests dies a la conurbació de Barcelona, identificada com a Àmbit 40. La ciutadania seguirà rebent la informació de la declaració de l'episodi 24 hores abans que les autoritats implementin les mesures i no dos dies abans, com havia informat inicialment la Generalitat aquest dimecres. 

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, ha detallat que a partir de l'1 de desembre, quan la qualitat de l'aire i la seva previsible evolució, així com les circumstàncies meteorològiques mostrin altes possibilitats que es registri un episodi d'alta pol·lució per NO2, es farà un avís de previsió dos dies abans, per permetre a les administracions i els operadors de transport públic “preveure la necessitat d'adaptar” la seva funcionalitat quotidiana als vetos que es declarin amb prou antelació.

L'aplicació d'aquestes mesures se saldaria amb una reducció d'un 18%, tant de NO2 com de partícules en suspensió PM-10, a la zona de baixes emissions (ZBE), compresa per la superfície que delimiten la Ronda de Dalt i la del Litoral. La xifra suposa un 11% de les emissions associades a l'entorn metropolità barceloní, segons els càlculs de la Generalitat. 

Restriccions

El protocol funcionarà amb 48 hores d'antelació, en què es desenvoluparan tres fases, en funció dels nivells de pol·lució registrats. La Generalitat cotejarà els models de qualitat de l'aire i quan es detecti que en el marge de dos dies es podria registrar un episodi d'alta contaminació, traslladarà l'avís de prevenció a les diferents administracions implicades i als operadors de transport públic perquè disposin de prou antelació per preparar la seva tasca quotidiana en cas que es confirmin les previsions. 

Notícies relacionades

L'endemà, s'avaluarà l'estat mediambiental i, en cas que les previsions es confirmin, el Govern informarà els ens municipals metropolitans, operadors de transport i la ciutadania perquè ultimin el protocol.

Les restriccions s'aplicarien en els 95 km2 de superfície de la ZBE, des de les set del matí fins a les vuit del vespre. Es veuran afectats els vehicles que no disposin del distintiu ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT): els turismes de gasolina matriculats abans del 2000 i els automòbils dièsel que ja circulaven abans del 2006. La restricció també apunta a les furgonetes que ja circulaven abans de la normativa Euro 1 (prèvies al 1994). 

zentauroepp30233903 barcelona 29 06 2015 distritos atasco trafico que se produce171129113122

zentauroepp30233903 barcelona 29 06 2015 distritos atasco trafico que se produce171129113122