OBRA POLÈMICA

El cartell de la Mercè indigna la regidora de Feminismes

Laura Pérez considera que la il·lustració de Mariscal "reprodueix un estereotip de dona que no representa Barcelona"

El cartell de la festa alternativa organitzada pels casals de joves de la ciutat es una resposta a l'oficial

zentauroepp40212529 la otra merce para  helena lopez170921105001

zentauroepp40212529 la otra merce para helena lopez170921105001

3
Es llegeix en minuts

Tampoc s'ho esperaven, asseguren, però la Sandra, l'Anna i la Paula, les joves de Nou Barris que aquest estiu van respondre en aquest diari al cartell de la Mercè, no han rebut cap trucada del consistori, malgrat ser totes part activa del teixit associatiu del districte. De fet, el programa de mà de la festa major que aquests dies es distribueix segueix reflectint els estereotips que les joves criticaven. "La Mercè és una noia jove, guapa, dotada de la bellesa barcelonina, que per la cara que fa podria viure perfectament a Nou Barris" i "va a la moda, amb un tatuatge al braç amb el perfil de l'estàtua de Colom que és l'enveja de les seves amigues" (frases textuals recollides a la pàgina 5 de la guia de la festa, que obrirà aquest divendres amb el pregó de la filòsofa Marina Garcés).

Tot i aquesta aparent falta de reflexió, la regidora de Feminismes de l'Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, fa autocrítica. Assegura sense embuts sobre el cartell de Mariscal: "No és el meu cartell". "Reprodueix un estereotip de dona que no representa Barcelona, i no està gens alineat amb les polítiques de gènere que està fent aquest ajuntament", afirma contundent la regidora. "Aquest cartell és un indicador molt clar que la indústria cultural és un sector que es resisteix a introduir la perspectiva de gènere. I està molt bé que s'obri el debat", prossegueix la regidora, que va més enllà: "El problema d'aquesta falta de perspectiva no està només en el cartell. També en la programació. Hem d'aprendre d'això. L'any que ve no pot tornar a passar", conclou. 

Els casals de la ciutat han respost, també, amb el cartell de la seva festa alternativa a la Mercè -la Mertxe-, que celebren aquest dissabte a Fort Pienc. "Quan vam veure el cartell de Mariscal i vam llegir que havia batejat la seva protagonista com la Merche, a qui va qualificar com 'la choni ideal', vam tenir clar que el cartell de la nostra Mertxe d'aquest any havia de ser una resposta", assenyala Sandra, coordinadora de projectes del Casal de Joves de la Prosperitat. "'El nostre Mariscal' ho tenia clar -segueix la jove-; li vam donar llibertat per fer el cartell que volgués, i la veritat és que el resultat ha agradat molt a tothom".

Una porta Colom, l'altra, 'Stop desnonaments'

El cartell de l''altra' Mercè també és "una noia de barri", però està als antípodes de la protagonista de l'oficial. Mentre que de les arracades de la Merche de Mariscal en surt un vagó de tren -"per fomentar l'ús del transport públic"-, l'orella de la Mertxe té una enorme dilatació al lòbul. Els elements que adornen el cos dels dos personatges reflecteixen també dos universos molt llunyans. Mentre que una llueix una estàtua de Colom, l'altra porta eslògans com 'ens volem vius' o 'stop desnonaments', així com la bandera antifeixista.

Encara que, el que més diferencia les dues imatges és l'actitud de la seva protagonista. Mentre que l'oficial somriu amb el telèfon mòbil a la mà, l'alternativa arrufa les celles enfadada, i fa força amb el braç en una referència a l'icònic 'We can do it' creat durant la segona guerra mundial i recuperat per la lluita feminista en la dècada del 1980.

"Els codis d'una generació"

Mariscal, per a qui aquest és el segon cartell de la Mercè -va firmar el primer el 1987-, no ha tingut cap problema a parlar també sobre el cartell alternatiu. "Està molt bé. Té els codis d'una generació nova. Representa molt bé un tipus de joves", assenyala el dissenyador, que defensa que el seu disseny vol reflectir "una cosa molt més abstracte" que és Barcelona, "tots els públics de la festa, des dels nens fins als avis". "El meu cartell vol reflectir les diferents ideologies que conviuen a la ciutat", assenyala el pare del Cobi, que també assegura que la referència a Nou Barris pretenia "reflectir la descentralització", i que el fet que la Mercè sigui "una noia jove i guapa" era una manera de seguir amb la tradició iniciada l'any passat amb el cartell de Gallardo, a ulls de Mariscal "el millor de la història de la Mercè". 

Notícies relacionades

Una anècdota. La tinenta d'alcalde i regidora de Nou Barris, Janet Sanz, va canviar fa uns dies la imatge de perfil del seu compte de Twitter. En la nova, se la veu davant una de les versions de La Mercè antimasclista de Gallardo, curiosament també una versió del 'We can do it'.

La Mertxe, que aquest any arriba a la seva sisena edició, se celebrarà aquest dissabte a partir de les 12 del migdia a la Meridiana amb Lepant. La descentralització de les festes no l'ha inventat l'ajuntament en els dos últims anys. Els casals celebren la seva Mertxe cada any en un barri diferent, i aquest li toca al Fort Pienc.