ELS ATEMPTATS A CATALUNYA

La policia belga va alertar el març del 2016 un comandament dels Mossos sobre l'imam de Ripoll

L'agent va rebre l'avís durant l'estada d'Es Satty a Vivoorde, segons 'El País'

L'alcalde de la localitat confirma que va traslladar les seves sospites a "la policia barcelonina"

zentauroepp39760101 pantallazo informativo atlas videos abdelbaki es satty170821151029

zentauroepp39760101 pantallazo informativo atlas videos abdelbaki es satty170821151029

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La policia belga va alertar fa 17 mesos un comandament dels Mossos d'Esquadra sobre l'imam de Ripoll Abdelbaky Es Satty, considerat el líder dels atemptats a Barcelona i Cambrils. L'agent va rebre l'avís durant l'estada de l'imam a Vilvoorde, segons publica 'El País'. Els Mossos havien negat aquest mateix dimecres que les autoritats de Bèlgica els haguessin advertit del perill que l'imam representava.

El desmentiment havia arribat després de les declaracions de l'alcalde del municipi belga Vilvoorde, Hans Bonte, que va assegurar que l'any passat va comunicar a les forces de seguretat espanyoles, sense detallar a quin cos policial es referia, les seves sospites sobre l'imam, que va viure a la localitat, situada a 12 quilòmetres de Brussel·les.

Bonte va insistir després que la policia del seu municipi va contactar amb la policia de Barcelona quan va tenir coneixement del comportament sospitós d'Es Satty. "Ho confirmo", va respondre a Europa Press. I va detallar que l'advertència es va traslladar a la "policia barcelonina".

La informació que publica el diari, que cita fonts de la lluita antiterrorista, assenyala que Daniel Canals, cap de la Unitat d'Anàlisis Estratègiques de la Comissaria General d'Informació dels Mossos, va respondre per correu electrònic, el 8 de març de l'any passat, a la pregunta de la policia de Vilvoorde sobre possibles llaigams terroristes d'Es Satty.

"No era conegut"

Notícies relacionades

El comandament policial va contestar, afegeix, que l'imam "no era conegut", si bé una persona amb el mateix cognom havia sigut investigat pels seus vincles gihadistes en una altra operació. 

Fonts de la policia catalana havien afirmat que no els constava que ningú des de Bèlgica hagués contactat amb el cos per avisar sobre el suposat perill que representava Es Satty. Tant el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, com fonts de la lluita antiterrorista van assegurar també que ni la Policia Nacional, ni la Guàrdia Civil tenien constància d'haver rebut cap pregunta de Bèlgica sobre l'imam.