El vaixell perdut de la cerimònia inaugural

L'ajuntament ha buscat sense èxit la nau que va sorprendre al mar creat per la Fura dels Baus el 1992

La gran commemoració ciutadana de les bodes de plata se celebrarà a l'Anella Olímpica i l'esplanada de l'estadi el 25 de juliol

dcaminal38875742 barco de la fura dels baus en la ceremonia de inauguracion d170613210304

dcaminal38875742 barco de la fura dels baus en la ceremonia de inauguracion d170613210304 / www lafura com

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

La gran festa ciutadana, oberta, gratuïta i participativa, per celebrar les bodes de plata dels Jocs Olímpics de Barcelona’92 tindrà com a escenaris l’Anella Olímpica de Montjuïc i l’esplanada de l’estadi el dimarts 25 de juliol, quan es compliran 25 anys d’una cerimònia inaugural que va sorprendre per la seva posada en escena i imaginació. Els organitzadors han intentat trobar sense èxit una de les icones d’aquella nit en què Barcelona va passar a ser una capital internacional: el vaixell amb grans veles que va emergir d’un mar d’onades platejades portades per centenars de persones convocades per a l’actuació de la Fura dels Baus.

    

David Escudé, comissionat municipal d’Esports que s’encarrega d’El 25è Aniversari dels Jocs de BCN’92: La festa dels Jocs Olímpics i Paralímpics, explica que han buscat la nau per reviure l’emoció d’aquella nit màgica. «Ha desaparegut, sembla que es va destruir», assegura Escudé, que també ha tingut problemes amb el Cobi de grans dimensions que adquiria moviment: «Es va espatllar, tampoc hi podem comptar. Ja no funciona».

    

La celebració tindrà com a grans protagonistes els voluntaris de Barcelona’92. «Hi ha parelles que es van conèixer allà, i han format famílies», recorda. No obstant, tenir la llista de tots no és fàcil. «Llavors no existia internet i part del cens s’ha extraviat», reconeix.

La projecció d’imatges dels grans moments de Barcelona’92 buscarà l’emoció dels espectadors, que sí que tornaran a veure el mític jugador de bàsquet Juan Antonio San Epifanio, 'Epi', que fa 25 anys va fer mitja volta a l’estadi amb la torxa per lliurar-la a Antonio Rebollo perquè encengués el peveter, acompanyat de la música que Angelo Badalamenti havia compost per a la cerimònia a la qual van assistir 27 caps d’Estat. «Tant Epi com Rebollo participaran en la festa», promet Escudé.

    

Notícies relacionades

Sobre les actuacions musicals encara es reserva l’element sorpresa. El 1992, va comptar amb la participació dels cantants lírics Victòria dels Àngels, Jaume Aragall, Teresa Berganza, Montserrat Caballé, Josep Carreras, Plácido Domingo, Alfredo Kraus, Joan Pons i Agní Baltsa; i també dels músics Carles Santos i Ryuichi Sakamoto i de la 'bailaora' Cristina Hoyos, una cosa impossible de repetir després de la mort de Dels Àngels i Kraus.

    L’aniversari de la cerimònia inaugural no cau en cap de setmana, sinó en un dimarts laborable. «Per això se celebrarà a la tarda, entre les 17.30 i les 22.00 hores», assenyala el comissionat, segur que malgrat això els barcelonins aniran a la cita de Montjuïc.