Més de 300 propietaris han denunciat el relloguer turístic dels seus pisos

Barcelona calcula que el 10% dels expendents sancionadors a pisos il·legals cometen aquest frau

L'ajuntament amenaça Airbnb amb una altra sanció de 600.000 euros si no retira els anuncis sense llicència de la seva web

zentauroepp39005950 airbnb pisos turisticos170626165859

zentauroepp39005950 airbnb pisos turisticos170626165859 / ALEJANDRO GARCIA

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

És un negoci fàcil, ràpid, que pot generar suculents ingressos abans de ser detectat i que permet sortir impune fins i tot sent detectat. Es lloga un pis de llarga durada per la via convencional i després es destina a ús turístic per dies des d'una plataforma com Airbnb, que accepta anuncis de vivendes sense llicència turística. Tan estès està aquest doble frau (sense permís i sense autorització de relloguer) que l'ajuntament ja n'ha detectat 316 casos a Barcelona, entre els aproximadament 3.000 expedients sancionadors oberts des del juliol de l'any passat, quan es va implantar el pla de xoc contra la il·legalitat en el sector. 

Aquesta quota que el consistori situa entre el 10% i el 15% del total perquè fluctua segons zones i moments, representa només els casos de pisos il·legals detectats prèviament. És a dir, quan l'ajuntament comprova l'ús turístic no autoritzat i notifica una sanció o un ordre de cessament al propietari. És llavors quan aquests 316 titulars han replicat amb al·legacions demostrant amb un contracte que van llogar la seva vivenda a un inquilí de forma estable, sense saber que aquest convertiria la llar en un negoci. Molts altres amos de pisos no ho descobriran fins que un veí els posi en alerta o bé un bon dia els arribi una sanció.

L'ajuntament no sap quants casos corresponen a Airbnb, encara que dona per fet que la majoria, ja que aquesta plataforma és l'única amb què no ha arribat a un acord per retirar els anuncis il·legals (sense número de registre de la Generalitat). Tant la regidora d'Urbanisme, Janet Sanz, com el de Turisme, Agustí Colom, han lamentat avui, dilluns, que la plataforma de reserves no faci marxa enrere en les seves pràctiques i reincideixi en l'incompliment.

INCREMENTAR MULTES

En ple distanciament entre les dues parts, Sanz ha advertit que aquesta setmana es formalitzarà la sanció de 600.000 euros que s'ha tramitat els últims mesos per reincidència en l'oferta de pisos sense llicència. Airbnb ha replicat que posarà un recurs, però si no rectifica la seva forma d'actuar a Barcelona se n'hi tramitarà una altra del mateix import. "Ja n'hi ha prou que algú actuï amb impunitat i pensi que no ha de complir la llei", ha clamat. L'alcaldessa, Ada Colau, també ha carregat contra la plataforma: "Airbnb està traspassant tots els límits legals". L'ajuntament també pretén treballar amb la Generalitat per incrementar les multes de reincidència molt greus, per sobre d'aquest import. 

Des de la plataforma, han insistit que és l'ajuntament qui primer ha de distingir en la seva regulació entre els dos terços d'amfitrions que comparteixen la seva pròpia llar i els que ho fan professionalment.

La pràctica de llogar un pis i en lloc d'utilitzar-lo com a residència habitual donar-li ús turístic fraudulent es fa des que es va tancar l'aixeta de les llicències turístiques el 2015, encara que quan hi havia menys recursos destinats a la inspecció la seva detecció era molt més difícil. Els propietaris són els que reben un primer expedient sancionador, però una vegada comprovat que van fer un contracte convencional de lloguer, l'expedient s'arxiva i es mou fitxa per sancionar l'explotador del pis turístic il·legal, han explicat.

No obstant, en els casos d'estrangers sense una altra residència coneguda a Barcelona -com el singular cas d'un exdirectiu d'Airbnb explicat avui dilluns per l'ajuntament-, és difícil notificar la sanció i més encara arribar a cobrar-la. Colom ha afegit que aquesta pràctica fa mal a la imatge de Barcelona, ja que després de desemmascarar-se els fraus alguns turistes veuen anul·lades les seves reserves en els pisos detectats, com ha passat en els casos de la Barceloneta.

XARXES ORGANITZADES

Notícies relacionades

La regidora creu que Airbnb està "donant cobertura a xarxes" que realitzen aquest frau, al no imposar filtres a l'hora d'oferir un pis turístic i al no prendre mesures una vegada el propietari els comunica que la vivenda es relloga sense consentiment. Assegura que la Guàrdia Urbana està investigant, a més, si es realitza aquesta pràctica d'una forma organitzada com sembla, ja que els mateixos operadors implicats a la Barceloneta estan darrere de "tres o quatre casos".

El balanç actualitzat de l'actuació municipal és de 5.909 expedients disciplinaris, dels quals 3.211 són sancionadors, des del gener del 2016. També s'han dictat 2.189 ordres de cessament a pisos sense llicència, acatada per 628 fins ara. I se n'han precintat 127. Però la majoria d'actuacions es concentren des del juliol de l'any passat.