Arran: "Quan considerem que aquestes accions són adequades no dubtarem a tornar a fer-les"

La portaveu de l'organització juvenil, Mar Ampurdanès, considera "legítimes" les seves ofensives contra el turisme massiu

"A Santi Vila no li devem cap mena d'explicació ni de responsabilitat", defensen

Entrevista a Mar Ampurdanès, portaveu dArran. / SANDRA HINTERDORFER

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Barcelona

Arran ha emprès la seva ofensiva contra el turisme massiu pintant un Bus Turísticpunxant les rodes de bicicletes de lloguer i bombant fum davant de iots amarrats al port de Palma de Mallorca. L'organització juvenil de l'Esquerra Independentista, moviment al qual també pertany la CUP, denuncia que l'actual model turístic reforça l'especulació.  

-Qualifiquen els seus accions d'"autodefensa" i no de violència...

-Són accions d'autodefensa en el sentit que la violència és la que patim per part d'aquest model de turisme que expulsa la gent dels barris. La por que hagi pogut causar aquesta acció en les persones ocupants de l'autobús no té cap comparació amb la por que pot patir una persona al ser desallotjada de casa seva. Hi ha veïns que no tenen accés a una vivenda al seu barri però en canvi sí que hi ha multitud de pisos per a tots els turistes.

-Si el seu objectiu era "debatre sobre el model turístic", ¿creuen que s'han complert les seves pretensions?

-Hem vist la condemna per part de les institucions i consistoris, però quan hem sortit al carrer hem vist com veïns, més enllà de la crítica o no a l'acció, estaven d'acord amb el fons del que preteníem qüestionar. La valoració és positiva en tant que l'objectiu de visibilitzar la problemàtica s'ha complert més que de sobres.

-¿Arran considera que aquestes actuacions són legítimes?

-Totalment. En cap cas hem de renegar-ne o anar a donar explicacions a ningú. Si aquesta actitud suposa una persecució per part de la policia l'assumirem i estarem esperant la seva actuació però no anirem a respondre davant de ningú. Tenim tota la legitimitat per fer el que hem fet. Per això no pagarem els 1.849,24 euros que ens demana TMB.

-Ada Colau denunciarà els fets i la Generalitat també ha encarregat als seus serveis jurídics un informe per estudiar possibles represàlies…

-Ens preocupa que reiteradament, el sector dels comuns, que ha fet crides a la desobediència i a la ruptura en altres moments, ara ho critiqui d'aquesta manera i fins i tot ho persegueixi. Han tapat el debat de fons que era afrontar què pensen d'aquest model turístic. En canvi, la repressió per part de la Generalitat no ens sorprèn.

-El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, us va fer una crida a reflexionar i a garantir que mai propiciarien un fet semblant. ¿Ho certifiquen?

-A ell no li devem cap mena d'explicació ni de responsabilitat. Entenem que això depèn del context i, segons la reivindicació que es tingui, correspon una forma de lluita diferent. Per tant, quan considerem que aquest tipus d'accions són les adequades no dubtarem a tornar a fer-les.

Notícies relacionades

- També va assegurar que "sobren en el procés independentista"…

-Qualsevol acció que s'escapi del que ells poden controlar l'utilitzaran com un atac al procés, perquè és el tema que ara els dona de si i els permet sortir més reforçats. En tot cas, això no és més que una eina per construir un nou model de país. Res impedirà que seguim apostant per un altre tipus de polítiques socials.