Un directiu d'Airbnb va rellogar a turistes el pis que havia llogat a Barcelona

L'ajuntament considera "inacceptable" el cas i intenta localitzar l'infractor, després d'haver arxivat l'expedient contra la propietària

36401809 59

36401809 59 / JOHN MACDOUGALL (AFP)

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Cada història que aflora rere els pisos turístics sense llicència anunciats per Airbnb a Barcelona demostra un pas més en la picaresca sense rubor. Després dels casos difosos la setmana passada d’inquilins amb contracte de llarga durada que es dediquen a rellogar els seus pisos a turistes sense coneixement dels propietaris, l’ajuntament ha donat a conèixer un altre cas encara més vergonyós. Perquè aquesta vegada el pillo que treia el suc  del seu pis llogat a la capital catalana era un exdirectiu d’Airbnb. La regidora d’Urbanisme, Janet Sanz, va lamentar que l’empresa no només publiciti vivendes sense permís sense cap tipus de filtre, sinó que els seus treballadors s’aprofitin d’aquest negoci il·legal.

Entre els més de 300 casos de relloguer turístic de pisos sense llicència detectats des del juliol del 2016 (quan va començar el pla de xoc), al consistori li va cridar l’atenció el d’un exdirectiu d’Airbnb. Es tracta de Kay Kuehne, que durant un any i dos mesos va ser director per a Espanya i Portugal (2011 i 2012), i després va exercir durant gairebé tres anys (fins al desembre del 2015) com a director regional de l’Amèrica Llatina. El maig del 2013 va llogar un pis just al cor del conflicte de les vivendes turístiques: Ciutat Vella. Però el pis es va acabar convertint en la seva pròpia font d’ingressos, degudament publicitat des de la plataforma en què treballava.

Sanz va considerar «absolutament inacceptable i injustificable» la maniobra, amb què creu que l’empresa ha «traspassat» tots els límits». Davant la possibilitat de més casos, el consistori va demanar explicacions a Airbnb per aquesta «estafa absoluta a la ciutat».

SENSE NÚMERO DE REGISTRE

En el marc de la persecució contra els anuncis il·legals, l’ajuntament va comprovar el setembre passat que un pis de la plaça de Ramon Berenguer el Gran, en ple centre, s’anunciava sense el número de registre que n’acredita la legalitat. Després d’investigar el cas es va comprovar la seva activitat turística i al desembre es va notificar ordre de cessament a la seva propietària, així com un expedient sancionador. 

La dona va al·legar pocs dies després que el tenia llogat a Kuehne feia més de dos anys. Aquest havia inclòs una clàusula per allotjar puntualment algun company de feina, però la propietària creu que sota aquest paraigua es va cometre una estafa, ja que en diverses ocasions l’administrador va notificar queixes per sorolls.

Curiosament, l’inquilí va sol·licitar a finals d’any rescindir el contracte de lloguer, al·legant que havia deixat Espanya feia molt temps (uns dos anys), i que ja no necessitava el pis. Cosa que  demostra que no el va fer servir durant aquest període per viure-hi ell. 

Notícies relacionades

Estudiat el cas, l’ajuntament va arxivar l’expedient contra la propietària fa uns dies, encara que està tenint problemes per notificar l’expedient sancionador a Kuehne, de qui consta l’última adreça coneguda a San Francisco. Pel seu pis barceloní, de dues habitacions, en demanava 108 euros diaris en temporada baixa. Estava puntuat amb cinc estrelles com a 'amfitrió' per almenys 106 hostes als quals va allotjar per dies.

Fonts del portal de reserves de vivendes per dies es van limitar a replicar al respecte que «aquesta persona ja no treballa per a Airbnb» i que es tracta d’«un assumpte privat seu». Han insistit que el 'home sharing' és un salvavides econòmic per a moltes famílies, i que només la setmana passada 69.000 hostes es van allotjar a Barcelona a través seu. Han afegit que l’anunci no figura des de l’any passat. Després que fos caçat.