Airbnb es compromet a retirar els pisos turístics il·legals que s'anuncien a la seva web

El Govern municipal li entregarà una primera llista perquè els elimini i establirà un protocol de control

La plataforma vol mantenir els anuncis d'habitacions i de pisos compartits per operadors domèstics

jgblanco33196594 barcelona 16 03 2016 turistas con maletas en la ciudad fotog170322144231

jgblanco33196594 barcelona 16 03 2016 turistas con maletas en la ciudad fotog170322144231 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Primera treva en el duel que mantenen l’Ajuntament de Barcelona i la plataforma amb més nombre de pisos turístics a la ciutat, Airbnb. Després de diverses sancions milionàries, amenaces municipals i la reiteració continuada de l’empresa a l’hora d’anunciar pisos sense llicència per a viatgers (al gener se’n van detectar 4.100, encara que el portal afirma que va eliminar 1.300 anuncis a Ciutat Vella), el gegant de les reserves ha acceptat retirar les vivendes completes il·legals de la seva web. L’equip de govern ha rebut gairebé amb eufòria la notícia, ja que el cas s’havia convertit en el principal escull en l’ofensiva contra l’oferta il·legal de la ciutat. Tallar la difusió internacional dels pisos és molt més efectiu i barat que un exèrcit d’inspectors.

El primer pas es concretarà en el fet que el consistori entregui en els pròxims dies un llistat inicial de pisos detectats com a il·legals perquè Airbnb els retiri, cosa que segellarà el seu compromís antifrau. A més d’aquesta primera tria, entre les dues parts desenvoluparan un projecte pilot per avaluar l’eliminació de vivendes sense número RTC (Registre de Turisme de Catalunya), evitar que aquest es falsegi, i crear un protocol perquè, segons el regidor de Turisme, Agustí Colom, «cap pis il·legal pugui progressar a la web».

INTERROGANTS

La «solució» proposada per Airbnb planteja encara interrogants, ja que l’empresa obre un «procés senzill perquè l’ajuntament pugui notificar l’existència d’allotjaments il·legals», que retiraran «ràpidament», però insisteix en la seva premissa original que el 'home sharing' o llars compartides no se’n vegin afectats. També emfatitzen que, davant casos de relloguer a turistes sense permís, buscarà un acord entre les parts per resoldre’l.

L’ajuntament es va veure gairebé sorprès pel compromís, en una reunió celebrada entre les dues parts ahir al migdia. Aquest canal de reserves insisteix a «eliminar els mals actors». Una denominació amb la qual al·ludeix a pisos turístics que es lloguen complets i tot l’any sense llicència d’activitat.

UN NEGOCI DISPARAT

La pugna amb el gegant Airbnb només s’entén analitzant les xifres que mou. En l’últim any ha tingut més de 16.000 amfitrions actius a Barcelona, que han reservat una mitjana de 66 nits en els seus pisos, amb ingressos mitjans de 5.500 euros. Han sumat l’espectacular quantitat d’1,3 milions d’hostes, amb un 44% de creixement. Per anunciar pisos il·legals l’Ajuntament de Barcelona ha imposat a l’empresa dues multes de 30.000 euros i una de 600.000, totes tres recorregudes.

El quid d’aquesta guerra radica en l’oferta eliminada. L’ajuntament ja va pactar amb altres operadors la retirada de pisos il·legals que es detectaven perquè no mostraven aquell imprescindible número de la Generalitat que acredita la seva legalitat. Per a aquells operadors la missió va ser més senzilla, però per a Airbnb suposava descavalcar molts amfitrions domèstics, que no lloguen un pis sencer com a forma sistemàtica de negoci, sinó només algunes habitacions de casa seva o bé tota la seva vivenda quan se n’absenten.

REGULACIÓ IMMINENT

Segons la companyia, dos terços dels seus amfitrions són d’aquesta categoria d’economia col·laborativa pendent de regulació, ja que l’imminent decret de Turisme ha d’ordenar la figura de les habitacions, ara com ara alegals.

En la proposta d’Airbnb es reclama que aquest vessant domèstic quedi fora de la purga. Una demanda que haurà d’estudiar-se en pròximes reunions, tot i que l’ajuntament insisteix a dir que mai ha actuat contra les habitacions per a turistes en pisos habitats pel mateix amfitrió. Més complex serà pactar sobre els pisos que es lloguen per dies quan el propietari –empadronat allà– s’absenta.

Per al consistori aquest es converteix en un pis turístic il·legal (sense llicència), mentre que Airbnb vol que aquesta activitat només temporal es reguli com en altres països. En alguns casos, els municipis imposen un límit de dies anuals a aquest ús.

ACCIÓ "RÀPIDA"

Notícies relacionades

De moment, el responsable d’iniciatives polítiques d’Airbnb, Sergio Vinay, ha assegurat que el portal retirarà «ràpidament» els pisos il·legals que l’ajuntament li notifiqui, protegint així el 'home sharing' com a «eina per al desenvolupament sostenible de Barcelona».

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme Janet Sanz va assegurar que «hi ha un punt d’inflexió en l’actitud d’Airbnb» i una predisposició a complir la llei, tot i que va dir que s’haurà de verificar que la plataforma compleix. L’ajuntament ho vol comprovar de forma «ràpida i senzilla».