Colau: "Airbnb està traspassant tots els límits legals"

L'ajuntament amenaça la plataforma amb una altra sanció de 600.000 euros

lpedragosa33195544 barcelona  barcelon s  16 03 2016    economia   se160606185223

lpedragosa33195544 barcelona barcelon s 16 03 2016 economia se160606185223 / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Sense aparença d'acord en la pugna que mantenen l'Ajuntament de Barcelona i la plataforma de reserves d'allotjament vacacional Airbnb, les multes s'han convertit en artilleria pesant per al consistori: avui, dilluns, ha amenaçat amb una nova multa de 600.000 euros l'empresa si no deixa d'anunciar pisos turístics sense llicència.

La regidora d'Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que aquesta setmana es formalitzarà l'anterior sanció de 600.000 euros que s'ha tramitat els últims mesos per reincidència en aquests anuncis no permesos. Airbnb ja ha replicat que posarà un recurs, com va fer amb les dues multes inicials de 30.000 euros, que tampoc ha pagat. En canvi, la reincidència sí que està tipificada com a molt greu.

L'ajuntament té clar que si no rectifica la seva forma d'actuar a Barcelona se n'hi tramitarà una altra del mateix import, una darrere l'altra tan aviat es cursi cada expedient. "Ja prou que algú actuï amb impunitat i pensi que no ha de complir la llei", ha clamat Sanz. L'alcaldessa, Ada Colau, també ha carregat al respecte: "Airbnb està traspassant tots els límits legals", ha dit via tuit. Els casos de relloguer de vivendes a turistes per part d'inquilins i d'amagat dels propietaris des d'aquesta plataforma ha agreujat el conflicte.

Notícies relacionades

L'ajuntament seguirà bombardejant des de totes les vies legals possibles. Les multes de 30.000 euros ja cursen la via contenciosa administrativa. Sanz assegura que també treballaran amb la Generalitat per incrementar les multes de reincidència molt greus, per sobre dels 600.000 euros. 

Tot i les reunions mantingudes entre les dues parts, el desacord es basa en la negativa d'Airbnb de retirar els anuncis sense llicència d'activitat, al·legant que s'ha de distingir entre amfitrions de classe mitjana que comparteixen casa seva i els professionals. Es consideren diferents d'altres proveïdors i destaquen que l'any passat els seus amfitrions van allotjar 1,3 milions de viatgers, amb un ingrés mitjà de 5.500 euros per 70 nits reservades. L'ajuntament defensa que ningú pot promocionar un pis sense llicència, sigui quin sigui el perfil de l'amfitrió.