LOCAL EMBLEMÀTIC

El penúltim trago del detectiu Marlowe

La cocteleria Gimlet del Born reneix per l'impuls dels deixebles dels seus creadors

40604682 60

40604682 60 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El gimlet és un còctel sec i fred que porta ginebra i xarop de llima. És el trago favorit del detectiu Philip Marlowe, creat per l’escriptor Raymond Chandler als anys 30. Gavardina, barret d’ala ampla, corbata i cigarret a la punta dels llavis, va ser interpretat al cine per Humphrey Bogart. L’emblemàtica cocteleria Gimlet del Born deu el seu nom al combinat popularitzat pel protagonista d’El llarg adeu. Un trio de socis i amics, Juanra Falces, Javier de las Muelas i Nicolás Pulido, van aixecar la persiana d’aquest local del carrer del Rec, 24 per primera vegada l’1 de gener de 1980. «Érem autodidactes. En aquell moment no hi havia escoles d’hostaleria i, molt menys, de cocteleria», recorda Falces. 

    

Durant gairebé 40 anys, el bar ha sigut refugi d’escriptors, editors, altra fauna cultural i gent de professions liberals. De fet, a l’obrir, un dels seus objectius era que les cocteleries deixessin de ser considerades per a «gent rica i fatxa». Mariscal, Barceló o Peret eren habituals del local, en què també es van deixar veure en el seu festeig la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin. «Allà tenien intimitat, tothom era igual d’important», explica Falces. Dos anys després d’inaugurar-lo, De les Muelas va obrir un altre Gimlet a la zona alta (Santaló, 46) i Falces es va quedar sol amb el del barri de la Ribera, que va perdre el seu nom original fa un temps per temes legals. 

    

Ara, la cocteleria reneix de la mà de quatre joves: entre ells, un dels hereus i dos deixebles dels que el van convertir en referent de la nit barcelonina. Marc Pinotti, Pere Falces, Lorenzo Miglietta i Adrià Sánchez són els encarregats de resetejar el bar, que ha resistit en el creixent entorn de mojitos d’oferta i grups de turistes que canten pel carrer. 

El somni

Fa un parell d’anys, Falces va tenir un somni: «Jo em jubilava i deixava el bar al Marc i al meu fill, Pere». El Marc ha sigut des del 2011 qui ha capitanejat des de la barra el Gimlet de Juanra, com era conegut. «És com un germà petit, un fill…», assenyala Falces. «Un mestre», qualifica el Marc a qui ha gestionat el bar durant gairebé 40 anys. I pel camí, el Marc va conèixer el Lorenzo en un lloc que mai han freqüentat massa, un concurs de cocteleria. El Lorenzo és el segon dels deixebles que agafen el relleu del Gimlet del Born. Aquest «alquimista de la cocteleria», així el defineix el Marc, estava des del 2012 treballant al Dry Martini amb De las Muelas. Dos aprenents dels mestres de la nova cocteleria barcelonina s’ajunten on tot va començar.

    

El bar trontollava, necessitava un canvi. En els últims anys, la crisi econòmica havia noquejat el client fidel, en general gent amb professions liberals. A més a més, explica Falces, «el turisme havia espantat la poca clientela que teníem». I l’especulació immobiliària ha fet desaparèixer molts dels veïns que anaven al bar. Això també ha comportat el tancament de molts negocis històrics. «Ara hi ha molt bar de cartró-pedra», denuncia Falces.

    

En aquest entorn, els nous propietaris, que han aconseguit sortir satisfets –oh, ¡miracle!– de la partida immobiliària, tenen clar que el local és per a la «gent que apreciï la ciutat». «Barcelona necessita llocs fets per i per a la gent de la ciutat», sentencien. ¿El seu objectiu? «Ser un bar centenari».

Notícies relacionades

    

Després d’uns mesos amb la persiana abaixada, a principis de novembre torna el Gimlet, ara Marlowe, amb la seva acollidora barra de fusta d’abebai africà. Canvien el nom i les persones, però no la filosofia ni el tracte. Com diu Falces: «El bartender és un artista». I el gimlet seguirà sent el seu còctel, el trago del detectiu Marlowe. 

Temes:

Bars