TRADICIÓ DE L'ESTIU BARCELONÍ

Compte enrere per a les festes de Gràcia

L'any del bicentenari els veïns engalanaran 22 carrers, a més de Gran de Gràcia, decorat pels més petits

Pi de la Serra, Los Mustang i Los Sírex reviuran concerts històrics dels 60 a la plaça del Sol i del Diamant

abertran39471026 barcelona 27 07 2017 barcelona preparaci n de la decoraci n170801091652

abertran39471026 barcelona 27 07 2017  barcelona preparaci n de la decoraci n170801091652
abertran39471099 barcelona 27 07 2017  barcelona preparaci n de la decoraci n170801091704

/

3
Es llegeix en minuts
Helena López / Barcelona

Als carrers de Gràcia ja es respira la festa major. L’ambient més de ­barri, el dels veïns amb els nervis propis del compte enrere. Aquelles presses de «falten dues setmanes i està tot per fer». Un tot que no és en absolut cert, ja que els 22 carrers que aquest any hi participaran –dos més que l’any passat i quatre més que en fa dos– fa mesos que ­treballen en els seus decorats. 

Ahir, fins i tot la façana de la seu del districte es va començar a vestir de gala. Hi ha instal·lada una grua per transformar-la, i així es recupera ­l’antiga tradició de pintar la façana del consistori durant les festes, amb motiu del bicentenari de la cita. La intervenció cobrirà l’edifici amb un esgrafiat amb escenes del mun­tatge dels decorats i de moments de la ­festa. S’inaugurarà el 14 d’agost a la tarda, durant el tradicional pregó –a càrrec de Roger de Gràcia i Agnès Busquets–, i durarà  fins al dia 21.

També amb motiu dels 200 anys de la festa, aquest any es recuperarà la tradició de decorar el carrer Gran de Gràcia, que s’hi suma com a nou escenari. L’ornamentació anirà a càrrec dels nens de les escoles del districte, que durant els mesos de maig i juny van participar en els tallers i les visites organitzades a l’«envelat del bicentenari», una carpa instal·lada als Jardinets, també en el marc de l’aniversari, on es pot vi­sitar una completa exposició sobre la ­tradició.

Recuperar les enramades

Una altra de les novetats vinculades al bicentenari és la recuperació de les enramades al carrer de Francisco Giner, el primer decorat que es va fer per la festa major. A Gràcia, el 1850, el nou ajuntament de la vila va convidar a adornar balcons i pòrtics. Dotze anys després, en plena urbanització del carrer d’Ample -l’ac­tual carrer de Verdi-, els veïns que hi arribaven van començar a decorar-lo amb elements vegetals. Una pràctica que es va estendre a principis dels anys 30 del segle XX. Per recuperar-la i donar a conèixer què són les enramades, la Fundació de la Festa Major va demanar la col·laboració dels Amics de les Enramades de Sallent. Han triat el carrer de Francisco Giner, antic carrer de Culebra, perquè d’aquesta via se’n conserva la fotografia més antiga d’un carrer decorat, del 1894.

Per elaborar la programació d’una edició tan especial com l’actual, la fundació va demanar fa mesos la màxima col·laboració ciutadana. Els ­veïns més veterans, a més d’aportar centenars de fotografies -moltes exposades en la mostra dels Jardinets-, van compartir els seus millors records. A partir d’aquestes vivències s’han programat algunes activitats, gairebé sortides d’una màquina del temps.

El 16 d’agost, la plaça del Sol tornarà a viure l’ambient de finals dels 60 amb un recital de Quico Pi de la Serra. L’endemà, la del Diamant reviurà un concert que va marcar una generació. El celebrat el 1964 per Los Sírex Los Mustang. Aquest 17 d’agost, tocaran de nou junts, com van fer per primera vegada aquella nit, en una actuació que es recorda pels altercats provocats pels fans.

Contra la violència sexista

Notícies relacionades

Durant la celebració s’instal·larà un punt destinat a sensibilitzar, informar i atendre, en el cas de produir-se assetjaments agres­sions sexuals, com l’ubicat de forma permanent durant tot l’estiu a la zona d’oci del Front Marítim. Aquest punt estarà a la plaça de la Revolució i estarà obert de deu de la nit a cinc de la matinada. Hi haurà, a més, dues parelles itinerants amb la mateixa franja horària que recorreran els diferents espais de la celebració i es distribuiran materials comunicatius en català, castellà i anglès.