Lladregots globals

L'intercanvi d'informació entre policies europees fa aflorar les rutes que segueixen els lladres

A Barcelona cada vegada hi ha més pispes que venen d'altres països atrets pel turisme

zentauroepp38817865 carteristas170609211322

zentauroepp38817865 carteristas170609211322

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

La dona treia diners d’un caixer a l’estació de Sants, a Barcelona, sense adonar-se que per sobre de les espatlles treien el nas dos homes alts i corpulents que es fixaven en el seu número secret. Tots dos la van seguir fins a la via i van pujar amb ella al tren. Un la va ajudar a pujar-hi la maleta, l’altre la va empènyer simulant una badada. Entre tots dos la van confondre. Quan el comboi va arrencar, ella va descobrir que tenia la bossa oberta i que la cartera havia desaparegut. La víctima va veure per la finestreta allunyar-se els dos homes, que havien saltat del tren abans que aquest comencés la marxa. Tenien la seva targeta de crèdit i el seu número secret. Li van treure 1.000 euros del compte corrent.

Els investigadors dels Mossos d’Esquadra van explicar a la víctima que aquests lladres van estar només una temporada a Barcelona. Actualment es trobaven a Holanda. «Van rodant per diverses ciutats fent sempre el mateix», van matisar. Mentre va durar la seva estada catalana, van dormir «en un hostal a 8 euros la nit».

CARTERISTES SENSE FRONTERES

El comissari de Barcelona, Joan Portals, explica que els Mossos mantenen un diàleg constant amb «les policies europees». Tant per demanar informació sobre possibles carteristes que han detectat a la ciutat como para facilitar dades de multireincidents que han identificat agents catalans.

Aquest intercanvi de documentació sobre delinqüents especialitzats en el pickpocketing (l’acció de furtar en anglès) s’ha tornat imprescindible. Les ciutats turístiques, encara que estiguin tan allunyades entre si com Londres, Amsterdam, París, Roma, Berlín o Barcelona, ja no s’han d’enfrontar exclusivament amb els respectius lladregots locals, ara han de combatre la mobilitat dels qui actuen a escala global.

Continua havent-hi carteristes que viuen i furten a Barcelona durant tot l’any. Però cada vegada són més els que es desplacen fins a Barcelona per residir aquí només durant períodes concrets que dediquen exclusivament a l’ofici de robar. Aquests compten amb un grau d’organització cada vegada més sofisticat i el més freqüent és que tinguin còmplices locals, sovint membres de la seva mateixa família, que s’encarreguen de «procurar-los un domicili», explica el caporal David Gil, del Grup de Delinqüència Urbana.

Notícies relacionades

Els «temporers» acostumen a viatjar a Barcelona atrets per esdeveniments com ara el Mobile World Congress o pels mesos de més calor. Molts congressistes i molts turistes signifiquen moltes carteres. Però, en general, el moviment de carteristes per Europa també obeeix a un altre objectiu: fugir de la justícia.

Abans que arribi la data d’un judici que podria acabar amb els seus ossos en una cel·la, resulta més prudent per a ells agafar un avió, un tren o un autobús i buscar pastures més fresques. Així, els sistemes judicials dels països europeus que tracten de processar-los poques vegades tenen temps d’aconseguir empresonar-los. H