CONFLICTE LABORAL EN TMB

L'ajuntament no farà més propostes al metro i estudia "altres escenaris"

La regidora de Mobilitat no concreta el full de ruta però no descarta l'arbitratge forçós

Els sindicats lamenten "la incapacitat de l'empresa de mantenir viu el diàleg"

 

  / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL / BARCELONA

El conflicte laboral del metro entra en una etapa de punt mort. La regidora de Mobilitat i presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Mercedes Vidal, va explicar ahir que l’operadora no farà més propostes al comitè d’empresa i que ha arribat el moment d’«avaluar altres escenaris». No va concretar el més mínim quins són aquests malgrat la insistència dels periodistes, però no va descartar sol·licitar un arbitratge forçós a la Generalitat. «Ho valorarem», va dir.

    

El laude voluntari ja va ser rebutjat pels sindicats dimecres, apel·lant al «mandat de l’assemblea» de defensar els drets laborals dels treballadors sense la intervenció unilateral de terceres persones. Vidal, en canvi, sí que va acceptar sense inconvenient la proposta de Treball, i ahir va considerar «una irresponsabilitat» no acatar la proposició. Per Pere Ramon, president del comitè d’empresa, aquest anunci demostra «la incapacitat de l’empresa de mantenir viu el diàleg».

    

La regidora va anunciar l’inici «d’un nou capítol que no passa per nous oferiments» als representants de la plantilla. «Convocarem el consell d’administració de TMB la setmana que ve per replantejar tots els escenaris perquè fins ara ha manat el diàleg però ja no té més recorregut». La regidora de Barcelona en Comú (BC) no va voler desgranar quines són les opcions que ofereix la llei per desencallar les vagues (ja són nou dilluns amb aturades al metro), encara que sí que va quedar més o menys clar que tot passa per implicar-hi la Generalitat.

DRETS

Una de les alternatives és l’arbitratge forçós. Vidal no ho va descartar. El que sí que està fora de discussió són els drets dels treballadors. «En cap cas la solució passarà per retallades o expedients de regulació d’ocupació», va avançar. La regidora va admetre que la postura agressiva dels sindicats pot tenir alguna cosa a veure amb el color del partit que governa a Barcelona: «Potser té a veure amb el caràcter d’aquest govern». Ramon no va negar la relació de les dues coses al lamentar que el «to dels negociadors de TMB no té res a veure amb les promeses polítiques de BC».

Notícies relacionades

    

Els sindicats estan citats avui de nou a Treball, on explicaran les raons que els han portat a rebutjar l’arbitratge voluntari. La mediació, per ara, anul·lada.