ANIVERSARI OLÍMPIC

El COI veta l'exposició de Cobis gegants per celebrar els 25 anys dels Jocs

L'ajuntament al·lega "un conflicte de marques" a l'hora de buscar patrocinadors per exhibir les 60 obres

Miguel Gallardo proposava una Petra jamaicana amb rastes, i Dis Berlín, mascotes olímpiques de xocolata

ejemplos-y-propuestas-6 / HP

ejemplos-y-propuestas-6
dcaminal38871068 barcelona 12 06 2017 cobi colecci n de fotos  cobi y petra170613172518
dcaminal38871377 barcelona 12 06 2017 cobi colecci n de fotos170613172537

/

3
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

Els gairebé 60 Cobis i Petras reintepretats pel mateix nombre d’artistes, 25 anys després de Barcelona’92, no s’exhibiran finalment als carrers, a les places i als llocs emblemàtics de la capital catalana aquest estiu per commemorar l’aniversari dels Jocs Olímpics. La raó d’aquesta caiguda del programa respon a la negativa del Comitè Olímpic Internacional (COI) a autoritzar els drets d’ús de la imatge de les mascotes creades per Javier Mariscal, ja que les marques que patrocinaven aquest gegantí museu a l’aire lliure no formen part de la família olímpica actual o de les firmes que van recolzar els jocs fa un quart de segle.

    

David Escudé, comissionat d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, considera que és una llàstima que les escultures gegants de fibra de vidre d’1,70 x 1,50 metres d’alt, que s’havien d’exhibir repartides per tots els districtes, no hagin arribat a bon port. Entre les quals hi ha una Petra jamaicana amb rastes, de Miguel Gallardo, i un Cobi de xocolata, de Dis Berlín. «Era una de les sol·licituds més atractives procedents de la societat civil. Des de l’ajuntament hem fet de pont entre l’empresa Ideas Inusuales, la promotora d’aquesta iniciativa, i el COI, perquè nosaltres no tenim cap potestat sobre les mascotes olímpiques. No s’ha pogut arribar a un acord per un conflicte de marques. Era un projecte complex, de gran envergadura, que necessitava una gran inversió», diu el comissionat, que coordina tots els actes commemoratius de Barcelona’92.

  

 Miguel Ángel Rodríguez Ricard Gresa, directius d’Ideas Inusuales, impulsors d’aquesta iniciativa en què també participaven el mateix Mariscal, Roser Capdevila, Cristina Iglesias, Perico Pastor, Philip Stanton, Cuca Canals, Ouka Leele, Chus García Fraile, Ana Laura Aláez, Alberto Corazón, Jordi Alcaraz, Tito Muñoz i Didier Lourenço, entre molts altres artistes, expliquen que s’han vist «obligats» a deixar el projecte al no tenir el suport del COI, que té l’última paraules en tot el que està relacionat amb el Cobi i la Petra.

  

 «Malgrat comptar amb més de 30 patrocinadors, el COI ens obligava a treballar només amb les marques amb les quals té firmats contractes d’exclusivitat», argumenten Rodríguez i Gresa, que han estat treballant amb unes 500 persones entre productors, artistes, consultors d’enginyeria i logística, companyies asseguradores, transportistes especialitzats, assessors legals, escoles d’art, dissenyadors gràfics i informàtics. «En aquests últims mesos, teníem de companya de viatge una de les empreses (uns grans magatzems) que complia els requisits exigits pel COI, que volia patrocinar totes aquestes intervencions artístiques.

Lamentablement, el 3 de maig ens va dir que abandonava el projecte», exposen els fundadors d’Ideas Inusuales, que han perdut la inversió econòmica feta.

  

 Aquest retard en la presa de decisió, així com la limitació en els patrocinadors i donades les dates previstes per a la realització i els temps que requereix el procés de producció de les escultures i les diferents intervencions que necessiten, els ha portat a tirar la tovallola.

ABSÈNCIA DE MARISCAL

«No podíem garantir que el projecte es realitzés en uns temps que asseguressin l’excel·lència que una commemoració com aquesta exigeix, ni que el resultat final fos digne per celebrar els 25 anys dels Jocs, que van ser un exemple d’eficàcia. Ja no arribàvem a temps per associar-nos amb una altra marca de la família olímpica», se sinceren Rodríguez i Gresa. Per al seu pròxim projecte ja no hauran de pactar amb el COI. «Serà el mateix però partint del famós dibuix de Bar-Cel-Ona de Mariscal, que versionaran diversos artistes».    

Notícies relacionades

    

Mariscal hi participava dissenyant la seva visió d’un Cobi i una Petra, 25 anys després. «Però no formava part de l’empresa. No tinc drets sobre les mascotes olímpiques. Em sap greu que no hagi sortit perquè n’hi ha versions molt xules i els que portaven el projecte són molt macos, bons creatius», considera el dissenyador, que no participarà en cap acte commemoratiu. «Si ni celebro el meu aniversari. I, gràcies a Déu, ningú m’ha trucat», afirma.