Cauen 27 especialistes a robar rellotges de fins a 100.000 euros a turistes de Barcelona

Algunes de les víctimes han tornat a Espanya en jet privat per reconèixer els detinguts

Els Mossos d'Esquadra demanen que s'endureixin les penes contra les persones que compren material robat

Els Mossos han detingut 27 lladres multireincidents que acumulen entre tots 250 antecedents policials. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Entre la diversitat de carteristes que habiten en una ciutat turística de primer ordre com Barcelona, últimament s'han mostrat especialment actius 'els rellotgers', lladres que persegueixen els rellotges dels visitants més adinerats. Són "nois d'uns vint anys d'origen algerià que canvien de ciutat constantment", explica l'inspector dels Mossos d’Esquadra Pere Pau Guillén

"Quan es fixen en un rellotge, ha de ser seu". I no es fixen en qualsevol rellotge, van per exemplars que es poden permetre molt poques persones. Les marques que es detallen a les denúncies policials són Richard MilleAudemar PiguePatek PhilippeHublotRolexHermesCartierPanerai o Ulysse Nardin. Molts d'aquests rellotges valen més de 100.000 euros.

27 LLADRES DETINGUTS 

Els Mossos van notar el repunt d'aquests robatoris a l'octubre i el Grup de Multireincidents va rebre l'encàrrec d'investigar-ho. Des d'aleshores, han arrestat 27 d'aquests lladres i 14 ja han ingressat preventivament a la presó. Aquesta pressió policial ha aconseguit contenir l'increment. Però no erradicar-lo, perquè es tracta d'una modalitat delictiva intrínseca a la presència de turistes amb alt poder adquisitiu. 

A Barcelona 'els rellotgers' busquen les seves víctimes pels voltants del passeig de Gràcia. A dins dels grans hotels i dels restaurants més cars. Fan "una feina prèvia" exhaustiva per identificar el seu objectiu. Quan el localitzen, ronden a prop de la víctima per assegurar-se que el rellotge val la pena. Després intenten prendre-l'hi "hàbilment" sense que se n'adoni. Però si fallen, no dubten a treure la navalla per intimidar la víctima. Per això 14 han entrat a la presó, perquè a l'actuar amb violència el furt es converteix en robatori violent i la gravetat del delicte es dispara. 

Estan tan interessats en els rellotges de gamma alta perquè "els poden revendre sense cap problema". El Codi Penal només imposa, "com a màxim", una pena de dos anys de presó als receptadors (les persones que compren material robat als lladres). Això "s'hauria de canviar", denuncia l'inspector Guillén. En aquest cas, els rellotges anaven a parar a l'Orient Mitjà. 

Els Mossos han informat les cases oficials del número de sèrie de cada exemplar sostret. Això significa que els nous 'propietaris' no els podran reparar en llocs regulats. Això redueix sensiblement el que es paga per un rellotge robat. No obstant, se segueix pagant molt perquè el preu de venda al mercat és molt elevat. Si els lladres aconseguien una bona peça, "podien guanyar molts diners en una sola nit". 

EN AVIÓ PRIVAT A UNA RODA DE RECONEIXEMENT 

Notícies relacionades

Robar a un turista pot ser interessant per al lladre perquè es tracta d'una víctima que difícilment tornarà a Barcelona quan arribi el judici. Això ha canviat aquesta vegada, donada l'opulència financera dels homes que van atacar 'els rellotgers'. Alguns han arribat a agafar un jet privat per presentar-se a una roda de reconeixement. Habitualment, no obstant, la mobilitat de delinqüents i de víctimes no dona temps als sistemes judicials. 

"Cada vegada hi ha més criminals que salten d'un país a un altre", explica l'inspector Guillén. Per combatre'ls és essencial "coordinar-se amb les policies europees" i estrènyer els vincles amb "fiscals i jutges". Per poder processar 'els rellotgers' ha resultat clau la feina policial amb agents de paisà i sorprendre'ls in fraganti. Quan un policia "presencia" el delicte el pot portar a judici encara que la víctima "no presenti ni tan sols denúncia", subratlla l'inspector.